image

NVB waarschuwt verenigingen tegen phishing

maandag 17 december 2012, 07:21 door Redactie, 0 reacties

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) waarschuwt verenigingen en maatschappelijke instellingen voor phishing. Volgens de NVB zijn enkele instellingen het slachtoffer geworden van deze vorm van oplichting. Het kan dan gaan om de penningmeester van een vereniging of stichting die wordt gebeld door iemand die zich voordoet als medewerker van de bank.

Vertrouwen
In dit telefoongesprek laat de crimineel blijken bijzonder goed op de hoogte te zijn van de desbetreffende vereniging. Hierdoor ontstaat bij de penningmeester de indruk dat het daadwerkelijk iemand van de bank is die de vereniging kent. Nadat het vertrouwen van de klant is gewekt, vraagt de crimineel om de inlog- en signeercodes van de klant.

Daarbij wordt vaak gesuggereerd dat er een technisch of veiligheidsprobleem is en daarom de codes nodig zijn. "Banken zullen nooit via de telefoon, mail, persoon of welke vorm dan ook om inlog- of signeercodes vragen", aldus de NVB, die instellingen met klem aanraadt om niet op dit soort verzoeken in te gaan.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.