image

Overheid waarschuwt voor afgeven identiteitsbewijs

zondag 23 december 2012, 11:38 door Redactie, 18 reacties

De overheid is een campagne gestart waarmee gemeentes burgers voor identiteitsfraude kunnen waarschuwen. "Iedereen met een identiteitsbewijs kan met identiteitsfraude te maken krijgen. Fraudeurs maken vaak gebruik van de kopieën van identiteitsbewijzen. De meeste burgers zijn zich niet bewust van het risico dat zij lopen als zij een kopie afgeven."

Die boodschap staat in de vrijdag gelanceerde toolkit 'misbruik kopieën identiteitsbewijzen'. De toolkit bevat flyers, posters en informatie waarmee gemeentes burgers kunnen informeren over maatregelen om fraude met een kopie van het identiteitsbewijs tegen te gaan.

Ook is er een brief voor gemeenten om toe te voegen aan communicatiemiddelen over het aanvragen en/of verlengen van een identiteitsbewijs.

Kopie
Daarin staat dat burgers nooit zomaar hun paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument moeten afgeven. "Als iemand een kopie wil maken, vraag dan altijd waarom dit nodig is. Geeft u een kopie af? Help dan misbruik te voorkomen."

Burgers kunnen dit doen door op de kopie te schrijven dat het een kopie is, voor wie of welk product hij bedoeld is en de datum waarop die is afgegeven. "Zo maakt u het fraudeurs moeilijk om de kopie te bewerken", aldus de brief.

Reacties (18)
23-12-2012, 12:00 door Anoniem
Diezelfde (gemeentelijke) overheid vraagt je ook wel eens om een scan van een identiteitsbewijs te mailen. Als je dan naar een PGP key vraagt... Is het heel erg stil aan de andere kant. Je zou er een aanleiding in kunnen zien om te twijfelen aan de manier waarop de overheid met dit soort gegevens om gaat... Het zou kunnen...
23-12-2012, 12:01 door Gebruiker30037
goh, de overheid die zijn argeloze burgers waarschuwt.
dommer kan het niet, steekwoorden:

EPD
EKD
Cookie wetgeving
Overal camera's ophangen
Rekening rijden
OV chipkaart
23-12-2012, 12:07 door Anoniem
"Iedereen met een identiteitsbewijs kan met identiteitsfraude te maken krijgen."

Hee hallo! En wie heeft er ook alweer voor gezorgd dat iedereen een identiteitsbewijs heeft? Wie heeft ervoor gezorgd dat er een "identificeringscultuurtje" ontstaan is waardoor ieder beveiligingsmannetje aan de poort even een kopietje idkaart zal trekken wie er ook binnenkomt? Want kijk maar, de po-li-tie eist al le-gi-ti-ma-tie voordat ze hallo zeggen, meneertje.

Niet de staat natuurlijk. Neehee. Die maken alleen maar wetjes. Schuld hebben ze nergens aan. Visie nog minder. Hooguit met cam-pag-nes achter de werkelijkheid aanhollen. Maar helpen? Natuurlijk gaat dit niet helpen. Je kan wel weigeren je kaart af te geven, maar dan kom je van een koude kermis thuis.

Waar? Bij de bank. In het ziekenhuis. Bij de overheid zelf. En steeds vaker bij grutters, groot of klein, of andere private instellingen, bedrijven, noem maar op. Nee overheid, dit gaat niet helpen. Maar hee, het lijkt tenminste of jullie iets nuttigs doen, niet? Alleen zo jammer dat het zo genant transparant geen zoden aan de dijk zet. Transparantie, daar doen we het voor.
23-12-2012, 12:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
23-12-2012, 13:33 door Anoniem
Helaas een veel voorkomend probleem. Legio voorbeelden op www.opgeletopinternet.nl

Daarnaast is men vaak trots het rijbewijs gehaald te hebben en zetten dit open en bloot op het internet.

http://statigr.am/tag/paspoort/

http://statigr.am/tag/rijbewijs/

Men beseft niet welke schade ze hierdoor kunnen ondervinden.
23-12-2012, 14:16 door Zipper306
En je Burgerservicenummer wordt door de Apotheken gewoon op al je herhalings-recepten vermeld, en als je dan om de reden vraagt, dat is verplicht gesteld door je zorg verzekeraar. En daar kunt je het mee doen.
23-12-2012, 15:56 door Anoniem
Ik meen me te herinneren dat er op het paspoort ooit stond: NADRUK VERBODEN maar omdat wij ons overal moeten laten registreren, anders kun je zelfs je zak met vuil nog niet meer aan de straat zetten, heeft onze overheid dat maar 'gemakshalve' weggelaten? Kopietje hier kopietje daar, lekker makkelijk toch. Als je daar niet aan meewerkt ben je illegaal op Nederlandse bodem zodra je een voet buiten je huisdeur zet.
23-12-2012, 19:34 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
23-12-2012, 21:53 door Anoniem
ID is verplicht voor iedereen vanaf 14 jaar.
Behalve als je een dokter nodig hebt, dan al vanaf dag 0.
Dus de praktijk is: iedereen moet er een hebben.
Anders mag een arts je niet helpen.
24-12-2012, 07:29 door Anoniem
"Hee hallo! En wie heeft er ook alweer voor gezorgd dat iedereen een identiteitsbewijs heeft?"

