image

80% klanten kiest Windows 7 zegt computerketen

vrijdag 7 december 2012, 14:31 door Redactie, 24 reacties

Windows 8 mag dan 40 miljoen licenties hebben verkocht, de meeste klanten willen nog steeds een computer met Windows 7. Dat zegt Puget Systems, de naar eigen zeggen grootste 'custom' computerfabrikant in de Verenigde Staten. Het bedrijf besloot het aantal verkopen van Windows 7 en Windows 8 met elkaar te vergelijken. Puget biedt computers die klanten zelf kunnen samenstellen en biedt nog steeds Windows 7 aan.

Een verstandige keuze, zo blijkt uit de eigen verkoopcijfers. Het aantal klanten dat een computer met Windows 8 wil passeert nooit de 20% en zakt regelmatig terug tot 10%, aldus de grafiek. Volgens Brett Nordquist van Puget was er veel meer enthousiasme voor Windows 7 dan voor Windows 8. Met name het ontbreken van het startmenu is voor veel consumenten een 'deal breaker'. Anderen willen eerst op Service Pack 1 wachten.

Tegels
Nordquist zegt dat Windows 8 niet over een feature beschikt die Windows 7-gebruikers kan overhalen om te upgraden. "Verborgen onder alle live tiles (tegels om applicaties te starten - red) presteert Windows 8 net als Windows 7, maar wie met de tegels onbekend is en het ontbreken van een startmenu zijn genoeg om gebruikers terug naar de bekende omgeving van Windows 7 te sturen."

Nordquist erkent dat er in de komende maanden mogelijk meer interesse in Windows 8 komt, maar dat het nu nog te vroeg is om voorspellingen over de verkoop te doen.

Reacties (24)
07-12-2012, 15:14 door Anoniem
Niet raar. Mens is een gewoontedier. Als je sinds 1995 al met een startmenu werkt, is het nogal wat om om te schakelen. Ik vind het dan ook not-done om de vernieuwing op te leggen ipv een optie te bieden.
Zelfde met Unity. Ik heb het vaak een kans gegeven maar wordt niets bij mij (want met dual screen muis-veeg ik me een ongeluk)
07-12-2012, 15:53 door Anoniem
Beschikbare goede hardware is het probleem, niet het OS.
07-12-2012, 15:59 door Anoniem
Over 2 jaar kiepert Microsoft W7 er gewoon uit, beveiligingsupdates lopen nog 3 á 4 jaar door en daarna moet iedereen die dóór wil, gaan wennen aan de gekleurde badkamertegeltje van W8 of het typemachien van de zolder halen ;-)
07-12-2012, 16:53 door john west
Ik heb een harde schijf met Windows 8 zonder badkamer tegeltjes(als test),die zijn uitgeschakeld,vraag me niet hoe.
Werk wel liever met Windows 7 mijn legale versie.
Dus Microsoft kan dit volgens mij ook wel doen met Windows 8 !
07-12-2012, 19:13 door Anoniem
Door Anoniem: Over 2 jaar kiepert Microsoft W7 er gewoon uit, beveiligingsupdates lopen nog 3 á 4 jaar door en daarna moet iedereen die dóór wil, gaan wennen aan de gekleurde badkamertegeltje van W8 of het typemachien van de zolder halen ;-)

over 3/4 jaar op windows 9 overstappen ;)m
07-12-2012, 20:17 door Anoniem
Geen wonder eigenlijk: w8 is bij uitstek bedoeld voor aanraakschermen. Op een gewone pc is het een stuk minder handig en dan is w7 nog steeds in het voordeel, wat mij betreft.
07-12-2012, 20:39 door Anoniem
Door Anoniem: Beschikbare goede hardware is het probleem, niet het OS.
Windows 8 presteert beter dan windows 7.
07-12-2012, 21:08 door Anoniem
Ik werk nu een aantal dagen met windows 8 zijn toch wel wat problem
Nvidia heeft nog geen drivers dus gamen zit er even niet in
Start menu mist dus automatisch zet je de startmenu iconen nu op de desktop
Op een desktop zitten de tiles je gewoon in de weg , leuk de metro interface
Maar ik wil gewoon mijn werk doen , vind het geen fotolijstje met tiles

Je moet weer zoeken naar je opties en instellingen
Grafisch is het natuurlijk slechter dan windows 7
je hebt een beest van een video kaart en windows doet er niet mee
( dan is fedora linux grafisch toch een stuk beter er sneller )
07-12-2012, 21:16 door Anoniem
Mens is een gewoontedier. Als je sinds 1995 al met een startmenu werkt, is het nogal wat om om te schakelen. Ik vind het dan ook not-done om de vernieuwing op te leggen ipv een optie te bieden.
Aan de andere kant.... op smartphones en tablets is het de normaalste zaak.

