image

Malware-blitzkrieg tegen banken nog ver weg

vrijdag 14 december 2012, 12:06 door Redactie, 0 reacties

Een op internet aangekondigde 'blitzkrieg' tegen Amerikaanse banken is nog altijd ver weg. In oktober ontdekte beveiligingsbedrijf RSA dat op een forum voor cybercriminelen werd opgeroepen om aan een grootschalige actie tegen dertig Amerikaanse banken mee te doen. Het zou om 'blitzkrieg-achtige' aanvallen gaan door middel van Trojaanse paarden.

De malware zou naar bankklanten worden gestuurd, waarbij de aanvallers vervolgens de rekeningen van de slachtoffers zouden legen. Iets wat al jaren plaatsvindt, maar dit keer zou het om een grootschalige, gecoördineerde actie gaan.

RSA identificeerde de malware als onderdeel van de Gozi-familie en gaf het de naam Prinimalka. Vanwege alle media-aandacht beweren sommige bronnen dat de aanval is stopgezet, maar volgens anti-virusbedrijf McAfee bestaat de kans dat vanwege de publiciteit de bende juist verder onder de radar probeert te blijven.

Infecties
Hoewel 'Project Blitzkrieg' de beginfase voorbij is, lijkt het nog altijd niet op de grootschalige aanval die was aangekondigd. Bij een testcampagne zouden slechts een paar honderd slachtoffers zijn gemaakt. McAfee schat het aantal tussen de 300 en 500. Daarnaast zouden er ook nog geen concrete gevallen van fraude bekend zijn.

Toch stelt het anti-virusbedrijf dat het hier om een geloofwaardige dreiging voor de financiële sector gaat en dat het erop lijkt dat alles volgens plan verloopt.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.