image

"Facebook moet veiligheid VS niet voor Europa opofferen"

zondag 15 juni 2014, 07:50 door Redactie, 27 reacties

Amerikaanse IT-giganten zoals Google, Facebook, Apple en Microsoft moeten de staatsveiligheid van de VS niet voor Europese privacyregels opofferen door maatregelen te treffen waardoor Amerikaanse inlichtingendiensten lastiger hun werk kunnen doen, zo stelt de Amerikaanse Republikein Mike Rogers.

Rogers is de voorzitter van het inlichtingencomité van het Huis van Afgevaardigden dat deze week voor het eerst een openbare conferentie over de nationale veiligheid had. Daarin hekelde Rogers dat grote Amerikaanse IT-bedrijven zoals Facebook, Google, Microsoft en Apple in het openbaar zich tegen de hervorming van de FISA-wetgeving hebben uitgesproken omdat die niet ver genoeg zou gaan. FISA is de speciale rechtbank die onder andere de NSA toestemming gaf om grootschalige surveillance toe te passen.

Privacy

Daarnaast zouden de IT-bedrijven actief maatregelen nemen die het lastig voor Amerikaanse inlichtingendiensten maken om gegevens te verzamelen. De reden hiervan volgens Rogers is dat de IT-bedrijven hun klanten weer gerust over hun privacy willen stellen. "Als je kijkt waarom ze dit doen, dan zeggen ze dat ze hun Europese business niet willen verliezen. Dat vind ik beledigend", aldus de Republikein.

"Denk eens na over wat ze doen. Ze rechtvaardigen voor zichzelf het belang van hun inkomsten in Europa versus de nationale veiligheid van de VS. Als we dit niet snel rechtzetten zal het een beetje vervelend worden", ging hij verder. Facebook stelt in een reactie tegenover Fedscoop dat zowel de burgerrechten als Amerika beschermd moeten worden, waarbij er meer transparantie moet zijn. "We blijven van mening dat dit de enige manier is om een veilige en vrije samenleving te maken die we allemaal willen."

Reacties (27)
15-06-2014, 08:56 door Anoniem
Dus de Amerikaanse Republikeinen gaan zich nu met de privacy van Europa bemoeien??? Laten ze lekker naar zichzelf kijken. Met Europa hebben ze geen hout te maken!!!
15-06-2014, 10:32 door john west
Republikein Rogers als Big Brother,laten ze maar zijn doen en laten dagelijks observeren.
Dan is hij gelijk genezen van deze privacy schending.
15-06-2014, 10:37 door Anoniem
Ik zou hem gelijk geven als ik zou geloven in het overweldigende positieve effect van massaspionage. Maar eerlijk gezegd denk ik dat veel mensen hun privacy voor de kat zijn kont opgeven. En dat zelfs 1% van de mensen in de gaten houden al onnodig veel is.

Ik heb nog steeds niet gehoord over de successen van deze programma's. Waarom spionage op deze schaal nodig is.
15-06-2014, 10:53 door Anoniem
Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig!
15-06-2014, 11:25 door Briolet
Door Anoniem: Dus de Amerikaanse Republikeinen gaan zich nu met de privacy van Europa bemoeien???!

Beter lezen, want dat staat er niet.
15-06-2014, 11:59 door RZyltst - Bijgewerkt: 15-06-2014, 12:01
Voor de VS zijn we 3e rangs burgers en dat zal ook zo blijven.
Europa wordt wakker en kom in actie.
15-06-2014, 12:16 door Anoniem
Door RZyltst: Voor de VS zijn we 3e rangs burgers en dat zal ook zo blijven.
Europa wordt wakker en kom in actie.

Komop, effe normaal blijven: Wij zijn geen burgers van de VS
15-06-2014, 12:34 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: Dus de Amerikaanse Republikeinen gaan zich nu met de privacy van Europa bemoeien???!

Beter lezen, want dat staat er niet.

Zelf beter lezen want dat staat er dus wel!!! "moeten de staatsveiligheid van de VS niet voor Europese privacyregels opofferen"
15-06-2014, 13:48 door Anoniem
Ik hoop dat de Europese regeringsleiders met deze uitspraak wakker worden en beseffen dat Europa alleen als instrument wordt ingezet door de Amerikanen. De Yank's zijn onze vrienden niet, de Yanks zijn opportunisten die alles en iedereen gebruiken om hun eigen doelen na te streven: totale controle en macht in de wereld.

We vonden Adolf Hitler zo'n enge man. Maar met de Amerikanen gaan we uiteindelijk niet beter af zijn, vrees ik. Wat een eng land is dat geworden. En ook een bedreiging voor dit tijdperk.
15-06-2014, 14:03 door Anoniem
Sjah... de leider van het democratisch gekozen controle orgaan die ondanks alle onthullingen genoegen neemt met de, naar wat ik verneem[1][2], slappe voorstellen voor inperking van wat de NSA kan doen. En facebook en google die dit uit naam van burgerrechten, als een soort vrijheidsstrijder moeten fixen?

