image

Cyberinlichtingendienst AVID en MIVD van start

vrijdag 4 juli 2014, 09:21 door Redactie, 4 reacties

De gezamenlijke cyberinlichtingendienst van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) die eind 2012 werd aangekondigd is nu officieel van start gegaan, zo laat de AIVD weten.

De Joint Sigint Cyber Unit (JSCU) richt zich op het beschermen van digitale netwerken en het ondersteunen van militairen op missies. De eenheid verzamelt inlichtingen uit (tele)communicatie (Signals Intelligence) en verricht daarnaast activiteiten op het gebied van computernetwerken en datastromen. Het kan dan gaan om het in kaart brengen van het internetlandschap in missiegebieden, het informeren van partners over gevaarlijke malware of het inbreken op websites van terroristen.

Volgens de AIVD is de JSCU een logisch vervolg en intensivering van de lopende samenwerking op het gebied van Signals Intelligence in de Nationale Sigint Organisatie (NSO). De NSO gaat samen met andere specialistische onderdelen van de AIVD en de MIVD op in het nieuwe samenwerkingsverband. De JSCU is geen zelfstandige dienst, maar onderdeel van beide inlichtingendiensten.

Net zoals de overige taken van de AIVD en de MIVD valt ook de taakuitvoering van de JSCU binnen de kaders van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) 2002. Het werk van de diensten wordt gecontroleerd door de Commissie betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD).

Reacties (4)
04-07-2014, 10:17 door Anoniem
Het wordt dus een soort Nederlandse NSA.
Als je de krachten samenbundeld.
04-07-2014, 11:59 door Anoniem
Door Anoniem: Het wordt dus een soort Nederlandse NSA.
Als je de krachten samenbundeld.
Zeg maar rustig, een dochter van ... ;P
05-07-2014, 02:41 door Anoniem
Heel fijn, heel fijn dit ...Nederland wordt steeds erger met dit soort rare praktijken.
05-07-2014, 11:37 door Anoniem
Door Anoniem: Heel fijn, heel fijn dit ...Nederland wordt steeds erger met dit soort rare praktijken.
Klopt. Maar aan de andere kant, Nederland moet ook verder. Er zijn toch allerlei nieuwe ontwikkelingen op dat gebied, en je zult, ook op nationaal niveau, bij moeten blijven. Probleem is alleen dat het allemaal zo nieuw en veranderlijk is, en dat er dus nog geen goede, volwassen set van wetten / regels / best practices bestaat. En dat is het gevaar ervan.
Bijvoorbeeld: die Teeven probeert nu gewoon van alles uit, net zoals die Alexander die bij de NSA zat. Want als er geen regels zijn, kun je ook moeilijk worden teruggeroepen. En je moet toch iets.
Dit is in feite het gewone proces om tot nieuwe regels en wetten te komen, en op den duur ontstaan er dan ook wel best practices....

Vraag is nu of dit "uitproberen" niet tot allerlei uitwassen leidt, vóórdat er goede regels zijn, en dat die "uitwassen" dan tot regel verheven worden. Dat gaat dan goed totdat het helemaal uit de hand loopt, waarna er weer regels komen om die "uitwassen" te voorkómen. Denk aan NSA-achtige praktijken, duidelijk een voorbeeld van zo'n "uitwas".

Dus hoe kun je dat proces beïnvloeden, zodat we die "uitwassen" zoveel mogelijk voorkómen, om dan meteen al tot goede regelgeving te komen, zonder allerlei escalaties nodig te hebben.
Ik weet het nog niet, maar dat is volgens mij één van de belangrijke vraagstukken van de komende tijd. En dat is natuurlijk een politiek spel, maar dat spel kan weer sterk beïnvloed worden door mensen die iets snappen van security, privacy, en de risico's daaromheen...
Vraag is dus hoe je daar zelf een rol in kunt spelen, met je kennis op dit vlak...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.