image

NSA zou Duitsland als primaire communicatiehub gebruiken

woensdag 18 juni 2014, 21:13 door Redactie, 2 reacties

De NSA is nergens zo actief in Europa als in Duitsland, waar het ook de primaire communicatiehub heeft om informatie te onderscheppen en door te sturen. Dat blijkt uit documenten van klokkenluider Edward Snowden waar de Duitse krant Der Spiegel vandaag over bericht.

Het gaat om een gebouw in Wiesbaden dat volgens de documenten één van de belangrijkste opslagstations van de NSA in Europa herbergt. De officiële naam van het gebouw is het European Technical Center (ETC). Uit de documenten komt naar voren dat de NSA nog veel meer van dit soort opslagstations in Duitsland heeft of zou hebben gehad. In 2007 zouden er tenminste een dozijn actief zijn geweest.

Doelwitten

De Amerikaanse inlichtingendienst blijkt de Duitse sites te gebruiken voor het zoeken naar potentiële doelwitten door "leefpatronen" te analyseren, aldus één van de documenten. Een ander document suggereert dat de in Duitsland verzamelde informatie wordt gebruikt voor het "vangen of vermoorden" van vermeende terroristen. Der Spiegel merkt op dat de Duitse strafwet het spioneren op Duits grondgebied verbiedt. Toch zouden Duitse overheidsfunctionarissen niets van de Amerikaanse spionageactiviteiten afweten of willen hebben afweten.

Pas na de publicaties van Snowden kwamen ze in actie. Herhaaldelijk heeft de Duitse overheid de Amerikanen om opheldering gevraagd, maar geen enkele keer werd er antwoord gegeven. Daarom heeft Der Spiegel besloten om alle Duitsland-gerelateerde Snowden-documenten te publiceren, aangezien dit vooralsnog de beste bronnen zijn die beschrijven hoe de NSA Duitsland na de aanvallen van 11 september tot de belangrijkste basis in Europa heeft veranderd."

Reacties (2)
19-06-2014, 11:35 door Anoniem
Als je bekend bent met de oorsprong van de Duitse geheime dienst, verwonderd dit niemand ... vooral het "Hab's nicht gewusst" is weer erg voorspelbaar! ;)
19-06-2014, 21:57 door Anoniem
Als Duitsland zo'n belangrijk doelwit is kan ik me niet voorstellen dat Nederland als grootste internetknooppunt buiten schot is gebleven, ik zou de kabelkastjes in de Watergraafsmeer er ook maar eens op nakijken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.