image

EC onthult cybercrimecentrum in Den Haag

woensdag 2 januari 2013, 10:40 door Redactie, 6 reacties

Eurocommissaris Cecilia Malmström zal volgende week in Den Haag het Europees cybercrimecentrum onthullen. Het European Cybercrime Centre (EC3) wordt op 9 januari aan de pers gepresenteerd, de officiële ingebruikname vindt op 11 januari plaats. Het centrum is ondergebracht bij Europol, dat zich al in Den Haag bevindt. Het EC3 moet de gevaarlijkste cybercrimedreigingen en cybercriminele-organisaties in kaart brengen.

Ook zal het centrum lidstaten bij het uitvoeren van cybercrime-onderzoeken ondersteunen. "De komst van een Europees cybercrimecentrum zal een mijlpaal zijn in de strijd van de EU tegen cybercrime", aldus Europol-directeur Rob Wainwright.

Volgens Wainwright zal het centrum Europese overheden, bedrijven en burgers het gereedschap bieden om cybercrime aan te pakken.

Reacties (6)
02-01-2013, 12:10 door Anoniem
Hahahaha, altijd fijn om eens flink te lachen 's morgens vroeg!

De staat (en europa) die overal in falen gaan nu weer emmers geld weggooien aan een instantie die "cyber criminele dreigingen en cyber criminele organisaties in kaart gaat brengen".
Ook gaat het centrum de lid staten helpen bij "cyber crime onderzoeken".

Met andere woorden, dit geld verslindend iets wordt binnen 6 maanden uit de grond gestampt en voegt niks toe. Waarschijnlijk zetten ze daar ook nog eens mensen neer die (als ze geluk hebben) een half jaar een IT opleiding gehad hebben. Maar waarschijnlijk geen **** ervaring hebben met cyber security en andere zake, behalve dat ze een keer en trojan op hun pc hebben gehad of dat ze een keer opgelicht zijn op internet wat ze dan onder "ervaring" scharen.

Daar gaan onze belasting centen weer....
02-01-2013, 12:41 door Anoniem
Fijn dat er allemaal ongefundeerde aannames staan in je betoog en dat het voornamelijk gefocused is op EU bashen. Iets wat klaarblijkelijk erg populair is de laatste tijd.

Als je je wat beter zou verdiepen in de EU dan zou je zien dat ze, buiten de zaken die negatief in het nieuws komen, ook veel goede zaken opzetten en er juist voor zorgen dat er veel geld bespaard wordt (in dit geval bieden ze hulp/kennis aan, dus hoeven lidstaten het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden).

In dit geval moeten we maar eerst eens afwachten hoe de zaken precies ingevuld gaan worden. Betere samenwerking tussen lidstaten voor het oplossen van cybercrime is in mijn ogen geen overbodige luxe en daarom past deze organisatie perfect bij Interpol.
02-01-2013, 13:00 door Anoniem
@Anoniem 12:10

Tsja, ga maar weer je gang met zeiken. Overheid bashen is zoooo ongelofelijk makkelijk, zeker omdat ze zelden tot nooit iets terug zullen zeggen omdat er dan nog meer trollen komen flamen over dat ze zichzelf verdedigen en dat schijnt niet te mogen of zo.

Het NCSC en daarvoor GOVCERT.nl zit vol met mensen die heel goed weten waar ze mee bezig zijn op het gebied van cybercrime en internet. Sterker nog, ze worden zeer hoog gewaardeerd door andere CERT's en zijn gewoon heel goed werk aan het doen (lees de twitter reacties op het jaarlijkse symposium maar eens na). Ik mag open dat het EC3 deel is van NCSC of anders (assistentie van) mensen daar uit krijgt. Het zal de kwaliteit alleen maar verbeteren.
02-01-2013, 13:56 door Anoniem
Opvallend hoeveel EU organisaties en posten Nederland de laatste tijd toebedeeld krijgt.
Zou het iets te maken hebben met Nederland gunstig gezind maken voor allerlei EU gelden die weer bijeen geschraapt moeten worden en waar onder andere ons land voor op kan draaien?
Zit Dijsselbloem al in Brussel?
02-01-2013, 22:20 door Erik van Straten
Prima dat dit EC3 in Den Haag gevestigd wordt:
- Nederlanders spreken, in tegenstelling tot Duits- en Franstaligen, meestal prima Engels (en vaak Duits en/of Frans);
- Het is uitstekend voor de NL kennis-economie;
- Hoewel sommigen zullen beargumenteren dat wij een "snuffelgrage" overheid hebben, was NL wel een van de eerste landen met netneutraliteit. M.i. is het beter voor iedereen dat dit centrum hier zit dan bijv. in Hongarije, al was het maar omdat je via sites als security.nl kritische geluiden mag laten horen;
- Last but not least zou het wel eens werkgelegenheid kunnen betekenen voor 1 of meer bezoekers van deze site!
04-01-2013, 15:15 door Anoniem
Hmmm, jaja, waarom zouden ze het EC3 in Den Haag vestigen???
Politiek natuurlijk en omdat NL zo geweldig is natuurlijk!!!

Niet omdat het in de buurt bij Interpol en het belangrijkste internetknooppunt van West-Europa zit...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.