Lol, had jij voor de ID plicht soms geen identiteitsbewijs ? Alsof dat iets nieuws is. Jij hebt zeker ook geen bankrekening, omdat er risico's bestaan m.b.t. bankfraude ;)
24-12-2012, 09:04 door [Account Verwijderd]
We moeten eens wat vaker nee zeggen als er weer een bedrijf is wat een copy van ons identiteitsbewijs wil maken.

Je wordt dan wel met een aantal uitdagingen geconfronteerd, probeer dan maar eens een GSM abonnement af te sluiten
of lid te worden van een sportschool en er zijn nog veel meer voorbeelden.


Misschien dat de overheid dit eens wat duidelijker aan banden kan leggen.
24-12-2012, 11:38 door Anoniem
Leuk, en bovendien niet nieuw gelet op het Richtsnoer Copietje Paspoort van het CBP.

** Alleen jammer dat veel werkgevers/HRM'ers/Intermediairs er volstrekt maling aan hebben. Die vragen al om een copietje als je solliciteert en voordat je nog maar geselecteerd bent voor een gesprek. Als je de aanbevelingen van overheid en CBP volgt mbt. het copietje krijg je al snel een geïrriteerde reactie en wordt je terzijde gelegd.**

Vooral leuk voor al die uitzendkrachten en ZZP'ers, die door overheid en bedrijfsleven als ideale flex-oplossing worden gezien.
Even goed wordt er nu náást een copietje paspoort ook al gevraagd om een VOG en een BKR-toets, die je lekker zélf mag betalen.
24-12-2012, 13:26 door Anoniem
@Anoniem:
"Want kijk maar, de po-li-tie eist al le-gi-ti-ma-tie voordat ze hallo zeggen, meneertje"
Ik heb nog nooit een agent met een kopieerapparaat gezien.
Legitimeren is toch iets anders dan een kopietje afgeven.

Maarja, als je op de politie kunt afgeven is alles toegestaan.
Enig idee hoe (identiteits)fraudeurs en gezochte boeven aangehouden kunnen worden
als de politie géén legitimatie zou vragen?

Simpele.
26-12-2012, 11:56 door PJW9779
@Anoniem : politie MAG helemaal niet le-gi-ti-ma-tie eisen voordat ze hallo zeggen, meneertje.
Dat mag alleen bij bijv. gerede verdenking, als je getuige bent van misdrijf/overtreding, als je je bevindt in een veiligheidsrisicogebied, etc.
De politie moet zich ook gewoon aan de regels houden.
26-12-2012, 18:29 door Anoniem
Ik denk dat het weinig zin heeft om op je copietje iets te schrijven.
In een copier zit een geheugen je kan eenvoudig meer prints maken als je dat zou willen.
05-01-2013, 13:42 door Anoniem
In Antwerpen (en waarschijnlijk in heel Belgie) maakt de hotel medewerker aan de balie een kopie van je paspoort, ook als je waarborg hebt betaald. Eens raden wat er met die kopieen wordt gedaan.
21-03-2014, 12:22 door Anoniem
met het stemmen voor de gemeente kreeg ik van een buurvrouw een volmacht mee, omdat zij niet in de gelegenheid was zelf te gaan. Zij had mij een kopie van haar paspoort mee gegeven, waarop stond dat het een kopie was. Dit was niet goed. Ik moest terug naar haar om het paspoort op te halen. Ik vind het heel raar dat zij mij haar paspoort mee moest geven. ik heb altijd begrepen, dat je je paspoort nooit af mag geven.
07-01-2015, 08:57 door Anoniem
http://www.anwb.nl/vakantie/nieuws/2014/juli/paspoort-wel-of-niet-afgeven-op-vakantiebestemmingen

De Rijksoverheid adviseert paspoorten niet af te geven of te laten kopiëren door hotels, accommodatieverschaffers en campings. Accommodatieverschaffers mogen je paspoort wel inzien en het nummer noteren. Geef je paspoort niet af. De ANWB heeft na overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken een briefje opgesteld dat je kunt tonen als de accommodatieverschaffer afgifte van je paspoort vraagt. Het briefje is ook beschikbaar in andere talen. De talen Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Engels en Turks.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.