image

Apple ontkent volgen van iPhone-gebruikers

zondag 13 juli 2014, 13:10 door Redactie, 3 reacties

Apple ontkent dat het iPhone-gebruikers overal volgt of toegang tot hun locatiegegevens heeft, zo heeft het Amerikaanse IT-bedrijf na beschuldigingen op de Chinese televisiezender CCTV laten weten. Volgens een Chinese onderzoeker zou Apple gebruikers volgen en hun locatiegegevens opslaan.

Daarmee zouden gebruikerspatronen inzichtelijk worden wat informatie over de economische situatie in China en zelfs staatsgeheimen zou kunnen prijsgegeven. De onderzoeker bestempelde de iPhone dan ook als een risico voor de staatsveiligheid. In een verklaring op de Chinese website van Apple stelt het bedrijf dat privacy vanaf het eerste moment in de producten en diensten zit ingebouwd.

"In tegenstelling tot veel andere bedrijven, is ons bedrijf niet afhankelijk van het verzamelen van grote hoeveelheden persoonlijke informatie van onze klanten." Volgens Apple is het via de locatiegegevens mogelijk om snel bepaalde diensten aan te bieden, zoals welke restaurants en winkels er in de buurt zijn. Dit gebeurt echter op apparaatniveau. "Apple volgt de locatie van gebruikers niet. Apple heeft dit nooit gedaan en heeft ook geen plannen om het ooit te doen."

Doordat het bepalen van de locatie van een iPhone via gps enkele minuten kan duren, gebruikt Apple vooraf opgeslagen informatie over wifi-netwerken en zendmasten, waardoor de locatie binnen enkele seconden kan worden vastgesteld. Apple laat weten dat tijdens dit proces de iPhone geen informatie verstuurt die uniek aan het toestel of de gebruiker is te herleiden. Daarnaast moeten gebruikers het gebruik van Location Services zelf inschakelen, omdat dit standaard niet het geval is. Ook moeten apps die hier gebruik van willen maken eerst toestemming aan de gebruiker vragen.

Verkeersgegevens

In het geval dat de iPhone in het verkeer wordt gebruikt kan iOS de "Frequent Locations" opslaan om een routebeschrijving te tonen. Deze gegevens worden echter alleen lokaal en versleuteld op het toestel opgeslagen. Er worden daarnaast geen back-ups van op iTunes of iCloud gemaakt en Apple zegt deze gegevens ook niet op te vragen. Verder hebben gebruikers de keuze om de optie ook uit te schakelen.

Als laatste besluit Apple de verklaring door te zeggen dat het geen toegang tot de Frequent Locations van gebruikers op hun iPhone heeft of hun location cache. "Zoals al eerder gezegd heeft Apple nog nooit met overheidsdiensten van welk land dan ook samengewerkt om een backdoor aan onze producten toe te voegen. We hebben ook nog nooit toegang tot onze servers gegeven en zullen dit ook nooit doen."

Reacties (3)
13-07-2014, 17:07 door Anoniem
Niet uniek aan het toestel of persoon.
Tijdens de communicatie wordt #1 het IP adres meegestuurd, die verandert niet zo vaak... #2 het toestel ID wordt meegestuurd, die verandert niet zo vaak... Dus hoezo is het niet te volgen? Misschien niet direct rechtstreeks maar zeker via omwegen toch wel.

Klinkt een beetje als 'VANDAAG luisteren we Merkel niet af".
13-07-2014, 18:07 door donnerd
Door Anoniem: Niet uniek aan het toestel of persoon.
Tijdens de communicatie wordt #1 het IP adres meegestuurd, die verandert niet zo vaak... #2 het toestel ID wordt meegestuurd, die verandert niet zo vaak... Dus hoezo is het niet te volgen? Misschien niet direct rechtstreeks maar zeker via omwegen toch wel.

Klinkt een beetje als 'VANDAAG luisteren we Merkel niet af".
IP- adres veranderd thuis niet vaak, maar als je op pad gaat wel... je maakt gebruik van verschillende netwerken/masten waardoor jouw IP-adres vaak veranderd.
Ook maak je via mobiele telefoons/tablets sneller gebruik van wifi-spots.
Daarnaast kan je veel functies tegenwoordig uitschakelen op iOS.
13-07-2014, 19:12 door Briolet - Bijgewerkt: 13-07-2014, 19:14
Door Anoniem: ... Dus hoezo is het niet te volgen? .....

Waar lees jij dat Apple beweert dat de iPhone niet te volgen is? Hierboven lees ik toch echt dat Apple aangeeft dat zij de iPhone niet volgen. Met verdraaide conclusies breng je valse geruchten in de wereld.

De providers zullen de telefoon natuurlijk wel volgen, om maar een voorbeeld te noemen. Dat is inherent aan het GSM systeem om de telefoon in de wereld te vinden om een verbinding te kunnen maken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.