image

8% Firefox-gebruikers schakelt Do-Not-Track in

zaterdag 15 december 2012, 13:52 door Redactie, 10 reacties

Acht procent van de gebruikers van Mozilla Firefox wil niet dat adverteerders ze op het web kunnen volgen. Dat laat Johnathan Nightingale, vicepresident Firefox Engineering, in een terugblik op 2012 weten. Inmiddels heeft 8% van de Firefox-gebruikers op de desktop Do-Not-Track ingesteld. Deze functie stuurt informatie naar websites waarin staat dat de gebruiker niet gevolgd wil worden.

Het is vervolgens aan de website om hier gehoor aan te geven. Het gebruik van Do-Not-Track moet voorkomen dat internetgebruikers op maat gemaakte advertenties te zien krijgen, die op hun surf- en klikgedrag zijn gebaseerd. Een jaar geleden stond de teller nog op 6%.

Op de desktop wil het dan niet echt vlotten met de privacymaatregel, op het Android-platform is dat een ander verhaal. Daar heeft één op de vijf gebruikers Do-Not-Track ingeschakeld. Dat laat volgens Nightingale zien dat gebruikers echt willen kunnen kiezen als het om hun online veiligheid gaat. Do-Not-Track is in te stellen via Extra > Opties > Privacy.

Reacties (10)
15-12-2012, 14:17 door Anoniem
Edit > Preferences > Privacy > Tell websites I do not want to be tracked
Mensen die niet op dit soort sites komen zullen ook nog niet gehoord hebben van deze optie, en het staat standaard niet aan.
15-12-2012, 16:16 door Nietsnut
Zolang alles op vrijwillige basis gebeurt bij de webmasters is deze hele techniek een schijnveiligheid .
15-12-2012, 16:38 door Anoniem
Door Anoniem: Edit > Preferences > Privacy > Tell websites I do not want to be tracked
Mensen die niet op dit soort sites komen zullen ook nog niet gehoord hebben van deze optie, en het staat standaard niet aan.
Tools -> options -> etc
15-12-2012, 17:39 door Anoniem
Ik heb do not track aanstaan en ik zie nog steeds zeer gepersonaliseerde reclame op heel veel sites terugkomen.
16-12-2012, 12:21 door Anoniem
Er zijn er zat, zoals ik, die daar niet zo in geloven. Bedrijven hebben er niet veel aan om daar aan mee te werken. Daarom zijn er andere uitvindingen om dat soort verzamelwoede te stoppen. Dat cijfer klopt dus niet imho en ligt veel hoger.

Rex
16-12-2012, 16:47 door P5ycH0
Title should read: "8 procent van de gebruikers weet wat Do-Not-Track is en schakelt het uit".
16-12-2012, 19:07 door johanw
Door Anoniem: Ik heb do not track aanstaan en ik zie nog steeds zeer gepersonaliseerde reclame op heel veel sites terugkomen.

Je dacht toch niet dat advertentieboeren zich iets van DNT aantrekken zolang dat niet wettelijk verplicht is in enkele grote landen? Als je niet gevolgd wilt worden moet je niet afhankelijk zijn van mensen die er belang bij hebben je te volgen maar zelf maatregelen treffen met plugins als AdBlock Plus en Ghostery.
17-12-2012, 00:48 door Duck-man
Door Anoniem: Ik heb do not track aanstaan en ik zie nog steeds zeer gepersonaliseerde reclame op heel veel sites terugkomen.
Ik heb Adblock en Ghostery aanstaan en ik zie nooit advertenties. Moet ik nu ook "do not track" aanzetten? Of is dit een soort marketing dingetje voor mensen die niet zoveel van veiligheid weten.
DNT is toch een bordje die je in de tuin zet met de tekst "breek hier niet in" maar vervolgens geen slot op de deur hebben.
17-12-2012, 08:24 door spatieman
waarzit die #^@#^@ funktie, ik kan het niet vinden
17-12-2012, 10:46 door Anoniem
Door spatieman: waarzit die #^@#^@ funktie, ik kan het niet vinden
Firefox > Opties > Privacy > Websites laten weten dat ik niet gevolgd wil worden
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.