Als het gaat om de detectie van malware blijkt de gratis virusscanner Microsoft Security Essentials over een periode van bijna twee jaar de meeste malware door te laten. Tests van virusscanners krijgen vaak de kritiek dat het een momentopname betreft. Reden voor het Duitse testorgaan AV-Test.org om de 17 anti-virusprogramma's over een periode van 22 maanden op verschillende onderdelen te testen.
De test vonden tussen januari 2011 en oktober 2012 plaats. Er werd gekeken naar bescherming, verwijderen van malware en bruikbaarheid. Voor de bescherming werd gekeken naar de bescherming tegen zero-day malware-aanvallen en detectie van zeer actieve malware. Bij het verwijderen van malware werd met actieve rootkits getest, die de scanners moesten detecteren en onschadelijk maken.
Voor de bruikbaarheid werden de scanners beoordeeld op de systeembelasting, false positives en onterechte waarschuwingen tijdens acties van de gebruiker.
Detectie
Voor de detectie van malware konden de virusscanners een maximale score van 6 punten halen. BitDefender, F-Secure en G-Data delen met 5,8 punten de eerste plek, gevolgd door BullGuard en Kaspersky met 5,7. Helemaal onderaan staat Microsoft Security Essentials met 2,3 punten. De scanner gaat vooral de mist in met '0-day malware'.
Hoewel de beste virusscanners tussen de 98% en 100% van deze dreigingen detecteerden, kwam Security Essentials niet verder dan 32%. Een 'onacceptabel' percentage, aldus AV-Test.org. Microsoft Security Essentials is volgens meetbureau OpSwat na Avast Free Antivirus de populairste virusscanner en heeft een marktaandeel van 13,6%.
"Hoewel het beveiligingsprogramma van Microsoft gratis is, tonen deze resultaten dat het gebruikers alleen valse veiligheid biedt." Ook Smart Security van anti-virusbedrijf ESET (3,6) en Norman (3,8) zetten slechte scores neer.
Repareren
Bij de 'Repair' test moesten de programma's actieve malware volledig verwijderen. Wederom is het BitDefender dat met 5,8 de hoogste score neerzet. Kaspersky is met 5,6 tweede. Op de derde plek staat Security Essentials. Als het gaat om het verwijderen van malware is Microsoft, als het de malware detecteert, de beste gratis virusscanner, aldus AV-Test.org.
Bruikbaarheid
Een ander onderdeel van de test is de bruikbaarheid van producten. Volgens het Duitse testorgaan speelt dit ook een belangrijke rol bij het beschermen van gebruikers. Als de virusscanner een onduidelijke waarschuwing geeft en de gebruiker niet weet wat te doen, kan een systeem alsnog besmet raken.
Bij de meeste tests van AV-Test.org scoort Security Essentials in deze categorie het best en ook nu eindigt de gratis virusscanner van Microsoft bovenaan (5,4). Net voor ESET (5,3) en F-Secure (5,2).
Conclusie
Alle punten bij elkaar genomen blijkt dat BitDefender de beste virusscanner is, gevolgd door Kaspersky en F-Secure. Onderaan staat Smart Security van ESET. Microsoft weet ondanks de slechte detectie toch nog op een gedeelde twaalfde plek te eindigen, voor vier betaalde virusscanners.
Avast is de beste gratis virusscanner, aldus AV-Test.org. Een aantal gratis programma's werd niet de gehele periode getest. Zo werd het gratis CheckPoint ZoneAlarm Free drie keer geprobeerd, wat tot een gemiddelde score van 5,2 leidde. Deze score is echter niet te vergelijken met de producten die alle tests ondergingen, aldus het testorgaan.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
Hij zegt echt een hele hoop, maar er zijn een tweetal punten die ik er uit wil halen: 1. Je telefoon staat pas echt uit als de ...
Als hostingbedrijf krijgen wij steeds vaker klachten dat een website van een klant ten onrechte persoonsgegevens publiceert of ...
Nederland is vandaag een nieuwe internetprovider rijker die zegt zich te zullen inzetten voor privacy, veiligheid en vrijheid. ...
CTF/Challenge Developer
Wil jij ook werken bij het leukste securitybedrijf van Nederland en je coding skills in te zetten voor het ontwikkelen van de nieuwste security challenges voor onze klanten en evenementen zoals bijvoorbeeld #CTC2019 en #ECSC2019?
Wanneer het over cyberaanvallen gaat worden vaak termen als geavanceerd of geraffineerd gebruikt, maar in de praktijk blijkt ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.