image

Schippers wil zorg verbeteren door inzet e-health

donderdag 3 juli 2014, 10:55 door Redactie, 10 reacties

Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid willen de zorg door het inzetten van e-health verbeteren. De bewindslieden zien veel nieuwe technologieën waar mensen veel baat bij zouden kunnen hebben, maar merken dat een brede toepassing nog vaak achterblijft.

Daarom wordt er met zorgpartijen gekeken hoe bewezen toepassingen van e-health daadwerkelijk van de grond kunnen komen. Dit staat in een brief die Schippers en Van Rijn naar de Tweede Kamer stuurden. Door de ruimere inzet van technologie zou er volgens de bewindslieden meer ruimte voor de menselijke kant van de zorg komen.

Ambities

Beide bewindslieden hebben in samenspraak met allerlei partijen uit de zorg drie ambities opgesteld. Zo moet binnen 5 jaar 80 procent van de chronisch zieken direct toegang tot bepaalde medische gegevens hebben, waaronder medicatie-informatie, vitale functies en testuitslagen, en kan deze desgewenst gebruiken in mobiele apps of internetapplicaties. Van de overige Nederlanders betreft dit 40 procent.

Van de chronisch zieken en kwetsbare ouderen moet 75 procent die dit wil en hiertoe in staat is, binnen 5 jaar zelfstandig metingen kunnen uitvoeren, vaak in combinatie met gegevensmonitoring op afstand door de zorgverlener. Als laatste moet binnen vijf jaar iedereen die zorg en ondersteuning thuis ontvangt de mogelijkheid hebben om, desgewenst, via een beeldscherm 24 uur per dag met een zorgverlener te communiceren.

Om de mogelijkheden van e-health te kunnen benutten en bovenstaande ambities waar te maken, nemen Schippers en Van Rijn maatregelen om de juiste randvoorwaarden te scheppen. Zo worden er in de komende periode afspraken gemaakt hoe de informatie-uitwisseling tussen verschillende systemen kan worden bevorderd.

Reacties (10)
03-07-2014, 11:43 door choi - Bijgewerkt: 03-07-2014, 11:50
'Zo moet binnen 5 jaar 80 procent van de chronisch zieken direct toegang tot bepaalde medische gegevens hebben, waaronder medicatie-informatie, vitale functies en testuitslagen, en kan deze desgewenst gebruiken in mobiele apps of internetapplicaties.'

Wie gaan deze apps aanbieden, zeker toch niet de overheid of verzekeraars in het kader van 'een betere dienstverlening aan onze klanten'?

Als mevrouw Edith-leve-de-markwerking-Schippers de zorg wil verbeteren laat ze dan iets doen aan de alsmaar stijgende zorgverzekeringspremies, dat onbetaalbare eigen risico en de uitholling van zorgpakketten.
03-07-2014, 13:06 door Anoniem
Hoe bewezen ehealth technologieen van de grond kunnen komen.
Hoe kan iets bewezen zijn als het nooit van de grond komt?
03-07-2014, 13:17 door Anoniem
Laat ik nou contact hebben met mensen in de "e-health", en het hele feest in de zorg is compleet gestuurd door de verzekeraars dus zonder hun steun kom je nergens. Het kost de grootste moeite ze van direct getalletjesgepiel af te houden en op de iets langere termijn te laten kijken. Voor je het weet draait het weer uit op datagraaien en dus indirect en op de lange termijn op een onderklasse van onverzekerbaren.

De fundamentele fout die de minister hier maakt is dat ze probeert met buzzword-compliant technologie een vlucht naar voren te maken, wat maar heel matig gaat werken want niemand weet nog echt wat je met al die technologie echt kan laat staan hoe het kan zonder iedereen zijn privacy onomkeerbaar op te geven. Zeg maar precies de problemen die het EPD/LSP/hoeheethetvandaag ook heeft. Dat LSP heeft ze al uit haar handen laten vallen want ze kon het niet verdedigen en het kon ook al niet zo opgezet dat het er zelf maar een beetje behoorlijk uitzag, dus dat spreekt al boekdelen over deze aanpak.

Nu wil het ook nog eens dat de zorg kapotgereguleerd is; de "vrije markt" is een wassen neus en kan sowieso niet voor zinnige prikkels zorgen in deze bedrijfstak, en is dus een verkeerde organisatievorm. Ook daar kan de technologie niets aan doen. Ook "e-health" gaat mensen niet helpen hun medicijnen te nemen als ze die niet kunnen betalen. En nieuwe technologie voor de overheid is altijd schreeuwend duur. Lijkt me dat we dat geld beter in eigen risicoverlagingen kunnen steken.

Dus dan blijft de vraag, hoe krijgen ze daar in het haagse toch iedere keer weer voorelkaar om zich met compleet irrelevante dingen bezig te houden? Als regeerders zouden ze moeten kunnen zien waar het probleem ligt, en zelfs dat zien ze niet. Deze dame ook niet, en zij is daarmee net zo schadelijk op haar gebied als, bijvoorbeeld, een ome roon of een fredje t. of een opa ivo o. op de hen toevertrouwde gebieden.
03-07-2014, 14:45 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 03-07-2014, 15:15
[Verwijderd]
03-07-2014, 15:42 door Anoniem
Oeps, laat Minister Edith Schippers (en overheid) maar eens eerst zorgen voor veilige smartphones, met privacy by design
en laat het EPD nog maar eens voor 20 jaar in de koelkast.

