image

Experts bouwen chatprogramma dat geen sporen achterlaat

vrijdag 4 juli 2014, 11:13 door Redactie, 1 reacties

Een groep van beveiligingsexperts is begonnen met de ontwikkeling van een chatprogramma dat geen sporen moet achterlaten, waardoor mensen volledig anoniem met elkaar kunnen chatten en bestanden uitwisselen. De software heet toepasselijk Invisible.im en richt zich op journalisten en klokkenluiders.

Volgens de experts is anonieme communicatie tussen journalisten en bronnen zeer lastig geworden. Er zijn al tal van instant messagingprogramma's die de inhoud van chatberichten versleutelen, maar nog steeds zoveel metadata lekken dat het mogelijk is om de identiteit van een bron of klokkenluider te achterhalen. Daardoor zouden bronnen en klokkenluiders steeds minder bereid zijn om de media te benaderen. "Gegeven de belangrijke rol van de media in het laten functioneren van een democratie, moet dit dringend worden opgelost", aldus de experts.

Tools zoals SecureDrop en StrongBox zijn een goede stap, zo stellen ze. Het nadeel is echter dat de programma's complex zijn en een veilige infrastructuur vereisen. Dit is misschien handig voor grote publicaties die de middelen hebben om dit op te zetten, maar maakt het ook minder toegankelijk voor onafhankelijke media en journalisten. Daarom is Invisible.im bedacht, een instant messenger en bestandsuitwisselingsclient die een zo'n klein mogelijk dataspoor moet achterlaten.

Software

In plaats van het wiel opnieuw uit te vinden besloten de experts verschillende delen van bestaande instant messagingsoftware aan elkaar te plakken draaiend op het Tor-netwerk. Daarbij zal de software op de computer van gebruikers een Tor hidden service starten. Een dienst die alleen toegankelijk via het Tor-netwerk is en als een statische identiteit fungeert. Hierdoor hoeven gebruikers ook niet meer met een gebruikersnaam of wachtwoord in te loggen, zoals normaal het geval is.

De software zorgt er verder voor dat alleen andere Tor hidden services verbinding met deze hidden service kunnen maken. De groep experts, bestaande uit beveiligingsonderzoekers Patrick Gray, HD Moore, Richo en The Grugq, hebben inmiddels een prototype werkend gekregen en proberen er nu een volledig functionerend programma van te maken.

Aangezien de software nog in de kinderschoenen staat zoeken de experts nog naar allerlei mensen die willen helpen. Het gaat dan met name om ontwikkelaars die een implementatie van het concept voor Windows, OS X en Linux willen maken.

Reacties (1)
04-07-2014, 13:21 door Anoniem
IIg goed dat een paar specialisten de mogelijkheid hebben om te zeggen of iets Privacy approved is of niet.
Ik vraag me wel soms af hoe intelligent de onderzoekers soms zijn, sommigen staten the obvious en praten graag na.
Maar we merken wel wat er uit komt, peer review is altijd goed denk ik :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.