image

Ombudsman onderzoekt preventief fouilleren door politie

donderdag 13 december 2012, 12:30 door Redactie, 3 reacties

De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, is een onderzoekt gestart waarom bij twee recente controles in Gelderland-Zuid preventief is gefouilleerd. Daardoor mocht iedereen door politie worden gefouilleerd en mochten auto's worden doorzocht, terwijl er geen verdenking was. Omdat de grootscheepse acties vragen bij Brenninkmeijer opriepen, heeft de ombudsman vragen gesteld aan de minister van Veiligheid en Justitie.

Ook van het politiekorps Gelderland-Zuid en de burgemeesters van Geldermalsen en Maasdriel verwacht de ombudsman antwoord. Het gaat om de actie in de nacht van 25 op 26 oktober plaatsvond en waarbij alle voertuigen op de A2 in de gemeente Geldermalsen naar een parkeerplaats voor controle werden geleid.

Daarnaast gaat het om de controle die op 27 november 2012 plaatsvond op een camping in Kerkdriel (gemeente Maasdriel). De ombudsman heeft onder meer gevraagd hoeveel wapenincidenten er de afgelopen jaren op deze locaties zijn geweest en hoeveel en welke wapens bij deze acties zijn aangetroffen.

Bevoegdheden
Ook heeft Brenninkmeijer gevraagd welke bevoegdheden de politie en de Belastingdienst zouden hebben gehad als deze gebieden niet als veiligheidsrisicogebied waren aangewezen. Burgemeesters mogen gebieden als veiligheidsrisicogebied aanwijzen als de gemeenteraad ze daartoe de bevoegdheid geeft.

De officier van justitie kan dan op enig moment het bevel geven om daadwerkelijk preventief te fouilleren. De ombudsman denkt het onderzoek in het voorjaar van 2013 af te ronden.

Reacties (3)
13-12-2012, 15:12 door Anoniem
Werd ook wel tijd zeg ... burgerrechten worden continue geschonden en politierechten stapje voor stapje uitgebreid zonder dat er ook maar enige toetsing, controle en evaluatie plaatsvindt :(
13-12-2012, 16:44 door Ler0y JenKins
Door Anoniem: Werd ook wel tijd zeg ... burgerrechten worden continue geschonden en politierechten stapje voor stapje uitgebreid zonder dat er ook maar enige toetsing, controle en evaluatie plaatsvindt :(

Nederland wordt steeds corrupter, we gaan steeds meer de totalitaire kant op. Ik ga later mooi emigreren!

#nederlandwordtpolitiestaat
14-12-2012, 09:03 door Anoniem
Door Anoniem: Werd ook wel tijd zeg ... burgerrechten worden continue geschonden en politierechten stapje voor stapje uitgebreid zonder dat er ook maar enige toetsing, controle en evaluatie plaatsvindt :(

Pfff, de ombudsman wil wel maar krijgt zelden ook maar iets voor elkaar tegen het machtige ambtelijke regeringsleger. ja burgerrechten worden continue geschonden, en anders fabriceren ze er wel een wetje voor. Ze hebben wel al toetsing, controle en evaluatie gedaan, deze acties zijn in de grote steden al veel vaker gedaan. Ze proberen te scoren met cijfers om het goed te doen bij Europa, dat daarbij burgers sneuvelen is slechts een bijzaak.

@Ler0y+JenKins:

Ja dat is al een aantal jaren aan de gang, helaas maar Nederland is al een politiestaat

Geef een man of vrouw macht en ze zijn ineens in staat om rare dingen uit te voeren voor een clubje autisten aan de top *-)

"If you are a dog and your owner suggests that you wear a sweater. . . suggest that he wear a tail."
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.