En lang geleden bestond er in windows 3.11 geen startmenu en alleen maar icoontjes. (ok niet helemaal vergelijkbaar maar toch)
Overigens heb ik geen win8 en stap voorlopig niet over (geen reden).
07-12-2012, 21:27 door Anoniem
als je gewend bent je desktop met tientallen icons te bevolken, zal windows 7 de hemel op aarde zijn....
07-12-2012, 23:14 door Anoniem
Vind het ook erg jammer dat ze geforceerd het start menu aan de kant slingeren. Zeker voor de desktop, ook al kun je nagenoeg hetzelfde werken met de nieuwe tiles (van horen zeggen) is het gewoon niet zoals je nu kan, of neemt het mogelijk veel meer ruimte in als met de 'huidige' W7 desktop.

Ze hadden mijn inziens voor desktops dit als optie moeten bieden ipv geforceerd. We zullen zien, ik wacht nog wel even.
07-12-2012, 23:21 door Anoniem
Door Anoniem: Over 2 jaar kiepert Microsoft W7 er gewoon uit, beveiligingsupdates lopen nog 3 á 4 jaar door en daarna moet iedereen die dóór wil, gaan wennen aan de gekleurde badkamertegeltje van W8 of het typemachien van de zolder halen ;-)

Nou, er zijn ook nog wel andere mogelijkheden, waaronder OS X. Wat ik me nu ineens afvraag: Hoe is het eigenlijk afgelopen met dat besturingssysteem dat een Windows-kloon probeerde te zijn? Gratis besturingssysteem dat eruit zag als Windows 2000 en volledig compatibel zou moeten worden met Windows-software? Geen idee meer hoe het heet, maar het was jarenlang in ontwikkeling en ze schoten volgens mij voor geen meter op. Misschien kunnen ze gaan beginnen aan een kloon van Windows 7. Dan kunnen ze over 20 jaar de eerste bèta uitbrengen.

@ Eerste Anoniem:
Precies. Ik snap niet waarom ze altijd alles compleet overhoop moeten gooien, alleen maar vanwege "the sake of innovation" (of hoe ze dat in het Engels zouden zeggen, maar ik kan even geen fatsoenlijke Nederlandse vertaling bedenken). Ik ben zelf jaren geleden overgestapt naar OS X en ik werk dus ook al jaren zonder Start-menu, maar OS X werkt in zijn geheel dan ook compleet anders dan Windows, dus is wat dat betreft sowieso niet te vergelijken.

Windows vind ik nog steeds het prettigst werken met het oude Start-menu uit Windows 2000 en eerder. Het Start-menu in Windows XP vond ik verschrikkelijk, maar dat kan je gelukkig instellen op het klassieke Start-menu. Het Start-menu uit Windows Vista en Windows 7 vind ik al helemaal een ramp. In Windows XP kon je vele tientallen programma's installeren en dan paste het nog gewoon allemaal op je scherm. In Windows Vista en Windows 7 moeten ze zo nodig alles in dat kleine linkergedeelte van het Start-menu proppen. Dat gebied is naar mijn mening veel te klein en naar mijn mening onwerkbaar. In Windows Vista kon je het Start-menu echter nog steeds instellen op de klassieke weergave, maar in Windows 7 heb je geen keuze meer en moet je dat irritante Start-menu gebruiken. Nou, in Windows 8 is hij dus helemaal weg.

Ik heb ook Ubuntu gebruikt en weet dus waar je het over hebt. Vóór Unity gebruikten ze de standaard omgeving van Gnome 2. Hierin kon ik net als in Windows 2000 ontzettend makkelijk navigeren. Unity is echter een ramp. Voordat je met je muis een programma hebt opgestart ben je een minuut verder. Je zou dan al de naam van het programma moeten intypen om het programma snel op te starten (net als in het Start-menu van Windows Vista en Windows 7 overigens, want daarin ben je ook een minuut aan het scrollen als je veel programma's hebt geïnstalleerd). Ik wil niet typen. Mijn handen liggen alleen op het toetsenbord als ik iets aan het typen ben. De rest van de tijd heb ik de muis in mijn hand. Daar wil ik dus ook programma's mee opstarten.

