image

Minister: NAVO moet servers kunnen lamleggen

zaterdag 15 december 2012, 14:10 door Redactie, 13 reacties

De NAVO moet servers kunnen lamleggen die worden gebruikt voor het aanvallen van NAVO-landen, aldus minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. De visie van Timmermans kwam naar voren tijdens het overleg dat hij met de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken en de vaste commissie voor Defensie voerde. De Minister reageerde op een vraag van PVV-Kamerlid De Roon.

Die wilde weten of het nieuwe kabinet, net als het vorige, vindt dat de NAVO op termijn een doctrine voor de inzet van offensieve cybercapaciteiten zou moeten ontwikkelen. Volgens Timmermans is cyberagressie een groeiend probleem. "Dat zagen wij ook de laatste weken."

"Het functioneren van onze samenleving is steeds meer afhankelijk van automatisering en wereldwijd vernette systemen. We hebben laatstelijk gezien dat de aanvallen op die netwerken vanuit Iran en vanuit andere gebieden, zoals China, ook steeds slimmer en intensiever worden", zo liet de minister weten.

Prioriteit
Hij noemt het een topprioriteit om de NAVO daartegen te beschermen via het ontwikkelen van systemen die bescherming kunnen realiseren door aanvallen af te kappen. "Ik denk dat het nodig zal zijn dat je een server of een aanval van elders in die wereldwijde systemen kunt lamleggen."

Timmermans omschrijft dit als een 'virtueel out of area'. Er worden dan geen middelen, maar signalen verplaatst. "Deze nieuwe tak van sport is voor iedereen wennen, maar wordt wel steeds bepalender voor onze veiligheid. Het is niet voor niets dat er speciale aandacht voor is bij Defensie."

Reacties (13)
15-12-2012, 14:32 door Anoniem
Wat als de NAVO wordt aangevallen door geinfecteerde pc's, televisies, smartphones die zich in Europa bevinden? De PVV denkt nooit verder na. En wat als de NAVO door Israël wordt aangevallen? Ik denk niet dat ze hun servers durven plat te leggen ;) Dan slaat MOSSAD hard terug
15-12-2012, 16:01 door Anoniem
Er moet inderdaad een kill switch zijn. Dat gebeurt in de natuur ook waarom niet met een systeem of netwerk...
15-12-2012, 16:20 door Anoniem
Stamp een rack vol met blades, zorg voor minimaal een 10Gbps uplink en draai 256 instanties van portfuck en klaar ben je ... de politieke consequenties zijn echter een heel ander verhaal ;)
15-12-2012, 16:51 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-12-2012, 18:45 door Anoniem
Er zijn blijkbaar geen grenzen aan de onnozelheid van die timmermans.
15-12-2012, 20:30 door El Pedro
Door Anoniem: Wat als de NAVO wordt aangevallen door geinfecteerde pc's, televisies, smartphones die zich in Europa bevinden? De PVV denkt nooit verder na. En wat als de NAVO door Israël wordt aangevallen? Ik denk niet dat ze hun servers durven plat te leggen ;) Dan slaat MOSSAD hard terug

Het PVV-Kamerlid had een vraag gesteld. Dus waar kun je hier uit halen dat "ze nooit verder nadenkt"?
En de Mossad? Neem je pilletje eerst even in voor dat je begint te blaten.
15-12-2012, 21:32 door Anoniem
Ga er maar vanuit dat dit de visie van de ingehuurde beleidsambtenaren is die het voorkoken.
15-12-2012, 21:42 door Anoniem
Oh, wat geweldig, lange termijnvisie laten leiden door "de laatste weken". Zeker knus met fred&ivo in tretraite, timmiemans?
15-12-2012, 23:01 door _____
Door Anoniem: Wat als de NAVO wordt aangevallen door geinfecteerde pc's, televisies, smartphones die zich in Europa bevinden? De PVV denkt nooit verder na. En wat als de NAVO door Israël wordt aangevallen? Ik denk niet dat ze hun servers durven plat te leggen ;) Dan slaat MOSSAD hard terug

Heb jij stemrecht en mag je kindjes krijgen? Triest!
16-12-2012, 09:42 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-12-2012, 10:36 door Anoniem
Door Hugo:
Door (*!*):
Heb jij stemrecht en mag je kindjes krijgen? Triest!
Het krijgen van kinderen is een natuurlijk recht dat om geen enkele reden ontnomen mag worden. Roepen dat iemand dat recht ontnomen zou moeten worden is 100x triester en een behoorlijk gevaarlijk en extreem rechts gedachtegoed.
Tsja, de ene jijbak met de andere jijbak beantwoorden is natuurlijk ook niet heel snugger.

Dat er overheden zijn (nu nog!) die systematisch leden van bevolkingsgroepen die ze niet zo mogen onvruchtbaar maken is natuurlijk niet goed te praten, zeker niet gezien het dodental achtergelaten door een, op zijn zachtst gezegd ideologisch wat verknipte, beweging en wat haar ideologische nakomelingen zoal roeptoeteren.

Maar de andere kant, vruchtbaarheid tot een "recht" verheffen betekent dat iedereen die onvruchtbaar is kan eisen dat'ie toch kindertjes moet mogen, ook als op volstrekt natuurlijke wijze uit zichzelf onvruchtbaar of erger nog, volstrekt natuurlijk vruchtbaar maar te dom om voor de resulterende kindertjes te zorgen. Dit laatste is een serieus probleem in de zwakzinnigenzorg.

Dat we druk bezig zijn evolutie een hak te zetten en dat dit niet altijd even goed afloopt kun je mooi zien in de rechtszaak die een chinese man recent zijn vrouw aandeed wegens oerlelijk kind. Blijkt dat ze zichzelf opgelapt had met cosmetische chirurgie en dat manlief nooit verteld heeft. Trek je jouw opmerking maar ver genoeg door dan is het ons "recht" de mensheid in een oerlelijke, oerdomme massa om te toveren. Ik pas voor zulk fundamentalisme. Voor de andere kant ook, trouwens.

Beter om de discussie op het onderwerp van de briljantie van deze kersverse minnatoza te houden, niet?
16-12-2012, 14:05 door SPlid
Volgens mij zou dit een forum moeten zijn waar we met ons allen discussieren welke veiligheids risico's we zien en niet om persoonlijke beledigingen rond te strooien.....

(volgens mij gaan we hier niet over het recht om te stemmen en kindjes te krijgen)


Ik vind dat de NAVO moet doen wat zijn leden willen, niet wat Timmermans toevallig mag vinden. Oorlog is een slechte zaak, cyber of otherwise. We moeten ook niet direct onze vingers willen branden door een aanval te lanceren, geheid dat dit mis gaat. Maar een goede firewall is natuurlijk wel zo handig ....
16-12-2012, 16:45 door P5ycH0
Aaaaah. De aanval op NAVO als een nieuw 'kinderporno' of 'copyright-infringment' argument om meer controle naar zich toe te trekken. De politiek is zoooo dom bezig...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.