image

Eerste computervirus (1982) was een grap

maandag 17 december 2012, 07:27 door Redactie, 9 reacties

Het is inmiddels 30 jaar geleden dat het eerste computervirus verscheen, oorspronkelijk bedoeld als grap van een iets te enthousiaste Apple-bezitter. Elk Cloner, zoals het virus werd genoemd, was het werk van Rich Skrenta, in 1982 een 15-jarige scholier. De malware infecteerde floppy disks en de boot sector van Apple II computers, destijds het dominante systeem.

Zodra er een besmette floppy in de computer werd gestopt, raakte de computer besmet en ook alle floppy's die er vervolgens in werden gestoken. Er waren al eerder virussen ontwikkeld, maar de creatie van Skrenta was de eerste die zich buiten een laboratorium verspreidde, mede door de laksheid van gebruikers.

Reboot
"Het infecteerde nieuwe disks als de machine niet werd herstart. Als een Apple II elke keer werd herstart, had Elk Cloner zich niet verspreidt, maar gegeven de computergewoontes van mensen, verspreidde het zich razendsnel", aldus Skrenta tegenover The Register. Het virus liet na elke vijftigste herstart van het systeem een gedicht zien, wat Skrenta zelf had geschreven.

"Ik was een geek en computernerd, geinteresseerd in alle aspecten van technologie", zo laat hij weten. "Ik wilde een robot bouwen, maar er was geen apparatuur voorhanden en ik had geen mechanische vaardigheden." Door te programmeren ontdekte Skrenta een manier om dingen na te doen die hij in de films zag.

Prioriteiten
Elk Cloner begon als een grap die hij met zijn vrienden wilde uithalen. Skrenta had eerder al grappen met de floppy's van zijn vrienden uitgehaald, waardoor hij geen floppy's meer van mensen kreeg. Dat bracht hem op het idee om een programma te schrijven dat zichzelf van computer naar computer kon verspreiden. Na twee weken in assembly programmeren was Elk Cloner een feit.

Het virus was vrij onschuldig, had geen netwerkverbinding en de problemen waren volgens de auteur middels een reboot op te lossen. Uiteindelijk ontwikkelde Skrenta een verwijdertool om Elk Cloner van besmette disks te verwijderen. Dertig jaar later is malware nog altijd een probleem en in de meeste gevallen niet zo eenvoudig te verwijderen.

Volgens Skrenta stelt de industrie de verkeerde prioriteiten. "De anti-virusindustrie maakt me verdrietig", zo merkt hij op. "We zouden systemen moeten bouwen die meer resistent tegen computervirussen zijn, dan het hebben van een miljoenenindustrie die de boel schoonmaakt."

Reacties (9)
17-12-2012, 10:14 door Anoniem
Your Kidding :-)
17-12-2012, 10:19 door Anoniem
Wat leuk dat het eerste virus ooit op een mac gebeurde; het platform waarvoor 'geen virussen zijn'

Wel jammer dat redactie niet https://en.wikipedia.org/wiki/Computer_virus heeft gelezen: "The Creeper virus was first detected on ARPANET, the forerunner of the Internet, in the early 1970s.[10] Creeper was an experimental self-replicating program written by Bob Thomas at BBN Technologies in 1971.[11]"
17-12-2012, 10:45 door SirDice
Door Anoniem: Your Kidding :-)
You're*

Door Anoniem: Wat leuk dat het eerste virus ooit op een mac gebeurde; het platform waarvoor 'geen virussen zijn'
Apple II != Mac.
17-12-2012, 11:15 door Anoniem
SirDice , u hoort wel bij de preciezen ;-)
17-12-2012, 11:19 door Anoniem
Door SirDice:
Apple II != Mac.
Correct, mijn excuses; maar niet het belangrijkste onderdeel van mijn eerdere reactie.
17-12-2012, 11:39 door Anoniem
Een grap met floppy's op pc's die ik me uit de jaren '80 herinner was iets wat bij het booten vanaf een floppy startte (vermoedelijk via autoexec.bat, je kon het ook makkelijk weer verwijderen) en een waarschuwing op het scherm toonde dat er water in de floppydrive was aangetroffen. Je moest een paar minuten geduld hebben terwijl hij drooggecentrifugeerd werd. Daarbij bleef de floppydrive toeren maken terwijl het ingebouwde speakertje van de pc het slurpende geluid maakte van water dat door een afvoer wegstroomt. Het was schitterend hoe mensen reageerden met een moment van totaal overvallen zijn, gevolgd door een verbaasd 'dit kan helemaal niet', om vervolgens te beseffen dat ze in de maling werden genomen.

Geen virus, wel een soort 'besmetting' en een erg geslaagde grap.
17-12-2012, 14:02 door Anoniem
Een virus is geen grap. Een virus verspreidt zichzelf en dat is dan meteen ook het eerste gevaarlijke aspect.

Een virusschrijver is geen anti-virusschrijver. Als het zo makkelijk was om anti-virus te maken zoals Skrenta het zich voorstelt was het allang gedaan.
18-12-2012, 09:11 door BaseMent
Een grap met floppy's op pc's die ik me uit de jaren '80 herinner ..... Je bedoelt drain. Ik denk dat ik het nog wel ergens heb staan.
En een programmaatje waarmee het scherm (vga dan nog) op z'n kop weergegeven werd. Of een melding dat je hd geformatteerd werd en dan op de achtergrond checkdisk doen. In die tijd maakte harddisken nog een hoop herrie als er iets mee gebeurde. Ach.....
19-12-2012, 18:21 door WesleySmalls
Door Anoniem: Een virus is geen grap. Een virus verspreidt zichzelf en dat is dan meteen ook het eerste gevaarlijke aspect.

Een virusschrijver is geen anti-virusschrijver. Als het zo makkelijk was om anti-virus te maken zoals Skrenta het zich voorstelt was het allang gedaan.

Een virus is inderdaad nooit een grap, maakt het niet weg dat we om Elk Cloner 30 jaar na het 'uitbrengen' er om kunnen lachen en goede herinneringen op na kunnen laten.

Overigens zegt hij helemaal niks over anti-virus schrijvers. Hij claimt alleen dat deze bedrijven misbruik maken door een infectie op te schonen, in plaats van te voorkomen en ze daaruit miljoenen buit maken.

Door Anoniem: Wat leuk dat het eerste virus ooit op een mac gebeurde; het platform waarvoor 'geen virussen zijn'

Wel jammer dat redactie niet https://en.wikipedia.org/wiki/Computer_virus heeft gelezen: "The Creeper virus was first detected on ARPANET, the forerunner of the Internet, in the early 1970s.[10] Creeper was an experimental self-replicating program written by Bob Thomas at BBN Technologies in 1971.[11]"

ARPANET was nou niet erg toegankelijk voor een normale gebruiker. Floppy's echter wel, en daarom verspreidden deze zich ook naar normale huishoudens, omgevingen die onmogelijk toegang hadden tot het ARPANET.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.