image

"Hollywood moet hackers niet romantiseren"

woensdag 2 juli 2014, 16:57 door Redactie, 13 reacties

In tal van Hollywoodfilms spelen hackers een hoofdrol, maar door ze te romantiseren en als held af te schilderen wordt er een verkeerd signaal afgegeven. Dat zegt John Gunn van beveiligingsbedrijf Vasco. En niet alleen in films, ook in de media worden hackers als digitale Robin Hood afgeschilderd.

Gunn noemt dan de verhalen over Edward Snowden en Anonymous, maar ook het recent uitgebrachte spel Watch Dogs waar een hacker de hoofdrol speelt is hem een doorn in het oog. "Maar zoals zo vaak met het echte leven, is de werkelijkheid niet zo mooi als de entertainmentindustrie ons laat geloven. Hackers veroorzaken miljarden dollars schade."

Het gaat dan om directe schade door zaken als phishing en malware, alsmede de kosten van beveiligingsmaatregelen die aan klanten en gebruikers worden doorberekend gaat Gunn verder. Films en televisie zouden dit soort hackers gemakshalve negeren gaat hij verder. Het lijkt er echter op dat Gunn de termen hacker en cybercrimineel door elkaar heen haalt.

Eén keer spreekt hij echter over cybercriminelen, als hij naar een recent en omstreden rapport van McAfee wijst over de schade van cybercrime. Om de gevolgen van cybercrime aan te pakken kunnen zowel consumenten als bedrijven allerlei maatregelen nemen, maar speelt ook Hollywood een rol, besluit Gunn zijn pleidooi. "Het is tijd dat filmmakers wakker worden en beseffen dat hackers geen helden zijn, net zo min als autodieven, pyromanen en inbrekers, maar wel veel meer schade veroorzaken."

Reacties (13)
02-07-2014, 17:14 door rsterenb
Pff... En in oorlogsfilms worden (meestal Amerikaanse) militairen ook als helden afgeschilderd. We weten allemaal dat dat niet helemaal klopt. Misschien moeten we in z'n geheel maar stoppen met films kijken.
02-07-2014, 17:19 door Anoniem
Jammer dat'ie zelf ook niet doorheeft waar'ie het over heeft en dus geen enkele reden aandraagt voor hollywood om ook gehoor te geven aan wat'ie wil. *de beste man een hoedje opsturen doet*
02-07-2014, 17:38 door Skizmo
Hackers veroorzaken miljarden dollars schade.
Natuurlijk... miscchien moeten shit bedrijven eens door hebben dat ze shit software bouwen. Als alles zo makkelijk te hacken is, zegt meer over de software dan over de hacker. Het niveau van software dat tegenwoordig voorbij komt is ongeloofelijk laag.
02-07-2014, 17:50 door Anoniem
Tsja Hollywood romatiseert vooral voute figuren en situaties; daarvoor bestaat deze propaganda unit, voor film-noir moet je ergens anders zijn! ;)
02-07-2014, 18:05 door Anoniem
Ik vind nou niet echt dat Watch Dogs hackers romantiseert. De hoeveelheid die je moord en sloopt in dat spel is niet te zuinig....

Ik denk dat het voornaamste probleem is dat dit hoofdpersonage buiten dit ook gewoon een eigen persoonlijkheid gegeven is, ofwel; hij wordt niet gedemoniseert.

Maar de afwezigheid van demonisatie is iets anders dan romantisatie m.i.
03-07-2014, 06:11 door Anoniem
Ik heb bijna iedere hacker film wel gezien, maar in de meeste van deze films doen hacker de foute dingen, en loopt alles
uiteindelijk goed af. Te denken aan Anti Trust, Die Hard, Hackers, Takedown, The Net enz.

Dan hebben we nog een aantal James Bond films waar ook de slechte hackers in te zien zijn.
En niet te vergeten de Serie 24 met Jack Bauwer waar terroristen (hackers) de boel proberen te saboteren en Jack uitiendelijk ook weer de boel oplost.

Dan is Eward Snowden geen hacker maar een klokkenluider.

Dus vraag ik me af waar deze meneer het over heeft.

En verder moet hij zich eens gaan verdiepen in de termen Whitehat, Greyhat, en BlackHats.

En pffff iedereen weet wel dat een spel maar een spel is. Als ik BattleField speel of Crisis wil dat ook niet zeggen dat ik het
verschil niet weet, en zou ik bij schietclub zitten dan weet ik ook dat het niet juist is om op mensen te schieten.

En criminelen, malwaremakers die bankrekeningen plunderen daar is niemand blij mee, en worden ook denk ik door niemand als held gezien.

Of weet iemand een film waar een hacker iets zeer stouts doet, en dat mensen dat dan leuk vinden als een soort
van Robin Hood?
03-07-2014, 08:03 door Anoniem
@Skizmo

Het niveau van jouw reactie doet me vermoeden dat jij daar aan mee hebt gewerkt.
03-07-2014, 08:42 door Eminus
[Verwijderd]
03-07-2014, 09:29 door Anoniem
@Anoniem 08:03

Assumption is the mother of all fuckups.

Under Siege 2
03-07-2014, 09:42 door Anoniem
Romantiseren van criminelen is in Hollywood een mooie oude traditie. Ik zou een waslijst van voorbeelden kunnen opnoemen; laat ik me beperken tot Bonnie Parker en Clyde Barlow.

http://www.imdb.com/title/tt0061418/

Waarom zouden criminele hackers daarop een uitzondering moeten zijn?
03-07-2014, 12:38 door johanw
Er komen ook genoeg films uit waarin hackers als slecht voorgeesteld worden hoor. Tomorrow never dies uit de James Bond serie bijvoorbeeld.
03-07-2014, 16:39 door Anoniem
Mensen als John Gunn zouden zich moeten realiseren dat hun bestaansrecht te danken is aan de FUD (Fear, uncertainty and doubt) die ze zelf verspreiden.

Als er geen incidenten zouden bestaan zal noodzaak om zich te "beveiligen" verdwijnen en daarmee ook miljarden industrie die daar nu haar boterham mee aan het verdienen is.

Verder zullen mensen die langer meelopen opgevallen zijn dat na eeuw wisseling geleidelijk "beveiligingsoftware" van koop eens updates gratis is gaan transformeren naar abonnement diensten.

Als men echt begaan zou zijn met veiligheid (ipv hun portemonnee) zouden ze met producten/diensten komen waar men eenmalig voor hoeft te betalen en eeuwig profijt van zal hebben.

Echter hiermee zal ook leeuwendeel van incidenten mee gaan verdwijnen.
03-07-2014, 22:42 door Anoniem
Door Anoniem: Of weet iemand een film waar een hacker iets zeer stouts doet, en dat mensen dat dan leuk vinden als een soort
van Robin Hood?
War Games?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.