In OS X heb je net als in Windows 7 de meest gebruikte programma's in je Dock staan. Het opstarten van andere programma's was een stuk omslachtiger. De Finder openen en daar op de map met geïnstalleerde programma's klikken om daar het programma op te starten? Vreemde manier van werken (ook hier geldt weer dat je de naam van het programma ook kunt intypen (dit kan in Spotlight, dus dan is de Finder niet nodig), maar dat wil ik dus niet). Volgens mij zette Apple sinds Snow Leopard standaard de map met programma's in het Dock. Dat maakte het gelukkig al een stuk werkbaarder. Sinds Lion hebben we Launchpad wat in mijn ogen een prettige manier is om programma's op te starten. Aan een Start-menu heb ik geen behoefte, want ik heb nu dus Launchpad dat net zo prettig werkt als het Start-menu van Windows 2000 en het menu uit Gnome 2.

Microsoft had een goed werkend Start-menu, maar ze moesten zo nodig alles overhoop gooien. Gnome 2 had een goed werkend menu, maar ze moesten zo nodig alles overhoop gooien met Gnome 3 en Ubuntu moest het zo nodig op haar eigen manier verknoeien met Unity. Op de Apple-blogs lees ik nu echter constant geklaag van Apple-gebruikers dat Apple niet meer innovatief is. "Kijk naar Windows 8, Gnome 3 en Unity! Dat zijn pas innovaties. Als Apple niet héél snel met iets compleet anders komt, stap ik echt over! OS X is zo gedateerd. Dit kan écht niet meer!" Mijn mening is echter: Alsjeblieft niet! Laat Windows 8, Gnome 3 en Unity dan maar innovatief zijn, maar ik vind het complete bagger. Dat de stap van Windows 7 naar Windows 8 en de stap van Gnome 2 naar Gnome 3 of Unity vele malen groter is dan de stap van Lion naar Mountain Lion maakt ze niet meteen beter. Mountain Lion is naar mijn mening een prachtig besturingssysteem. Laat het alsjeblieft zoals het is. Laat innovaties zoals Windows 8, Gnome 3 en Unity maar lekker achterwege. Voor mij werkt OS X ideaal zoals het nu is. Microsoft had met Windows 95, Windows 98, Windows ME en Windows 2000 een (naar mijn mening) prettig Start-menu. Hadden ze vooral zo moeten laten zoals het was. Gnome 2 had een prettig menu. Hadden ze vooral zo moeten laten. OS X heeft Launchpad en Mountain Lion werkt naar mijn mening geweldig. Vooral zo laten. Iedereen is al volop bezig over OS XI, maar ik hoop dat Apple na 10.9 gewoon met 10.10 komt. Laat OS XI met Metro-style of het lint uit Office 2007 maar lekker achterwege. Laat andere bedrijven maar lekker met de innovatie-eer strijken en laat OS X maar lekker zoals het is. Bij de concurrentie heeft die innovatie (naar mijn mening) slecht uitgepakt en ik zit er dus niet op te wachten.

Owja, één ding dat Apple wel mag verbeteren is de spellingscontrole. Waarom krijg ik een rood lijntje onder het woord Lion? Waarom herkent Apples spellingscorrectie de naam van hun eigen besturingssysteem niet? :P
07-12-2012, 23:29 door Anoniem
Gewoon voor APPLE gaan!
08-12-2012, 09:23 door Anoniem
Dan moet Windows 9,maar wel komen dat je kan kiezen uit de metro of de aero interface.
Zo hou je de mensen tevreden.
Waarom nemen ze geen voorbeeld aan Linux,daar kan je toch ook uit KDE,GNOME of andre desktopomgevingen kiezen?.
Ik gebruik als enig OS op de laptop Ubuntu precise pangolin,dat met unity werkt prettig,en faenza iconen.
08-12-2012, 13:57 door Anoniem
Over 2 jaar kiepert Microsoft W7 er gewoon uit
Windows 8 wordt een flop (voor desktop pc's en laptops zonder touchscreen) net als Vista, zolang het "klassieke" menu start niet terug komt.

