image

Schrijfstijl ontmaskert internettrollen en hacktivisten

woensdag 16 januari 2013, 13:37 door Redactie, 9 reacties

De schrijfstijl die mensen op internet gebruiken kan verraden wie ze zijn, zo hebben Amerikaanse onderzoekers onlangs gedemonstreerd. Stylometrie, de wetenschap die schrijfstijlen analyseert, kan zodoende internettrollen, hacktivisten, maar ook klokkenluiders ontmaskeren. "Je schrijfstijl kan helpen je te identificeren en op internet is het moeilijk om anoniem te zijn", aldus de onderzoekers.

Die onderzochten gesprekken van honderden anonieme gebruikers op verschillende fora. Aan de hand van de schrijfstijl wisten de onderzoekers 80% van de gebruikers te identificeren. "De meeste mensen weten niet hoe vertrouwelijk hun schrijfstijl kan zijn", zegt Sadia Afroz, één van de onderzoekers.

Woorden
Ze merkt op dat het onderzoek gevolgen kan hebben voor mensen die niet willen dat wat ze online zetten naar hen is te traceren. "Mensen delen zeer vertrouwelijke informatie, denkend dat ze anoniem zijn." Opsporingsdiensten zouden de techniek kunnen gebruiken om cybercrime-fora te monitoren.

Aan een paar opmerkingen hebben de analisten niet genoeg. Om de analyse uit te kunnen voeren zijn minimaal 5.000 woorden nodig, waarbij 6.500 woorden als 'gouden standaard' wordt bestempeld. Tijdens de afgelopen 29C3 hackerconferentie in Hamburg demonstreerden de onderzoekers hun werk.

Reacties (9)
16-01-2013, 13:42 door Anoniem
Dit was eind jaren 90 al bekend.
16-01-2013, 13:53 door Spiff has left the building
Samen met of naast de schrijfstijl zullen wellicht ook terugkomende stijl- en grammatica-fouten en andere fouten of slordigheden in het taalgebruik kunnen verraden wie iemand is.
Wie zijn/haar privacy dierbaar is, zal ook op het taalgebruik moeten letten, wordt dus het devies.

Daarnaast is een slordig taalgebruik hoe dan ook niet goed voor professionals, zo lijkt mij. Want durf je te bouwen op een IT- of security-specialist die te slordig is om zijn taal te beheersen? Is die dan wel secuur met syntaxis en met analyse en probleemoplossing?
16-01-2013, 14:04 door Anoniem
Dit is is al bekend voordat mensen computers gebruikten.

Tip : gebruik vooraf ingevulde templates die je zelf maakt in verschillende schrijfstijlen.
16-01-2013, 14:10 door Orion84
Door Anoniem: Dit was eind jaren 90 al bekend.
Het genoemde onderzoek (https://www.cs.drexel.edu/~sa499/papers/anonymouth.pdf) gaat dan ook totaal niet over dat stijl-analyse een manier is om de bron van een tekst te achterhalen, maar over technieken om dergelijke analyse juist moeilijker te maken. Dus technieken om je schrijfstijl te anonimiseren.

Jammer dat dit artikel alleen in gaat op het (inderdaad al lang en breed bekende) feit dat je stijl-analyse kan doen, in plaats van daadwerkelijk in te gaan op de inhoud van het onderzoek naar technieken om stylometrie te bemoeilijken.
16-01-2013, 14:38 door WhizzMan
Je kan deze techniek ook erg goed gebruiken om iemand anders zwart te maken. Als je eenmaal de unieke eigenschappen van een schrijfstijl hebt gevonden, is het niet zo moeilijk om wat berichten te plaatsen die aan die stijl voldoen, die vervolgens op je slachtoffer terug worden herleid. Een "gouden standaard" is het dus zeer zeker niet.
16-01-2013, 15:22 door Anoniem
Eén van de betere sessies van 29C3. Andere sessie zijn hier te vinden http://www.youtube.com/playlist?list=PLOcrXzpA0W81zc6BiXpwEBx14w9nmtG2r. De dames zijn een beetje arrogant als het gaat om de taal die ze ondersteunen met hun Anontool, namelijk alleen de Engelse taal. Zonder blikken of blozen op een Hamburgse conferentie zeggen dat ze alleen Engels ondersteunen omdat “dat de taal is waarin deze taalwetenschap wordt bedreven”

Desalniettemin een interessante sessie voor iedereen die overweegt om anoniem teksten te publiceren. Denk aan de unabomber die door zijn zuster geidentificeerd werd aan de hand van z’n schrijfstijl.
16-01-2013, 17:27 door Anoniem
Mij niet pakken zullen NOOIT!
16-01-2013, 20:11 door Anoniem
"Je kan deze techniek ook erg goed gebruiken om iemand anders zwart te maken"

Idd. dit stuk laat even buiten beschouwing dat het heel eenvoudig is om iemands schrijfstijl te imiteren
17-01-2013, 12:30 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.