image

Kwaadaardige webscanner vermomd als Googlebot

woensdag 2 januari 2013, 10:19 door Redactie, 3 reacties

De Belgische beveiligingsonderzoeker Didier Stevens heeft een nieuwe kwaadaardige webscanner ontdekt die zich als een combinatie van de Googlebot en Baiduspider voordoet. Via deze webcrawlers brengen de zoekmachines allerlei webcontent in kaart. In zijn logs zag Stevens de 'agent string' waarmee zoekmachines zich identificeren en zich dit keer als een combinatie van de Baiduspider en Googlebot voordeed.

De 12 IP-adressen die de string gebruikten waren uit China afkomstig. De spider zoekt niet naar documenten of het robots.txt bestand, waar websites instructies voor zoekmachines in kunnen zetten. Volgens Stevens werd er alleen naar manier gezocht om zijn website aan te vallen.

"Waarschijnlijk gebruiken ze Baiduspider en Googlebot omdat er mensen zijn die deze scanners negeren bij de analyse van hun logs", aldus de Belgische onderzoeker tegenover Security.nl.

Reacties (3)
02-01-2013, 11:21 door Anoniem
een taktiek die al langer gebruikt wordt, gelijkaardig ook aan de google referrers die gebruikt worden door de CST scanner
02-01-2013, 18:22 door rob
niets bijzonders toch? of mis ik iets
03-01-2013, 10:28 door Erik van Straten
Door rob: niets bijzonders toch? of mis ik iets
Wellicht niet bijzonder als je het al eens gezien hebt (en er dus niet overheen gekeken hebt). Ik stel dit soort bijdragen zeer op prijs, ik zie het als een trigger om nog eens na te denken welke filters er op logs staan om de "signaal/ruisverhouding" hoog te houden.

Belangrijk is m.i. ook dat websitebeheerders zich realiseren dat dit soort bots zich niets van robots.txt bestandjes aantrekken en alles inventariseren wat er te vinden valt.

Gerelateerd: net voor Kerst zag ik in de rechterkantlijn dat het NCSC op 22+23 januari een security conferentie organiseert (zie https://www.security.nl/evenementen/2013-01#57). De dag ervoor, op 21 januari, vindt een aantal trainingen plaats.

Eén van die trainingen betreft de SHODAN zoekmachine (http://www.shodanhq.com/); de docent, Éireann Leverett, is de bedenker/eigenaar van de Shodan zoekmachine. Kosten: €600. Ik heb mezelf er zojuist voor opgegeven, ik hoop dat er nog een plekje voor mij vrij is!

Een potentieel interessante andere training is "Assessing and Exploiting Web Applications with Samurai-WTF by Raul Siles (€ 600)" https://www.ncsc.nl/conference/conference-2013/training-sessions/pentesting-web-applications. Raul is certified instructor bij SANS (https://www.sans.org/instructors/raul-siles).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.