Ik heb een harde schijf met Windows 8 zonder badkamer tegeltjes(als test),die zijn uitgeschakeld,vraag me niet hoe.
Je hebt een pre release versie waarin er nog een register aanpassing gemaakt kon worden om de Metro interface uit te schakelen en het klassieke menu start terug te krijgen. Dat gaat zo:
blader in het register naar HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer
aan de rechterkant klik je dubbel op RPEnabled en verander de waarde van 1 naar 0, Metro is nu uitgeschakeld. Als je de waarde weer op 1 zet is Metro weer ingeschakeld. Helaas, helaas, helaas hebben ze bij Microsoft besloten om in de definitieve versie het hele menu start er uit te slopen.

Marthy
08-12-2012, 15:11 door Skizmo
Door Anoniem: Beschikbare goede hardware is het probleem, niet het OS.
Aan goeie hardware heb je niks als het OS prut is.
08-12-2012, 19:34 door Anoniem
Geweldig; state of the art hardware aanschaffen voor allerlei onzinnig speelgoed in een OS; wanneer gaat men bij MS eens kijken naar kwaliteit ipv kwantiteit. Neem BSD Unix varianten nu; Zeer stabiel, secure en alle Ports draaien goed zonder telkens kick-ass hardware die telkens na 2 jaar het museum in kan. En waarom; omdat met niet constant het wiel opnieuw aan het uitvinden is en men alle energie kan steken in een bestaand product steeds veiliger en stabieler te maken.

Neem Windows XP met enkele goed geprogrammeerde native applicaties op een high quality hardware platform met WHQL drivers en koppel deze los van het internet. Dan heb je iets dat functioneel, stabiel en veilig is. Koppel je het aan internet dan valt dit laatste weg omdat MS de support gestaakt heeft. Dat is toch jammer van OS en van de Hardware?

Ik denk dat ze bij MS een beetje doorslaan m.b.t. het vernieuwingsconcept en dat gebruikers dit ook steeds meer gaan inzien en gaan overstappen. Ze zijn het zat telkens voor veel geld 'wegwerpcomputers' te kopen. Linux distro Ubuntu timmert in ieder geval heel hard aan de weg; zij bieden gebruikers die tevreden zijn met hun OS versie nog een Long Term Support variant. MS zou dat ook moeten doen; desnoods tegen een meerprijs. B.V. Windows 7 LTS incl. 50 jaar updates (security en drivers).
08-12-2012, 22:48 door Anoniem
Het had beter "Window 8" geheten, met een Metro app heb je nog maar 1 window.

Op een telefoon tot daar aan toe maar toch niet op een PC met een HD scherm. En dat noemen ze vooruitgang?
09-12-2012, 12:33 door Above
Wat een gezeik om niets hier. Windows 8 draait heerlijk hier. Voor 14,99 euro een upgrade van Windows 7 Pro naar Windows 8 Pro is geen geld. Niet in de winkels kopen dus want dat is geld weggooien. Startmenu krijg je heel simpel terug door Classic Shell te installeren. Hiermee kun je gelijk automatisch doorstarten naar het bureaublad en ook nog eens al die tegels uitschakelen als je wilt in de hoeken. Drivers totaal geen problemen hier. Al mijn oude programma's werken nog perfect en neemt hij netjes mee met de upgrade inclusief persoonlijke bestanden.

Classic Shell is een mooie oplossing om je oude vertrouwde omgeving terug te toveren. http://classicshell.sourceforge.net/

Uitleg:
http://www.youtube.com/watch?v=1PwuzPi07gE
09-12-2012, 17:34 door Anoniem
Snelstarten >> Koppelingen mensen...
Mapje aanmaken, favo programma's en snelkoppelingen er in en klaar.
Zo moeilijk is Win 8 toch ook weer niet? Systeem is praktisch hetzelfde hoor, alleen de lay-out wat anders.

Paar handige trucjes voor de mensen:
http://www.schoonepc.nl/windows8/bureaublad-taakbalk-beelscherminstellingen.html
10-12-2012, 13:15 door Anoniem
Je merkt dat Win8 ingesteld is op werken met tablet/touchscreen door te vegen van links naar rechts. Waarom is Windows 8 niet intuitief ontworpen (intelliScreen - cadeautje heb je de naam vast in MS stijl :-)) in de vorm van een dynamisch menu dat op een desktop met bureaublad/startknop komt en op een tablet (of als je het scherm loskoppelt) met het metro menu? En dan ook instelbaar vast te zetten op metro of bureablad/startknop voor wie dat zelf wil bepalen.
10-12-2012, 15:53 door Anoniem
Windows 8 zou ik alleen aanschaffen als ik een grote touchscreen zou hebben. Maar met de dual monitor setup die ik nu heb sla ik deze gimmick eventjes over. Want voor mij is het ook een gimmick.

