image

VS claimt overwinning op Zeus-botnet en Cryptolocker

zaterdag 12 juli 2014, 11:39 door Redactie, 4 reacties

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie heeft de overwinning op het GameOver Zeus-botnet en de Cryptolocker-ransomware geclaimd. Begin juni voerde de FBI, Europol en verschillende IT-bedrijven een operatie tegen het botnet uit, dat ook werd gebruikt om Cryptolocker op besmette pc's te installeren.

Cryptolocker is een vorm van ransomware die bestanden op de computer versleutelt. Om weer toegang te krijgen moeten gebruikers een bepaald bedrag betalen. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie laat nu weten dat de technische en juridische maatregelen die tegen GameOver Zeus en Cryptolocker genomen zijn succesvol waren en dat er grote vorderingen zijn gemaakt bij opschonen van geïnfecteerde computers.

Communicatie

Zo goed als alle actieve computers die met GameOver Zeus besmet zijn communiceren alleen nog met de servers die door de autoriteiten zijn neergezet. Criminelen kunnen de besmette computers daardoor niet meer aansturen, waardoor de machines bevrijd zijn uit het botnet, zoals gisteren Microsoft al meldde. Verder blijkt uit de statistieken die via deze servers zijn verzameld dat het aantal infecties dankzij maatregelen door internetproviders en gebruikers zelf met 31% is afgenomen sinds de operatie begon.

Verder stelt het Ministerie van Justitie dat Cryptolocker geneutraliseerd is door de operatie, doordat de ransomware niet meer kan communiceren met de infrastructuur die gebruikt werd om de malware aan te sturen. "Als gevolg is Cryptolocker zo goed als niet meer functioneel en niet in staat om nieuw geïnfecteerde computers te versleutelen", zo laat het ministerie weten.

Internetgebruikers die denken dat hun computer met GameOver Zeus besmet is krijgen het advies om deze pagina van het Amerikaanse Ministerie van Homeland Security te bezoeken, waar meer informatie is te vinden om de infectie ongedaan te maken.

Reacties (4)
12-07-2014, 12:38 door Anoniem
Volgende maand zijn ze weer terug. We noemen dat een "microsoft-overwinning".
12-07-2014, 12:58 door Anoniem
En wat is / wordt de opvolger can Zeus en Cryptolocker? Dan begint het spel weer van voor af aan ...
12-07-2014, 16:33 door Anoniem
Wonderlijke timing in berichtgeving, servers staan niet meer centraal p2p....
http://webwereld.nl/beveiliging/83193-gameover-zeus-botnet-is-onsterfelijk
12-07-2014, 16:35 door Anoniem
Allemaal propaganda... Kijk eens hoe slecht die botnets zijn (aka NSA overblijfselen)...
En wij, the government, multinationals, zijn zoooo goed, wij ruimen ze op...

Ik heb nog wat zandkorrels hier in de woestijn liggen... Mogen ze ook opruimen... alleen dat is zinvoller.

Maarja, over 2 tot 6 maanden moet er weer een verdrag getekend worden over handelsovereenkomsten, anti-piraterij en tegengaan van botnets. En ja, je kunt niet tegen opruimen van botnets zijn... (of vul ipv botnets, kiddypr0n, mensenhandel, namaakgoederen, illegaal downloaden enz enz.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.