image

Security Essentials mist meeste malware

donderdag 20 december 2012, 17:13 door Redactie, 22 reacties

Als het gaat om de detectie van malware blijkt de gratis virusscanner Microsoft Security Essentials over een periode van bijna twee jaar de meeste malware door te laten. Tests van virusscanners krijgen vaak de kritiek dat het een momentopname betreft. Reden voor het Duitse testorgaan AV-Test.org om de 17 anti-virusprogramma's over een periode van 22 maanden op verschillende onderdelen te testen.

De test vonden tussen januari 2011 en oktober 2012 plaats. Er werd gekeken naar bescherming, verwijderen van malware en bruikbaarheid. Voor de bescherming werd gekeken naar de bescherming tegen zero-day malware-aanvallen en detectie van zeer actieve malware. Bij het verwijderen van malware werd met actieve rootkits getest, die de scanners moesten detecteren en onschadelijk maken.

Voor de bruikbaarheid werden de scanners beoordeeld op de systeembelasting, false positives en onterechte waarschuwingen tijdens acties van de gebruiker.

Detectie
Voor de detectie van malware konden de virusscanners een maximale score van 6 punten halen. BitDefender, F-Secure en G-Data delen met 5,8 punten de eerste plek, gevolgd door BullGuard en Kaspersky met 5,7. Helemaal onderaan staat Microsoft Security Essentials met 2,3 punten. De scanner gaat vooral de mist in met '0-day malware'.

Hoewel de beste virusscanners tussen de 98% en 100% van deze dreigingen detecteerden, kwam Security Essentials niet verder dan 32%. Een 'onacceptabel' percentage, aldus AV-Test.org. Microsoft Security Essentials is volgens meetbureau OpSwat na Avast Free Antivirus de populairste virusscanner en heeft een marktaandeel van 13,6%.

"Hoewel het beveiligingsprogramma van Microsoft gratis is, tonen deze resultaten dat het gebruikers alleen valse veiligheid biedt." Ook Smart Security van anti-virusbedrijf ESET (3,6) en Norman (3,8) zetten slechte scores neer.

Repareren
Bij de 'Repair' test moesten de programma's actieve malware volledig verwijderen. Wederom is het BitDefender dat met 5,8 de hoogste score neerzet. Kaspersky is met 5,6 tweede. Op de derde plek staat Security Essentials. Als het gaat om het verwijderen van malware is Microsoft, als het de malware detecteert, de beste gratis virusscanner, aldus AV-Test.org.

Bruikbaarheid
Een ander onderdeel van de test is de bruikbaarheid van producten. Volgens het Duitse testorgaan speelt dit ook een belangrijke rol bij het beschermen van gebruikers. Als de virusscanner een onduidelijke waarschuwing geeft en de gebruiker niet weet wat te doen, kan een systeem alsnog besmet raken.

Bij de meeste tests van AV-Test.org scoort Security Essentials in deze categorie het best en ook nu eindigt de gratis virusscanner van Microsoft bovenaan (5,4). Net voor ESET (5,3) en F-Secure (5,2).

Conclusie
Alle punten bij elkaar genomen blijkt dat BitDefender de beste virusscanner is, gevolgd door Kaspersky en F-Secure. Onderaan staat Smart Security van ESET. Microsoft weet ondanks de slechte detectie toch nog op een gedeelde twaalfde plek te eindigen, voor vier betaalde virusscanners.

Avast is de beste gratis virusscanner, aldus AV-Test.org. Een aantal gratis programma's werd niet de gehele periode getest. Zo werd het gratis CheckPoint ZoneAlarm Free drie keer geprobeerd, wat tot een gemiddelde score van 5,2 leidde. Deze score is echter niet te vergelijken met de producten die alle tests ondergingen, aldus het testorgaan.

Reacties (22)
20-12-2012, 19:52 door Anoniem
Wat is dat Eset gekelderd zeg. Was toch altijd een van de betere dacht ik.
20-12-2012, 20:50 door Anoniem
dus als ik het goed begrijp kan microsoft zijn eigen product niet zo goed beschermen , maar kunnen derden dat beter.
ik geloof er geen snars van.
20-12-2012, 21:09 door Anoniem
Panda staat er niet bij,om er maar eens een te noemen.
20-12-2012, 21:30 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-12-2012, 22:01 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-12-2012, 22:07 door Anoniem
Cantalibre, ik denk het laatste. Maar mijn ervaringen zijn beter met MSE dan de andere antivirus scanners die hierboven in de afbeelding worden weergegeven.
20-12-2012, 22:56 door Anoniem
Gewoon effen zaken op een rij zetten:
Bitdefender zit standaard in MS Windows 8 gebakken!
21-12-2012, 10:15 door Anoniem
Ik had graag meer details gezien over de gemiste malware en andere leukerds want daar is weinig sprake over.
Ik heb op één van de pc's MSE staan en dat doet zijn werk naar behoren. Ik bedoel toch nog niets tegengekomen waar ik mij zorgen moet over maken.
MSE is gratis en als je wat oplet waar je surft of wat je gaat installeren denk ik wel dat hij niet slecht is.
Ik gebruik hem op een PC met Win7 Pro en IE9.
Wel laat ik er af en toe ook het hulpprogramma voor verwijderen van schadelijke software overlopen van MS.
Ook zit daar Emsisoft AntiMalware nog op.
Andere PC heeft BitDefender Total Security 2013.
21-12-2012, 10:19 door Mysterio
Door Anoniem: Gewoon effen zaken op een rij zetten:
Bitdefender zit standaard in MS Windows 8 gebakken!
Hè? Volgens mij haal je een paar dingen door elkaar.
21-12-2012, 10:26 door Anoniem
Ach, de tests van AV-TEST.org moet je altijd met een korreltje zout nemen.
21-12-2012, 10:42 door Rasalom
Door Anoniem: Ach, de tests van AV-TEST.org moet je altijd met een korreltje zout nemen.
Reacties op Security.nl ook kennelijk.
21-12-2012, 10:45 door Rasalom
Door Anoniem: Wat is dat Eset gekelderd zeg. Was toch altijd een van de betere dacht ik.
Dat is helaas al een tijdje gaande. Geen idee wat er mis is bij die toko. Ze laten de bal behoorlijk liggen. Sterker nog, het lijkt wel of ze de wedstrijd hebben verlaten.
21-12-2012, 11:20 door yobi
Zelf heb ik liever een virusscanner, die zo weinig mogelijk CPU tijd gebruikt. De meeste virusscanners lopen toch achter de feiten aan (zero-days). Ik word er niet blij van als ik eerst een kwartier moet wachten, voordat ik een systeem kan gebruiken. Met verschillende scanners toch gezien dat een systeem besmet werd.

