image

Ook DigiD voor mensen in het buitenland

dinsdag 22 juli 2014, 13:55 door Redactie, 5 reacties

Het is nu ook mogelijk voor mensen die voor 1994 naar het buitenland zijn vertrokken om een DigiD aan te vragen, zo heeft de waarnemend Nationale ombudsman Frank van Dooren laten weten. Het aanvragen van DigiD door mensen in het buitenland was één van de vier meest voorkomende problemen.

De Nationale ombudsman publiceerde vorig jaar het rapport 'De burger gaat digitaal' en verscheen in het televisieprogramma Tros Radar. Daarop ontving de Nationale ombudsman veel signalen over DigiD. Bij het merendeel van de overheidsinstanties is digitale toegang alleen mogelijk wanneer de burger over een DigiD beschikt. Niet alle burgers hebben echter een DigiD en burgers die geen DigiD hebben kunnen daardoor hun zaken met de overheid maar moeizaam regelen.

Naast DigiD voor mensen in het buitenland bleek ook het gebruik van DigiD Machtigen door curatoren en bewindvoerders, het gebruik van DigiD na overlijden en het aanvragen van DigiD voor burgers zonder vaste woon- of verblijfplaats een probleem. De vier problemen werden aan Logius voorgelegd, de overheidsinstantie die DigiD beheert en ontwikkelt.

Oplossing

Logius herkende de problemen en heeft voor mensen die voor 1 oktober 1994 uit Nederland zijn vertrokken een oplossing gevonden. Deze mensen kunnen zich nu inschrijven in het Register Niet-Ingezetenen en zo een BSN en DigiD krijgen. Voor de andere drie problemen is nog geen oplossing. Met name de dak- en thuislozen kunnen daardoor tegen meer problemen aanlopen, zo stelt de Nationale ombudsman.

Hij benadrukt dat toegang tot de overheid voor iedereen mogelijk moet zijn. Op dit moment is het overheidsbeleid ook dat diensten, bijvoorbeeld het aanvragen van een uitkering, niet alleen digitaal aangeboden mogen worden. De praktijk wijst echter uit dat veel instanties burgers zoveel mogelijk de digitale weg wijzen en dat het moeilijk kan zijn om op een andere manier toegang te krijgen.

Reacties (5)
22-07-2014, 15:34 door Anoniem
Het is wel tekenend dat het systeem al een tijdje bestaat en er blijkt over allerlei fundamentele gewoon niet nagedacht.

Maargoed, "digitaal" betekens vooralsnog vooral "via een website". Als dat je hele belevingswereld is dan is het niet raar dat de resultaten ook enigszins beperkt zullen blijken.
22-07-2014, 17:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-07-2014, 19:33 door mcb
Door exit: Helaas zul je toch nog naar Nederland moeten om DigiD aan te vragen. En na 1 week in Nederland kun je dan je inlogcode krijgen. Duur geintje voor veel Nederlanders.
Het zou in deze tijd toch mogelijk moeten zijn om dat gewoon via internet te kunnen aanvragen en datzelfde geldt ook voor paspoort verlenging.
Het zou in ieder geval helpen om digid ook via de ambassade/consulaat te laten verlopen zoals met paspoorten en rijbewijzen wel kan (niet handig als je in een heel erg groot land (Australie) woont, maar toch....).
Nog beter zou het zijn om dit via een plaatselijk politieburau te doen na tussenkomst van de ambassade.
22-07-2014, 22:04 door Anoniem
Toevallig woon ik in Engeland sinds 1975 dus een bezoek aan een van de gemeenten op de lijst is niet onoverkomelijk. Maar stel dat ik in Australie of Nieuw Zeeland woon. Even een aanvraag in persoon aan een loket in Den Haag doen, na een afspraak gemaakt te hebben. Laat me niet lachen lieve mensen.

Waarom niet gewoon als ik m'n paspoort vernieuw? Dan moet ik ook bewijzen wie ik ben en waar ik woon. Service voor een Nederlandse "buitenlander". Nee, die hebben we niet. Nooit gehad ook!
22-07-2014, 22:06 door Anoniem
Er wordt gewerkt aan het aanvragen van DigiD via de Nederlandse ambassades en consulaten, maar het blijkt niet eenvoudig om de interne systemen van Logius hiervoor vanuit het buitenland beschikbaar te maken. De Nederlandse digitale overheid vergeet nogal eens dat er ook zoiets is als een buitenland. Ben je buiten de landsgrenzen, dan besta je digitaal gewoon niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.