image

Man bekent digitale bankroof van 14 miljoen dollar

zondag 13 juli 2014, 13:46 door Redactie, 0 reacties

Een 27-jarige man uit Albanië heeft in de VS bekend achter de inbraak bij een betalingsverwerker te zitten waardoor criminelen in 2011 in een periode van slecht 48 uur een bedrag van 14 miljoen dollar wisten op te nemen. De betalingsverwerker in kwestie verwerkte betalingen voor het Amerikaanse Rode Kruis.

Het ging om betalingen via zogeheten prepaid debitkaarten die aan slachtoffers van rampen worden uitgedeeld. De kaarten zijn van tevoren met een bepaald bedrag "opgeladen". Qendrim Dobruna en zijn handlangers wisten echter bij de betalingsverwerker in te breken en verwijderden de opnamelimiet van de kaarten. Daarnaast werden de kaartgegevens naar criminelen gestuurd, die de data vervolgens op de magneetstrip van een lege kaart kopieerden.

Met deze gekloonde kaarten werd vervolgens via een leger van katvangers massaal geld opgenomen. In 18 landen vonden meer dan 15.000 transacties plaats, wat de bende 14 miljoen dollar opleverde. De aanval vond begin 2011 plaats. Na onderzoek door Interpol en de Amerikaanse Secret Service kon de Albanees uiteindelijk in Stuttgart worden aangehouden, waarna hij door de Duitse autoriteiten werd uitgeleverd.

De Amerikaanse procureur-generaal hekelde het feit dat Dobruna en zijn handlangers het op prepaid debitkaarten hadden voorzien die juist voor kwetsbare mensen in noodsituaties waren bedoeld. "We blijven met onze partners uit de private sector samenwerken om deze overvallen van de 21ste eeuw op te lossen en de daders, waar ze zich ook verstoppen, voor de rechter te brengen."

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.