image

Europa vreest cyberterroristen en hacktivisten

dinsdag 8 januari 2013, 13:42 door Redactie, 4 reacties

Cyberterroristen zijn een serieuze dreiging waar Europese bedrijven en organisaties, vooral in de kritieke infrastructuur, rekening mee moeten houden. Daarvoor waarschuwt het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA). ENISA verzamelde een bloemlezing van allerlei websites en rapporten over cyberdreigingen en maakte daar een eigen rapport over het dreigingslandschap van.

Het rapport is bedoeld voor security professionals die een dreigingslandschap voor hun werk in kaart willen brengen, alsmede beleidsmakers die opkomende trends willen begrijpen zodat ze hier in het beslissingsproces rekening mee kunnen houden.

Het beschreven dreigingslandschap bestaat onder andere uit de tactieken die aanvallers gebruiken, zoals drive-by downloads, malware, botnets en phishing. Van alle dreigingen die ENISA in kaart brengt is er alleen in het geval van spam volgens het agentschap sprake van een afname.

Hacktivisten
Wat betreft de aanvallers waarschuwt ENISA voor bedrijven dei concurrenten willen dwarsbomen, cybercriminelen, werknemers, hacktivisten, natiestaten en cyberterroristen. Volgens het Europees agentschap is hacktivisme een "nieuwe trend", ook al bestaat de term al sinds 1996. "Hacktivisten zijn politiek en social gemotiveerde individuen die computersystemen gebruiken om te protesteren en hun zaak te promoten."

Daarbij hebben hacktivisten het volgens ENISA vooral op bekende websites, bedrijven, inlichtingendiensten en militaire instellingen voorzien. Onlangs stelde McAfee nog dat hacktivisme, vooral van de kant van Anonymous, in 2013 een zwaar jaar tegemoet zou gaan met weinig successen.

Cyberterrorisme
Een ander punt dat opvalt is de vermelding van cyberterrorisme. Uit recent onderzoek blijkt dat er 31.300 artikelen over cyberterrorisme zijn geschreven, terwijl er niemand door cyberterrorisme is gedood of gewond geraakt.

Volgens deze onderzoekers komen de activiteiten die terreurgroepen op het internet ontplooien niet in de buurt van de angstbeelden die bedrijven en belangengroepen in de media naar buiten brengen.

ENISA ziet dat anders. "Terroristen hebben hun activiteiten uitgebreid en houden zich ook bezig met cyberaanvallen", zo staat in het rapport. De motivatie van de cyberterroristen zou zowel politiek als religieus gemotiveerd zijn. De mogelijkheden van de cyberterroristen variëren volgens het Europese agentschap van laag tot hoog.

"De favoriete doelwitten van cyberterroristen zijn voornamelijk de kritieke infrastructuur, zoals de volksgezondheid, energievoorziening, telecommunicatie, aangezien hun falen een grote impact op de maatschappij en overheid heeft." ENISA merkt op dat het profiel van cyberterroristen nog steeds 'wazig' is, maar neemt de groep toch op in de dreigingsanalyse.

Reacties (4)
08-01-2013, 15:21 door johanw
De favoriete doelwitten van cyberterroristen zijn voornamelijk de kritieke infrastructuur, zoals de volksgezondheid, energievoorziening, telecommunicatie,

Dat geldt dan zeker alleen voor de Hollywood terroristen, echte terroristen houden zich daar niet mee bezig. Althans niet degenen die zich tegen het westen keren, Iran heeft wel last van dit soort aanvallen.
08-01-2013, 15:47 door Anoniem
Cyberterrorisme? Als hiermee bijvoorbeeld een ex-netwerkbeheerder van een gemeentelijk openbaar verlichtingsnet wordt bedoeld die uit frustratie over zijn gedwongen ontslag de straatverlichting aansturende software saboteert, is dat óók terrorisme en is dat óók een echte terrorist want zijn handelen veroorzaakt in het slechtste geval ernstige fysiek/mentaal leed (verkeersongeval bijvoorbeeld)
Het is te wijten aan Bush jr. die na 9-11 de term War on Terror introduceerde, dat de hele wereld terreur nu alleen associeert met springstofneuroten die zichzelf bijvoorbeeld opblazen midden tussen het publiek.
Ik denk eveneens dat de terminologie 'terrorisme' zeker relevante bijstelling in de richting van computertechnologie behoeft en niet meer afgedaan moet worden als uitsluitend voorstelbaar binnen één bepaalde natie (Iran)

Jan O
08-01-2013, 18:04 door Anoniem
Volgens mij bestaat de grootste dreiging uit staatshackers: Chinezen en Russen.
11-01-2013, 10:33 door Anoniem
Laten we vooral heel bang worden en bakken vol met geld naar "beveiligingsexperts" toeschuiven, daar worden we vast heel erg veel veiliger van. Zoals naaktscanners op vliegvelden ook al heel erg veel bommen en terroristen gevangen hebben, gegarandeerd effectief!

Eigenlijk zijn dit soort dreigingenlijstjes (hallo Hugo!) maar matig interessant. Veel interessanter is het om te weten wat je te verliezen hebt, wie daar interesse in zou kunnen hebben, en met die kennis in de hand je datasystemen te beveiligen. Maarja, daar haalt deze belangenclub natuurlijk niet de wereld"pers" mee. Common sense, the very idea!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.