Zal misschien vast een keer goed komen daar, ik denk alleen niet op korte of middellange termijn.

[1] https://twitter.com/matthew_d_green
[2] https://twitter.com/benadida
15-06-2014, 14:13 door NumesSanguis
Hij is ook nog eens dom, want dit levert juist minder spionage op. Minder markt --> minder macht en moneyz voor Amerika --> minder reikwijdte en geld voor spionage. Maar dit is prima, als ze doen zoals hij wil dan hebben we hier minder last van Amerikaanse invloed.
15-06-2014, 14:13 door Anoniem
Door RZyltst: Voor de VS zijn we 3e rangs burgers en dat zal ook zo blijven.
Europa wordt wakker en kom in actie.

Eerst heb je Amerikanen (dat die voor 80% uit Europa kwamen boeit ze niet), dan heb je tweede rangs burgers, de Canadezen en Alaskanen, dan heb je Mexicanen voor eten en schoonmaken, dan heb je Haiwaien, dan Haiitianen, en dan pas Europeanen.

Europa is alleen goed voor tiener-reisjes waar ze dan met name voor Italianen en Fransen gewaarschuwd worden.
(en speciaal door de NSA nagekeken Cisco routers)
15-06-2014, 14:53 door Anoniem
Het is de eigen schuld van Europa. Waarom hebben wij geen eigen versie van het internet? Waarom hebben wij geen Europese tegenhanger van Microsoft,Google,IE,Chrome,Facebook,Skype,etc? Europa had allang de technologische achterstand op de VS moeten inhalen.Laat tenminste 1 land het voortouw nemen,Frankrijk,Duitsland,Ver.Koninkrijk,voor mijn part NL. We hebben hier toch bijv. de TU in Delft!? Waarom kan NL niks bieden op dit gebied?
15-06-2014, 15:08 door Anoniem
Alsof er geen protest uit eigen land is.
15-06-2014, 15:53 door Anoniem
Aardige analyse van de onzin die Mike Rogers verspreid:
https://www.techdirt.com/articles/20140613/07480127565/mike-rogers-says-google-is-unpatriotic-not-wanting-nsa-to-spy-its-users.shtml
15-06-2014, 17:51 door Briolet
Door Anoniem:Zelf beter lezen want dat staat er dus wel!!! "moeten de staatsveiligheid van de VS niet voor Europese privacyregels opofferen"

Je moet toch beter lezen, want het gaat hier toch echt over wel/niet aanpassing van de Amerikaanse regels en geen poging de Europesche regels te veranderen.
15-06-2014, 19:58 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 15-06-2014, 20:03
Tuig zoals Mike Rogers die openlijk oproepen EU wetgeving te overtreden zouden aangeklaagd en opgepakt moeten worden. Het voorbereiden of oproepen tot criminele activiteiten is namelijk strafbaar. Gewoon op de opsporingslijst van Interpol zetten!
15-06-2014, 20:06 door Anoniem
Door Anoniem: Het is de eigen schuld van Europa. Waarom hebben wij geen eigen versie van het internet? Waarom hebben wij geen Europese tegenhanger van Microsoft,Google,IE,Chrome,Facebook,Skype,etc? Europa had allang de technologische achterstand op de VS moeten inhalen.Laat tenminste 1 land het voortouw nemen,Frankrijk,Duitsland,Ver.Koninkrijk,voor mijn part NL. We hebben hier toch bijv. de TU in Delft!? Waarom kan NL niks bieden op dit gebied?

Wanneer je een goed idee hebt in Europa, dan komen op een gegeven moment een paar Amerikanen langs met een groot zak geld om je over te nemen. Moet je erg ideologisch in je schoenen staan om nee te zeggen.

Volgende punt is dat ontwikkelen voor Europa niet altijd makkelijk gaat i.v.m. verschillende wetgevingen en talen van landen. Wanneer een Amerikaan een app/website maakt, dan heeft hij gelijk een behoorlijk groot publiek en de kans om succesvol te worden is daardoor ook groter.

Nederlanders in het algemeen zijn niet gefocust op techniek, terwijl in Angelsaksische landen techniek veel grotere prioriteit en aanzien heeft. Hier in Nederland heeft iemand, met een alfa/gamma studie, over het algemeen meer 'aanzien' in het bedrijfsleven dan iemand met een beta-studie. Waarom weet ik niet, alfa/gamma studies zijn (over het algemeen) niet de moeilijkste studies. Sommige mensen zijn zelfs 'trots' dat ze niks van techniek (willen) weten ... en driemaal raden wat voor soort mensen zit de Tweede Kamer zitten.

Nederland is van oudsher een handelsland en men denkt met dit idee door te kunnen, maar tijden veranderen of een politicus dat wilt of niet. Met handel alleen redt je het niet meer anno 2014. Helaas lopen we nu hopeloos achter de feiten aan.
15-06-2014, 21:31 door Anoniem
Zogenaamd voor staatsveiligheid... Amerikaanse en Europese bonzen behoren tot dezelfde happy family en ze gebruiken elkaars front companies als proxy voor hun gezamenlijke doeleinden. Geveinsde oppositie werkt als een zonnetje.
16-06-2014, 09:18 door Mysterio
Het verbaast me dat er zo'n ophef wordt gemaakt over een mannetje in de VS. Ik snap sowieso niet dat mannetjes met een grote mond zoveel aandacht krijgen internationaal gezien, maar goed.