Jaren hoor je dat men niet te dichtbij een beeldscherm moet zitten (met CRT schermen al helemaal) en wat moet je nu juist doen met een touchpanel? Exact het tegenovergestelde tenzij je extreem lange armen hebt.

Als er een Kinect achtige interface bestaat als legitieme input methode, dan zal ik echt overwegen zaken te verrichten met Windows 8. Anders blijft het een leuke gimmick maar meer ook niet.
10-12-2012, 16:52 door Romius
Door Above: Wat een gezeik om niets hier. Windows 8 draait heerlijk hier. Voor 14,99 euro een upgrade van Windows 7 Pro naar Windows 8 Pro is geen geld. Niet in de winkels kopen dus want dat is geld weggooien. Startmenu krijg je heel simpel terug door Classic Shell te installeren. Hiermee kun je gelijk automatisch doorstarten naar het bureaublad en ook nog eens al die tegels uitschakelen als je wilt in de hoeken. Drivers totaal geen problemen hier. Al mijn oude programma's werken nog perfect en neemt hij netjes mee met de upgrade inclusief persoonlijke bestanden.

Classic Shell is een mooie oplossing om je oude vertrouwde omgeving terug te toveren. http://classicshell.sourceforge.net/

Uitleg:
http://www.youtube.com/watch?v=1PwuzPi07gE

Als je het zo'n gezeik vind, waarom heb je dan zelf dan de Classic Shell geinstalleerd? Kennelijk is het niet nodig, want Windows 8 is een heerlijk product. Je hebt er nu zelf gewoon een verkapte Windows 7 van gemaakt. Dan voegt Windows 8 naar mijn mening niks toe.
10-12-2012, 22:58 door Anoniem
Door Romius:
Door Above: Wat een gezeik om niets hier. Windows 8 draait heerlijk hier. Voor 14,99 euro een upgrade van Windows 7 Pro naar Windows 8 Pro is geen geld. Niet in de winkels kopen dus want dat is geld weggooien. Startmenu krijg je heel simpel terug door Classic Shell te installeren. Hiermee kun je gelijk automatisch doorstarten naar het bureaublad en ook nog eens al die tegels uitschakelen als je wilt in de hoeken. Drivers totaal geen problemen hier. Al mijn oude programma's werken nog perfect en neemt hij netjes mee met de upgrade inclusief persoonlijke bestanden.

Classic Shell is een mooie oplossing om je oude vertrouwde omgeving terug te toveren. http://classicshell.sourceforge.net/

Uitleg:
http://www.youtube.com/watch?v=1PwuzPi07gE

Als je het zo'n gezeik vind, waarom heb je dan zelf dan de Classic Shell geinstalleerd? Kennelijk is het niet nodig, want Windows 8 is een heerlijk product. Je hebt er nu zelf gewoon een verkapte Windows 7 van gemaakt. Dan voegt Windows 8 naar mijn mening niks toe.

Precies wat ik ook wilde gaan typen. Ik had ook al zoiets van: "WTF? Waarom draai je dan Windows 8? Dan kun je net zo goed Windows 7 blijven draaien."

@ Die Anoniem die het over de LTS-versies van Ubuntu heeft:
Microsoft biedt langere support dan Canonical. Bij Ubuntu is slechts 25% van de releases een LTS-versie. De niet-LTS-versies worden slechts anderhalf jaar ondersteunt en dan is het al gedaan. Geen beveiligingsupdates of wat dan ook meer. Het is dan kiezen: geen updates meer of upgraden. Bij de LTS-versies kun je dan iets langer blijven updaten, namelijk drie jaar (sinds kort volgens mij verhoogd naar vijf jaar, maar dat weet ik niet zeker). Dat vind ik echt niet ontzettend lang. Canonical kan beter eens een voorbeeld aan Microsoft nemen en iedere versie gelijk behandelen, in plaats van onderscheid te maken tussen LTS en niet-LTS.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.