image

Datingfraude kost Nederlanders 4,4 miljoen euro

woensdag 16 januari 2013, 14:42 door Redactie, 6 reacties

Vorig jaar zijn 30 Nederlanders het slachtoffer van datingfraude geworden, waarbij de slachtoffers in totaal 4,4 miljoen euro naar de oplichters overmaakten. Dat laat de Fraudehelpdesk tegenover Security.nl weten. De schade bedroeg gemiddeld 145.000 euro per slachtoffer. In 2012 kwamen er ruim 1100 meldingen over voorschotfraude binnen, tegenover 600 in 2011. Het gaat hier echter niet alleen om mensen die zijn opgelicht.

Ook mensen met vragen zijn in deze telling opgenomen. In het geval van datingfraude gaan criminelen met mensen op een datingsite een relatie aan. Uiteindelijk wil de zogenaamde 'date' naar het slachtoffer toe, maar die moet dan allerlei zaken betalen, zoals tickets en documenten.

Het gaat met name om 50-plussers, zegt directeur Fleur van Eck. "Met datingfraude zijn het vaak de specifieke doelgroepen die emotioneel kwetsbaar zijn."

Oplichting
De datingscams vallen onder de categorie advance fee scams, in het Nederlands ook wel voorschotfraude genoemd. De Fraudehelpdesk kreeg over heel 2012 53 meldingen van slachtoffers binnen, die in totaal 8,1 miljoen euro verloren. Het aantal slachtoffers lijkt misschien klein, merkt Van Eck op, maar de schade is groot. Daarnaast zijn er zeer waarschijnlijk ook slachtoffers die, al dan niet uit schaamte, geen aangifte doen.

Bij advance fee scams sturen oplichters een e-mail dat de ontvanger een loterij, erfenis of een grote geldsom heeft gewonnen. In het verleden werd deze vorm van fraude bekend door Nigeriaanse oplichters, die zich als Afrikaanse generaals of rijke zakenmannen voordeden. Om het geld te claimen moeten er eerst allerlei zaken worden betaald, zoals inklaringsrechten, bankkosten en andere zaken.

Het slachtoffer wordt continu aan het lijntje gehouden en krijgt steeds de belofte dat het beloofde geld bijna van hem is. Ook datingfraude werkt op deze manier en wordt volgens Van Eck door dezelfde Afrikaanse internetoplichters uitgevoerd.

Het kan slachtoffers daarnaast niet alleen hun geld kosten. Een accountant die een vrouw op een datingsite leerde kennen en 165.000 euro naar 'haar' had overgemaakt, pleegde zelfmoord toen hij ontdekte dat ze niet bestond.

Reacties (6)
16-01-2013, 15:33 door Anoniem
Romantiek is leuk maar het moet wel betaalbaar blijven.

Maar het is natuurlijk triest. Uiteraard moet je geen geld overmaken. Misschien ben ik te voorzichtig maar als ik zoveel geld had te spenderen en ik had per se intiem gezelschap nodig (voor mij geldt geen van beiden), dan maar liever de professional.
16-01-2013, 16:43 door Anoniem
Hoe kan het toch dat mensen zo naief zijn?!?

Een paar duizend kan ik me nog wat bij voorstellen maar 146.000 ?!? Waarom?!? Als er iemand langs de deur komt, betaal je dat toch ook niet? Waarom dan wel via een dating site of een e-mail?
17-01-2013, 08:54 door Anoniem
Tja hoe dom moet je zijn om hier in te trappen vraag ik me af.
17-01-2013, 11:01 door Mysterio
Door Anoniem: Hoe kan het toch dat mensen zo naïef zijn?!?

Een paar duizend kan ik me nog wat bij voorstellen maar 146.000 ?!? Waarom?!? Als er iemand langs de deur komt, betaal je dat toch ook niet? Waarom dan wel via een dating site of een e-mail?
Het langs de deur gaan werkt anders ook prima, maar digitaal hoef je er niet eens leuk uit te zien en kun je vanuit je luie stoel een grote groep mensen tegelijk oplichten.

Er is niet zo lang geleden een docu geweest op TV over exotische bruiden. Naast dat het puur volksvermaak is, is het ook een bevestiging van veel vooroordelen. Wanhopige mensen zijn vaak goedgelovig en naïef. Stel dat je sociaal niet zo handig bent, al een beetje op leeftijd en niet echt een tijdrovende hobby hebt, dan heb je geld, tijd en weinig mensenkennis en dus weinig alarmbellen. Like stealing candy from a baby!
17-01-2013, 12:37 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-01-2013, 22:58 door Anoniem
ik begrijp zowieso niet dat mensen voor datingsites betalen,juist de betaalsites vertrouw ik nooit,hou het bij gratis sites daar zitten ook eerlijke mensen,die hebben alleen minder geld,maar dat hoort niet uit te maken bij echte relatie
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.