image

VGZ lekte declaratiegegevens 27.000 verzekerden

woensdag 2 juli 2014, 17:33 door Redactie, 5 reacties

Zorgverzekeraar VGZ heeft tijdens het testen van software de declaratiegegevens van ongeveer 27.000 verzekerden jarenlang online toegankelijk gemaakt. Volgens het bedrijf betrof het een menselijke fout, waarbij een medewerker gegevens van verzekerden op een privéserver zette.

Het ging om de test van nieuwe software voor de verzekeraar. Dit gebeurde in de vorm van testbestanden, waarin zowel fictieve als echte declaratiegegevens van ongeveer 27.000 verzekerden stonden. Na afloop van het testen in 2011 zijn deze gegevens op de privéserver blijven staan, totdat ze eind 2013 ontdekt werden.

De werknemer heeft volgens VGZ met zijn actie de procedures op het gebied van gegevensbescherming overtreden. "Hoewel we geen aanwijzingen hebben dat verzekerden last hebben gehad van het incident, hebben we direct maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Daarnaast zijn alle betrokken verzekerden persoonlijk geïnformeerd", zo laat de verzekeraar weten.

Reacties (5)
02-07-2014, 21:53 door Anoniem
... data lekken door een menselijke fout, waar heb ik dat eerder gehoord ?
02-07-2014, 23:09 door Eric-Jan H te D
Testers die toegang hebben tot echte data. Dat gebeurde in mijn tijd niet.
Bij het uitzoeken van productiefouten is het bijna onvermijdelijk. Maar bij
het testen van nieuwe software. En dan ook nog niet geanonimiseerd,
vermoed ik. Onbestaanbaar.

En bovendien is het geen menselijke fout, maar een systeemfout.
Veroorzaakt door een mens, dat wel weer
03-07-2014, 10:07 door Anoniem
Volgens mij is dit standaard procedure bij VGZ en gebeurt dit al jaren op deze manier. Testgegevens werden en worden nooit geanonimiseerd. Wellicht wordt het eens tijd voor een grondig onderzoek bij VGZ......
03-07-2014, 11:19 door Anoniem
Gelukkig gaan andere verzekeraars wel zorgvuldig om met onze gegevens. Net als onze overheid. We moeten ze gewoon vertrouwen en mocht er toch wat mis gaan dan is er nog niks aan de hand. Dan zeggen ze gewoon sorry en alles is weer goed.
Dat er inmiddels bedrijven zijn die openbare informatie overal vandaan halen doet even niet terzake. Goede kans dat Google je verzekerings-gegevens inmiddels aan je account heeft toegevoerd. Indexeren nomen ze dat geloof ik.
03-07-2014, 22:43 door Anoniem
Wel grappig, vroeger werd de schuld altijd afgeschoven op "het systeem," tegenwoordig gaat het vrijwel altijd om een "menselijke fout."
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.