image

Eerste Blackphone review: prima privacy, matige prestaties

maandag 30 juni 2014, 15:23 door Redactie, 4 reacties

De Blackphone, die binnenkort ook door KPN zal worden aangeboden, is de eerste smartphone die zich geheel op de privacy van gebruikers richt. De smartphone is inmiddels naar de eerste klanten verstuurd, maar IT-website Ars Technica ontving eerder al een testexemplaar en keek of de telefoon aan de hooggespannen privacyverwachtingen voldoet.

De Blackphone is door de Amerikaanse beveiligingsleverancier Silent Circle en de Spaanse fabrikant Geeksphone ontwikkeld. Als besturingssysteem gebruikt de Blackphone het op Android-gebaseerde PrivatOS. Standaard wordt het toestel met allerlei privacy-applicaties geleverd die de gebruiker meer controle over zijn communicatie moeten geven. Het gaat onder andere om verschillende apps van Silent Circle zelf.

Zo is er een VPN-aanwezig, de mogelijkheid om versleuteld te bellen en sms'en, bestanden in een private cloud te uploaden, permissies van applicaties en de toegang tot gebruikersgegevens te beheren, bescherming tegen kwaadaardige wifi-hotspots en de mogelijkheid om het toestel op afstand te wissen.

Test

Ars Technica testte de Blackphone en stelt dat de telefoon inderdaad aan de privacyverwachtingen voldoet. Er worden nauwelijks tot geen gegevens gelekt waardoor een derde partij privé-informatie zou kunnen achterhalen. Ook lukte het de testers niet om de smartphone met een kwaadaardig wifi-netwerk verbinding te laten maken of de namen van vertrouwde wifi-netwerken prijs te laten geven.

Een gebied waar de telefoon het wel laat afweten zijn de prestaties. Die worden als "matig" omschreven en uit de benchmarks blijkt dat de Blackphone veel trager is dan de Galaxy S5, HTC One (M8) en iPhone 5S. Daarnaast speelt ook de bruikbaarheid een belangrijke rol. Hoewel PrivatOS op Android is gebaseerd, is het eigenlijk Android zonder Google.

Dat houdt in dat er geen Play Store is en gebruikers niet op eenvoudige wijze toegang tot de apps in de Play Store kunnen krijgen. Het was wel mogelijk om bijvoorbeeld de Amazon App Store te installeren en op die manier apps op het toestel te installeren. Al met al zijn de testers dan ook over het toestel te spreken, aangezien het prima doet waarvoor het gemaakt is, ook al vallen de prestaties tegen.

Reacties (4)
30-06-2014, 16:50 door johanw
Ik zie niks dat een gewone, maar wel geroote, Android niet kan als je XPosed + XPrivacy, Textsecure, Redphone, eventueel Orbot (Tor client) en een firewall installeert. En het feit het bedrijf Silent Circle in de USA ligt is niet echt reclame voor de vertrouwelijkheid.
30-06-2014, 17:08 door Profeet
Worden die prestaties (deels) niet onder druk gezet door de extra beveiliging? Dat geeft altijd extra werk voor een processor.
01-07-2014, 08:57 door SphaZ
Vraag me af wat de echte toegevoegde waarde is anders dan end-to-end encryptie (dat werkt ook prima op een normale android).

Radio chips hebben bv ook microcode die het mogelijk maakt om extern benaderd te worden. Dan heb je nog provider SMS die instellingen op de telefoon kan wijzigen..en als je je zo erg zorgen maakt dat je denkt deze telefoon nodig te hebben denk ik dat dat ook grote risico's zijn die niet door deze telefoon opgelost worden.

Leuk idee, maar denk dat er nog te veel aanvals vectoren zijn om de telefoon waard te maken wat hij moet kosten.
13-07-2014, 16:34 door Anoniem
Ik heb de telefoon inmiddels ook 1 week in bezit, en ben er best tevreden over. Prestaties zijn inderdaad matig als je veel apps laat openstaan. Hij is dan wat traag.

Echter op privacy gebied zijn er wel veel opties, daarnaast kun je elke app instellen tot welke gegevens hij toegang krijgt. Zo wil bijvoorbeeld Facebook app toegang tot je GPS, dit kun je dan uitzetten, ook toegang tot SMS versturen kun je blokkeren. In het geval van apps met malware kun je zo dus afschermen dat er ongewenst sms'jes gestuurd worden. Mocht je dus toevallig een malafide app installeren dan wordt dat wel weer lekker tegen gehouden door de telefoon. Ook is hij volledig encrypted, en heb je enkele leuke features voor Remote Wipe, SpiderOak secure file sync en een aparte app om je contacten in op te slaan zodat je niet direct alle gegevens blootgeeft.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.