image

Meer Nederlanders slachtoffer van internetoplichting

maandag 16 juni 2014, 11:12 door Redactie, 2 reacties

Meer Nederlanders zouden vorig jaar het slachtoffer van internetoplichting zijn geworden dan het jaar daarvoor, zo meldt het CBS. Het gaat dan om mensen die online spullen aanschaften. Het aantal mensen dat slachtoffer van skimming werd daalde van 1,1% in 2012 naar 0,8% vorig jaar.

In 2013 zei 3,3 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder dat ze wel eens opgelicht zijn bij het kopen of verkopen via internet. Dat komt neer op bijna 450.000 personen. Het gaat daarbij vooral om koopfraude, bestelde en betaalde spullen die niet geleverd zijn. Het aandeel mensen dat daarmee naar eigen zeggen te maken had, nam toe van 2,7 procent in 2012 naar 3,1 procent in 2013.

Volgens het CBS kan de stijging samenhangen met de toename van het kopen via internet. Verkoopfraude, waarbij geleverde goederen of diensten niet betaald worden, komt veel minder voor en bleef vrijwel gelijk. Vorig jaar gaf 1,3 procent van de Nederlanders aan dat ze slachtoffers van identiteitsfraude via elektronische betaalsystemen of via het internet waren geweest. Iets minder dan de 1,5 procent in 2012. De daling komt vrijwel geheel door de afname van skimming.

Aangifte

Van één op de vijf gevallen van koop- of verkoopfraude via internet is in 2013 aangifte gedaan bij de politie. Bij identiteitsfraude was dat aandeel met 13 procent nog lager. Van identiteitsfraude wordt wel vrijwel altijd melding gedaan bij de bank, en in mindere mate bij de politie, voor verdere afhandeling. Gedupeerden van (ver)koopfraude maakten in minder dan de helft van de gevallen melding van het delict.

Image

Reacties (2)
16-06-2014, 12:10 door Anoniem
Of in mindere mate melding bij de politie wordt gedaan, valt te bezien. De politie vertikt het vaak om van een melding een aangifte op te nemen. Deze wanpraktijk vertekent het beeld.
16-06-2014, 15:28 door Anoniem
En zelfs als de politie je aangifte opnemen zoals bij mij (2x ) dan doen ze er nog geen zak aan. 10jaar later kom je er achter dat er een rechtszaak geweest is over iets waar ik de dupe van ben geworden, en waarvan mijn gegevens gebruikt zijn voor deze zaak. j.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.