image

"Politie mag hardwarematige keylogger gebruiken"

donderdag 26 juni 2014, 13:40 door Redactie, 9 reacties

Het gebruik van keyloggers door justitie is niet per se verboden, zo mag de politie een hardwarematige keylogger op de computer van een verdachte plaatsen. Dat meldt Jan-Jaap Oerlemans, jurist, promovendus bij de Universiteit Leiden en onderzoeker bij het Delftse beveiligingsbedrijf Fox-IT.

Oerlemans reageert in De Telegraaf op het nieuws dat het Openbaar Ministerie (OM) een keylogger gebruikte in de zaak van het Canadese meisje Amanda Todd. Todd werd via internet afgeperst nadat iemand seksfoto's van haar had gemaakt. Eind 2012 pleegde de tiener zelfmoord. Na te zijn getipt door Facebook kwam het OM een verdachte op het spoor. Op zijn computer werd een keylogger geplaatst, zo meldde Nieuwsuur gisteren.

Hoogleraar Computerbeveiliging Bart Jacobs noemde het gebruik van de keylogger omstreden en "op het randje". Oerlemans kijkt hier anders tegen en stelt dat het vooral de vraag is of politie een hardware- of softwarematige keylogger gebruikt. Hardwarmatige keyloggers worden op het toetsenbord aangesloten en kunnen alleen toetsaanslagen opslaan.

Opsporingsmethode

Oerlemans merkt op dat het gebruik van een hardwarematige keylogger als opsporingsmethode is toegestaan. "In de Wet bijzondere opsporingsbevoegdheden van 2000 is de 'hardwarematige keylogger' expliciet opgenomen. Het is bekend dat justitie deze methode sindsdien gebruikt om cybercriminelen op te sporen." In het geval van een softwarematige keylogger is het minder duidelijk of dit is toegestaan.

"Toch wordt onder juristen aangenomen dat ook softwarematige keyloggers zijn toegestaan. Voorwaarde is dan wel dat het programma niet op afstand via een hack op de computer is geïnstalleerd en dat het programma alleen toetsaanslagen registreert. Dan komen de methodes namelijk op hetzelfde neer", aldus de jurist.

Reacties (9)
26-06-2014, 13:44 door _R0N_
Volgens mij stond er in het verslag dat er ook screenshots gemaakt werden en naar oom agent werden verzonden zodat er ook bewijs is van webcam beelden en chat vernsters.
26-06-2014, 13:49 door Anoniem
Voor een beveiligingsbedrijf fabriceren ze wel een erg belabberde PDF-reader.
26-06-2014, 14:03 door Anoniem
Door Anoniem: Voor een beveiligingsbedrijf fabriceren ze wel een erg belabberde PDF-reader.
\
Dude leer eens Google, www.foxit.com en www.fox-it.com is niet het zelfde
26-06-2014, 16:30 door Anoniem
Door _R0N_: Volgens mij stond er in het verslag dat er ook screenshots gemaakt werden en naar oom agent werden verzonden zodat er ook bewijs is van webcam beelden en chat vernsters.
Dus is er sprake van een software keylogger, en niet van een hardware keylogger.
26-06-2014, 17:59 door Dick99999
"Oerlemans merkt op dat het gebruik van een hardwarematige keylogger als opsporingsmethode is toegestaan. "In de Wet bijzondere opsporingsbevoegdheden van 2000 is de 'hardwarematige keylogger' expliciet opgenomen. "

Zou een stukje hardware met firmware die een software key- en screen logger installeert ook mogen? Ik vind het wel overigens wel een hele goede start, anders is de overheid gewoon machteloos t.o.v., het in het analoge tijdperk effectieve afluisteren.
26-06-2014, 23:57 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-06-2014, 23:57 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-06-2014, 00:06 door Anoniem
Door Dick99999: Zou een stukje hardware met firmware die een software key- en screen logger installeert ook mogen?
Lijkt me redelijk tegen de geest van de wet in te gaan; idee is dat een apart stukje hardware dus niet als onderdeel van de software van het te loggen apparaat te is. Kom je aanzetten met een veredelde usb stick die software op de machine installeert dan gaat dat hele verhaal niet meer op en is het ineens een stuk lastiger de objectiviteit van het ding aannemelijk te maken. Wellicht dat het toetsaanslagen ingevoegd heeft? Je weet het niet.

Ik vind het wel overigens wel een hele goede start, anders is de overheid gewoon machteloos t.o.v., het in het analoge tijdperk effectieve afluisteren.
Dat nou ook niet echt. Afluisteren is leuk om erachter te komen wat voor afspraakjes mensen maken, maar nog leuker als ze tegen elkaar gaan opscheppen wat ze allemaal wel niet hebben uitgevroten. Dat is op de spraak nog veel leuker dan per tekstregel, en zal dus niet zo direct kansloos achterlopen als je je wellicht ingedacht hebt.

Merk op dat opsporing nogal sterk leunt op de dader die zich op d'ene of d'andere manier laat ontvallen dat'ie het gedaan heeft. Als je dan opmerkt dat de Nederlandse politie nogal veel afluistert (veel meer dan elders) zie je dat ze dus wel op technische hulpmiddelen leunen (wellicht teveel) maar dat dit geen fundamentele verandering in de bewijsvoering oplevert: Zolang je netjes je mond houdt komt er niets over de telefoon en kan geen tap er wat aan doen.

Idem dito met loggers, internettaps, en zo verder. Je kan je dus afvragen of nog meer bevoegdheid om nog meer te tappen wel zoveel verschil gaat maken. Hoeveel van al dat materiaal uit die buitengewoon grote hoeveelheid telefoontaps wordt er nou werkelijk als bewijs ingezet, en als dat maar een klein percentage is, zijn ze dan niet gewoon met sleepnetjes bezig en willen we ze daar wel het mandaat voor geven?

Ik ben al een tijdje van mening dat het met het niveau van de politie maar matig gesteld is, de leiding, de organisatie en de ict-ondersteuning duidelijk ondermaats zijn, de effectiviteit navenant bedroevend, en dat meer bevoegdheden daar helemaal niets aan gaan veranderen. In de laatste zeg twintig jaar dat ze regelmatig weer meer mochten is er ook niet uit de cijfers gebleken dat er meer boeven gevangen werden door de bevoegdheden die ze toch regelmatig hebben weten los te peuteren. Gek genoeg hoor je daar niemand over; de redenatie is iedere keer weer "we moeten met de tijd mee" maar of dat met de tijd meegaan ook iets oplevert, daar kijkt dan weer niemand naar.
27-06-2014, 13:41 door Anoniem
Rare juristen. Als hardwarematige keyloggers expliciet in de wetgeving worden genoemd als toegestaan opsporingsmiddel,
dan is toch helder hoe het staat met de niet expliciet toegestane softwarematige variant?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.