En Minister Edith Schippers moest eigenlijk hier eens een kijkje nemen wat er zoal mis gaat met het EPD, zorgverzekeraars
e.d. En dan neem ook maar alle berichten mee uit Amerika en andere landen waar constant misbruik van hun EPD word
gemaakt, en dossiers in verkeerde handen komen of zoek raken.

Erg dat deze mensen aan de top beslissen over onze zorg, en digitalisering van een en ander waar ze amper verstand van hebben. Techiek is mooi als het voor 99% veilig is, anders moet je er je handen vanaf houden.

Net zoals Opstelten, Teeven en de rest.
03-07-2014, 16:29 door Anoniem
Door Anoniem: Dus dan blijft de vraag, hoe krijgen ze daar in het haagse toch iedere keer weer voorelkaar om zich met compleet irrelevante dingen bezig te houden? Als regeerders zouden ze moeten kunnen zien waar het probleem ligt, en zelfs dat zien ze niet. Deze dame ook niet, en zij is daarmee net zo schadelijk op haar gebied als, bijvoorbeeld, een ome roon of een fredje t. of een opa ivo o. op de hen toevertrouwde gebieden.

Als je wilt weten hoe politici/regeerders denken en doen, kijk dan een naar wat (klassieke) TV-series als "Yes, Minister", " yes, Prime Minister", "The Thick of It", " the new Statesman".
Helaas zijn deze perciflages nog steeds actueel en herkenbaar in de politici.
04-07-2014, 00:51 door Anoniem
Om de mogelijkheden van e-health te kunnen benutten en bovenstaande ambities waar te maken, nemen Schippers en Van Rijn maatregelen om de juiste randvoorwaarden te scheppen. Zo worden er in de komende periode afspraken gemaakt hoe de informatie-uitwisseling tussen verschillende systemen kan worden bevorderd.

Function Creep Ambitie om via een andere deur het EPD uiteindelijk als noodzakelijk erdoor te kunnen drukken.
04-07-2014, 12:42 door Anoniem
Fijn om te lezen dat iedereen op deze site zo positief is over de technologische ontwikkelingen in de zorg en constructief meedenkt over de mogelijkheden die dit biedt. Hou toch eens op met dat ongenuanceerde geschreeuw over onderwerpen waar je niks van weet en denk mee over verbeteringen. In de zorg worden technologische hoogstandjes toegepast bij de diagnose en behandeling maar zodra het gaat om vastleggen en uitwisselen van de gegevens die deze hoogstandjes produceren zijn we nog steeds aangewezen op printers en enorme bergen papier. E-health is een fantastische ontwikkeling die actief gestimuleerd moet worden. Daarbij moet goed nagedacht worden over de beveiliging en daar zijn ook al zeer deskundige mensen mee bezig. Maar iedere hulp is daarbij welkom!!
04-07-2014, 16:57 door choi
Door Anoniem:Hou toch eens op met dat ongenuanceerde geschreeuw over onderwerpen waar je niks van weet en denk mee over verbeteringen......Daarbij moet goed nagedacht worden over de beveiliging en daar zijn ook al zeer deskundige mensen mee bezig. Maar iedere hulp is daarbij welkom!!

Seriously?
Na de opeenvolgende debacles van het EPD (meerdere pogingen), DigiNotar, het Geïntegreerd Processysteem Strafrecht, het computersysteem van de Politie Academie en de huidige ellende op Defensie zijn de meeste burgers het vertrouwen in de overheid-in ieder geval als het gaat om het implementeren van IT-al lang kwijtgeraakt, daar hoef je geen professionele IT-er voor te zijn.
04-07-2014, 23:43 door Anoniem
Door Anoniem: Fijn om te lezen dat iedereen op deze site zo positief is over de technologische ontwikkelingen in de zorg en constructief meedenkt over de mogelijkheden die dit biedt.
Uhm dit is security.nl, geen functionality.nl of zoiets.

Door Anoniem: Hou toch eens op met dat ongenuanceerde geschreeuw over onderwerpen waar je niks van weet en denk mee over verbeteringen. In de zorg worden technologische hoogstandjes toegepast bij de diagnose en behandeling maar zodra het gaat om vastleggen en uitwisselen van de gegevens die deze hoogstandjes produceren zijn we nog steeds aangewezen op printers en enorme bergen papier.
Off-topic, de zorg zou moeten draaien om mensen, de administratieve belasting wordt er door zo'n systeem echt niet beter op.

Door Anoniem: E-health is een fantastische ontwikkeling die actief gestimuleerd moet worden. Daarbij moet goed nagedacht worden over de beveiliging en daar zijn ook al zeer deskundige mensen mee bezig. Maar iedere hulp is daarbij welkom!!
Noem één grootschalig ICT-project van de overheid dat geslaagd is en waar geen BV's bakken met geld aan hebben overgehouden. Juist door die "technologische hoogstandjes" is de politiek compleet het spoor bijster op ICT-gebeid, de politiek staat in dienst van de ICT-projectjes in plaats van andersom.


NB: Ik ken behoorlijk veel mensen die in de zorg werken, geen één daarvan is graag met digitale systemen bezig op het werk.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.