De EU is inmiddels berucht door het opleggen van enorme boetes op bedrijven die zich niet aan de regels houden. Zie de Intel deal. We moeten echt niet onderschatten wat de macht van de EU is. Wat dat betreft lukt het al aardig om één vuist te maken met alle kleine landjes hier. Natuurlijk wordt er gekeken naar Duitsland en Frankrijk als het gaat om een grote stem vanuit de EU. Je ziet dat Duitsland al een tijdje klaar is met de lange neus van de VS. Helaas houden ze zelf ook wel van gluren...

Je moet kijken naar een gezonde samenwerking. De EU en de VS kunnen samen enorm veel voor elkaar betekenen als het gaat om radicalen die weer terugkomen van een vakantie in Syrië of Irak. Eventueel zelfs als het gaat om spionage vanuit China en Rusland, maar we moeten zeker niet vergeten dat er grenzen zijn. De VS moet kappen met denken dat zij de baas zijn in de EU en de EU moet nog meer de tanden laten zien. We moeten minder afhankelijk worden van de VS en komen met alternatieven. De vraag ernaar is groot, laat dat nou eens een nuttige toepassing van de EU worden.
16-06-2014, 11:27 door Anoniem
"Amerikaanse IT-giganten zoals Google, Facebook, Apple en Microsoft moeten de staatsveiligheid van de VS niet voor Europese privacyregels opofferen door maatregelen te treffen waardoor Amerikaanse inlichtingendiensten lastiger hun werk kunnen doen, zo stelt de Amerikaanse Republikein Mike Rogers."

Zou de heer Rogers snappen dat bedrijven zich in andere landen ook aan wetgeving dienen te houden ? ;)
16-06-2014, 12:48 door Anoniem
TTIP
16-06-2014, 13:56 door Anoniem
LOL. Facebook dat zich druk gaat maken om mijn privacy. Het moet niet gekker worden.
16-06-2014, 15:58 door Anoniem
Door Anoniem: LOL. Facebook dat zich druk gaat maken om mijn privacy. Het moet niet gekker worden.

Weet je zeker dat ze zich druk maken om jouwn privacy?
Of doen ze dit als een marketing truc.
Zodat wij vertrouwen in hun krijgen en onze gegevens met hun delen.
En die gegevens gaan ze dan weer verkopen. (lijkt mee een leuke PR stunt. We doen als of uw privacy belangrijk voor ons is maar eigelijk doen we het omdat het past in onze bedrijfsstrategie en dus meer winst opleverd)

(dit geld natuurlijk niet alleen voor facebook maar ook voor google en adnere bedrijven die je gegevens verkopen.)

m.v.g.
MD
16-06-2014, 16:32 door Anoniem
De consument heeft de macht niet het bedrijfsleven.
Met z'n allen overstappen naar bvb ix-quick (ipv google) geeft al een aardig signaal aan google. Facebook is zodanig van ondergeschikt belang...gewoon er mee stoppen, kijken of ze dan nog van waarde zijn.
Neem aan de apple en microsoft ook gevoelig zijn voor stevig minder omzet.
16-06-2014, 23:46 door Anoniem
Door Anoniem: Zogenaamd voor staatsveiligheid... Amerikaanse en Europese bonzen behoren tot dezelfde happy family en ze gebruiken elkaars front companies als proxy voor hun gezamenlijke doeleinden. Geveinsde oppositie werkt als een zonnetje.
DIt geldt ook gewoon voor de NSA vs. IT-reuzen volgens mij ;)
17-06-2014, 11:25 door Anoniem
Door Mysterio: Het verbaast me dat er zo'n ophef wordt gemaakt over een mannetje in de VS. Ik snap sowieso niet dat mannetjes met een grote mond zoveel aandacht krijgen internationaal gezien, maar goed.
Dat komt omdat hij voorzitter is van het inlichtingencomité van het Huis van Afgevaardigden en de uitspraken in een openbare zitting van dat comité deed. En hij niet alleen, als je leest wat Gilman Louie heeft gezegd (waar Rogers mee instemde) dan komt het erop neer dat ze dit niet zien als een Europese strategie om Amerikaanse bedrijven buiten de deur te houden en de mogelijkheid dat Europa oprecht bezorgd is over de datahonger van de Amerikaanse inlichtingendiensten niet eens als reële optie tot hun gedachten toelaten.

Ik heb eens over een onderzoek gelezen waaruit zou blijken dat complotdenkers vaak de mensen zijn die zelf, als de gelegenheid zich voordoet, het meest geneigd zijn om precies aan het soort complotten deel te nemen waartegen ze ageren. Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten, met andere woorden. Bij het lezen van het gelinkte fedscoop-verslag krijg ik sterk de indruk dat dat verschijnsel hier de boventoon voert.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.