Het verwijderen van Java, uitschakelen van Java-script in Adobe-reader en werken met normale gebruikersrechten, houdt ook al een hoop narigheid buiten de deur.
21-12-2012, 11:24 door Mysterio
Door Anoniem: Cantalibre, ik denk het laatste. Maar mijn ervaringen zijn beter met MSE dan de andere antivirus scanners die hierboven in de afbeelding worden weergegeven.
Hou toch op! Je maakt mij echt niet wijs dat je alle andere producten hebt getest en dat MSE als beste uit jou test kwam!

Ik heb een aantal van die producten getest en MSE is gewoon vrij matig. Vooral omdat default er maar eens per 24 uur een update wordt opgehaald. Daarnaast is het een basis scanner met weinig extra functionaliteiten en krijg je bar weinig resultaten terug wanneer er wat wordt gevonden.

De enige voordelen die ik kon vinden zijn dat het gratis is, niet aan je kop zeurt met reclames en registratie-meuk en dat het er best strak uitziet.
21-12-2012, 11:26 door [Account Verwijderd]
Ik ben het wel met Cantalibre en Anoniem (22:07) van gisteren eens. Draai al jaren MSE (i.s.m EMET, en op sommige systemen Secunia PSI), zonder problemen.
21-12-2012, 13:33 door Anoniem
Door Miriam4711: Wat een vrolijk bericht zo voor de kerst, je loopt door microsoft niet alleen de meeste kans op malware qua OS.
De scanner van ms mist de meeste malware, nou succes vast met windows 13 het zal toch een keer moeten lukken:)
Ik kan hier niet meer serieus op reageren, sorry hoor is gewoon zo lachwekkend een security update laat fonts verdwijnen.
Microsoft wat doe je ons aan zucht...microsoft bashers huh, microsoft is de grootste basher belooft veel, windows 8 nog veiliger nee dus.
Doe eens iets aan je zaken heb betaald voor dat OS, heb dus recht van spreken.
Bedoel niet alleen qua veiligheid kunnen ze weinig aan doen, maar meer de blunders, foute updates dat soort dingen.
Als dat OS het meest wordt aangevallen, dan zouden ze toch de beste virus scanner kunnen maken of zeg ik nu iets raars...

Dus je hebt speciaal om hier even op microsoft te komen zeuren, een licentie van windows 8 gekocht ?
21-12-2012, 16:23 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-12-2012, 19:28 door Anoniem
Ik draai nu Win8, maar dan met Win7 desktop. Niks geen metro-screen.

De gemakken van Win7 + hij start sneller op.
21-12-2012, 23:36 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-12-2012, 10:41 door Anoniem
Door Miriam4711: Nee zeg hou op, het lelijkste OS wat ik in mijn leven heb gezien.
Heb windows 7 ooit gekocht oem en zal nooit over gaan op windows 8.
Is overigens geen zeuren, zijn de feiten of zijn alle berichten die ik op security.nl lees hallucinatie`s...
Was een beetje vaag bericht van mij zie ik nu, met `dat` bedoelde ik het microsoft product in het algemeen, zelfde geldt voor xp.
Linux Mint 14 draait hier momenteel en is gratis, heb een triple boot.

Goh... en je gebruikt dus MSE onder Linux???
22-12-2012, 23:46 door Nietsnut
Door Anoniem:
Door Miriam4711: Nee zeg hou op, het lelijkste OS wat ik in mijn leven heb gezien.
Heb windows 7 ooit gekocht oem en zal nooit over gaan op windows 8.
Is overigens geen zeuren, zijn de feiten of zijn alle berichten die ik op security.nl lees hallucinatie`s...
Was een beetje vaag bericht van mij zie ik nu, met `dat` bedoelde ik het microsoft product in het algemeen, zelfde geldt voor xp.
Linux Mint 14 draait hier momenteel en is gratis, heb een triple boot.

Goh... en je gebruikt dus MSE onder Linux???

Ja dat zal wel sommige dingen werken helaas nou niet onder Linux omdat windows zich nooit aan open standaarden hebt gehouden. ( Silverlight als voorbeeld met het hele DRM gebeuren )
23-12-2012, 22:15 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.