image

Oracle gaat Java 6-gebruikers automatisch upgraden

maandag 17 december 2012, 16:13 door Redactie, 7 reacties

In februari 2013 stopt Oracle de ondersteuning van Java 6, reden om gebruikers automatisch naar Java 7 te upgraden. De Java auto-updater is ontwikkeld om gebruikers van de laatste beveiligingsupdates te voorzien. "Om dit doel te bereiken, zal bij Windows-gebruikers die op Java's auto-updater vertrouwen hun Java 6 door Java 7 worden vervangen", zo laat Oracle weten. De automatische upgrade zou al begonnen zijn.

Hetzelfde proces vond plaats toen Oracle de ondersteuning van Java 5 stopte en gebruikers vervolgens naar Java 6 migreerde. Volgens Statowl gebruikte in november 45% van de internetgebruikers met Java versie 6.

Zeventien procent gebruikte Java 7 en van 34% werd vastgesteld dat ze geen Java gebruikten. De overige paar procent gebruikte versie 1.4, 1.5 of 2.0. Ondanks het grote aantal gebruikers van Java 6 is Java 7 al sinds april 2012 de standaard versie op Java.com. In mei zou Java al de 23% gepasseerd zijn.

De laatste update voor Java 6 zal Java 6 Update 39 zijn, die op 19 februari volgend jaar verschijnt. Wat er met Mac-gebruikers die een oude versie draaien gaat gebeuren is nog onbekend.

Reacties (7)
17-12-2012, 16:33 door Anoniem
Dit is een oneigenlijke taktiek: Upgrades naar een nieuwe versie (en dus eventueel stilletjes kapotmaken van in gebruik zijnde software die de javaplugin nodig heeft) omdat het management maar even besloten heeft op te houden oude software te ondersteunen.

Niet dat het geen logische ontwikkeling is; ze zijn echt niet de eerste die met geweld updates naarbinnen schuiven, omdat teveel gebruikers het bijwerken van het eigen systeem af laten weten. Wat ze ook niet helemaal aan te rekenen is want die systemen waren nou juist verkocht als "makkelijk", "intuitief", en zo verder. Plus dat zekere fabrikanten werkelijk uitblinken in vagelijk gevaarlijk klinkende maar frustrerend nietszegende begeleidende teksten voor updates. En "updates" die soms rechtstreeks tegen het belang van de gebruiker ingaan. Ja dan moet je wel met geweld je brakke softwareproducten bijwerken, want erg veel moeite deed je al niet om het de eerste keer goed te doen.
17-12-2012, 16:36 door Anoniem
Leuk zo'n autoupdater, maar laat ze dan eerst eens al die 0day-lekken fixen, waarom zou ik anders (direct) willen updaten !
En betekent dit dat ik elke week weer een 120+ MB revisie door m'n strot geduwd krijg, zonder de keuze te krijgen oude versies op te ruimen ? Of zou Oracle eindelijk een keer echt het beste voor hebben met haar gebruikers ...
17-12-2012, 16:44 door Anoniem
En worden daarmee de eerdere versies van java 6 ook van het systeem gehaald? Zoals Oracle Sun zelf al aangeeft: ook als je geupgrade hebt maar de oude versies laat staan blijf je kwetsbaar omdat er al jaren functionaliteit bestaat waarbij de eigenaar van een website kan forceren welke versie van Java gebruikt wordt voor het uitvoeren van een applet. Nieuwe browsers hebben hier bescherming tegen, maar er zijn genoeg gebruikers die hier niet tegen beschermt zijn.
17-12-2012, 19:27 door Anoniem
Ja leuk maar laten ze eerst de versie 7 update 10 maar eens goed maken voordat ze het uitbrengen krijg er allemaal fouten mee...
18-12-2012, 00:02 door Anoniem
ik vertrouw niemand op MIJN systemen. Zeker java laat te veel steekjes vallen. Eerst test ik zelf wel in een VM of een java update goed is voor ik op een beperkt aantal systemen ( die echt niet zonder kunnen ) update.
18-12-2012, 00:13 door Anoniem
Stoppen van de ondersteuning van Java 6 in 2013? Was Oracle met de 'ondersteuning' al in 2012 niet ruimschoots gestopt... M.a.w. misschien moet Oracle maar eens in contemplatie gaan. Hamvraag: of ze zich wel voldoende 'constumerminded' achten. Bijna altijd achter de feiten aanlopen met betrekking tot beveiligingsupdates totdat ze er bij de haren bijgesleept worden. Oracle staat model voor arrogantie; punt uit.
18-12-2012, 09:59 door Anoniem
Geniaal! Draai je java 6 omdat je enterprise whatever tool is geschreven met (nu deprecated) java remote method invocation, wordt je automagisch geupgrade naar een nieuwe versie die niet met je software werkt.

Ik hoop dat pacemakers geen java draaien
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.