Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Opgelicht op Marktplaats!

02-08-2014, 17:47 door Ler0y JenKins, 36 reacties
Goeiedag Security.nl leden,

Een kennis van mij is opgelicht via Marktplaats, verwachtte het juist bestelde item te ontvangen, kreeg in plaats daarvan een doos met een baksteen en aardappelen. Welke stappen kan deze kennis van mij het beste ondernemen om deze oplichter te pakken te krijgen?

Gegevens van de oplichter die aanwezig zijn:
- Telefoonnummer waarop de oplichter niet te bereiken is
- Marktplaats naam
- Marktplaats emailadres
- Rekeningnummer
We weten niet tot in hoeverre deze gegevens daadwerkelijk zijn gegevens zijn.

Doet de politie hier wat aan?

Ik hoop snel van jullie te horen.
Reacties (36)
02-08-2014, 18:11 door Anoniem
Beste Leroy,

De politie doet er helaas veel te lang over. Je krijgt namelijk pas bericht na een half jaar met uitloop tot 1,5 jaar op je aangifte ( zowel online als een fysieke aangifte ).

Wat je zelf kunt doen, is de NAW gegevens van de oplichter achterhalen. Bel hiervoor de bank op, en geef aan dat je het bedrag naar een verkeerde rekening nummer hebt verstuurd. De bank zal actie ondernemen, namelijk drie keer een brief naar de oplichter versturen met het verzoek het bedrag terug te storten. Mocht de oplichter hier niet op reageren ( dit proces duurt 1 - 3 weken ), dan zal de bank jou de NAW gegevens van de desbetreffende rekening nr verschaffen zodat je zelf actie kunt ondernemen.

Ik spreek uit ervaring, na 1 jaar tijd heeft de politie nog steeds geen stappen ondernomen terwijl de oplichter meer dan 10,000 euro bij elkaar heeft opgelicht in een periode van 1 - 2 maanden tijd. Dit is feitelijk bewezen.

Succes!
02-08-2014, 18:17 door Anoniem
Het enige wat je mag is aangifte doen. En wellicht om de andere dag bellen om te vragen hoe het er voorstaat.
02-08-2014, 18:21 door Anoniem
Dat hangt er een beetje vanaf hoe de waan van de dag is bij de plisie, maar je kunt altijd aangifte doen en die details
er bij geven, als er meer mensen opgelicht zijn dan gaan ze er wellicht achteraan.

Geld terug zou ik echter niet op rekenen, het zijn altijd nogal zielige tiepjes die zo iets doen en die hebben dat geld
allang weer uitgegeven aan de dagelijkse boodschappen of de achterstallige huur.
03-08-2014, 07:49 door Anoniem
Altijd aangifte doen bij de Politie van oplichting , melding doen bij de site van opgeletopinternet want grote kans dat daar meer mensen zijn die ook opgelicht zijn door dit heerschap ..ook aangifte doen bij de site van mijn politie ..

en ja het kan inderdaad heel lang duren ...mijn zaak loopt al ruim 2 jaar ..maar de persoon die mij heeft opgelicht is momenteel wel gedagvaard door ministerie van justitie .

dus nogmaals AANGIFTE DOEN !!!!
03-08-2014, 08:42 door Anoniem
is de oplichter al gemeld bij abuse van marktplaats? uit persoonlijke ervaring weet ik dat ze daar serieus mee omgaan.
03-08-2014, 12:13 door xclude - Bijgewerkt: 03-08-2014, 12:14
Beste Leroy, de eerste reactie van Anoniem die de NAW gegevens van de bank probeert te krijgen lijkt me bij uitstek de juiste methode, aangiftes bij politie e.d.hoef je niet op te rekenen, die hebben het te druk met onbelangrijkere zaken zoals automobilisten pesten en uit het raam kijken. Heb je de NAW gegevens eenmaal ga dan met een stel vrienden verhaal halen, de kans dat je dan nog iets van je geld terug ziet is dan vele malen groter dan wanneer je in dit land de hulp van de overheid inroept.

Succes ermee, Xclude. ;)
03-08-2014, 12:51 door golem
Door xclude: Beste Leroy, de eerste reactie van Anoniem die de NAW gegevens van de bank probeert te krijgen lijkt me bij uitstek de juiste methode, aangiftes bij politie e.d.hoef je niet op te rekenen, die hebben het te druk met onbelangrijkere zaken zoals automobilisten pesten en uit het raam kijken. Heb je de NAW gegevens eenmaal ga dan met een stel vrienden verhaal halen, de kans dat je dan nog iets van je geld terug ziet is dan vele malen groter dan wanneer je in dit land de hulp van de overheid inroept.

Succes ermee, Xclude. ;)

Iemand adviseren om eigen rechter te spelen. Oog om oog, tand om tand. Dan ben je goed bezig.
Natuurlijk aangifte doen bij politie.
Het lijkt me overigens sterk dat een bank naw gegevens geeft. Lijkt me tegen alle privacy regels in te gaan.
03-08-2014, 13:49 door Overcome
Geen idee of de politie hier structureel niets aan doet, maar de keer dat mijn zoon er mee te maken had hebben ze niets gedaan. Ik heb keurig aangifte gedaan, Marktplaats ingelicht (het bleek een bekende oplichter), ING benaderd (de bank van de oplichter) en heb na een week of 8 nog een telefoongesprek gehad met de politie (Kennemerland) over de status van mijn aangifte. Resultaat: 107 euro armer en geen verdere afhandeling. Geen idee waarom ze geen verdere actie hebben ondernomen, want met een bankrekeningnummer kom je toch een aardig eind lijkt me. De kosten die ze moeten maken zullen wellicht te hoog zijn voor de opbrengsten. Van een kale kip kun je immers niet plukken.

De enige tip die ik je kan geven is: lees de pagina http://www.marktplaats.nl/i/help/veilig-en-succesvol/ door en voer de fraudetest uit op https://www.mijnpolitie.nl/b/miocheck2.html. Als voor de koop die stappen waren doorlopen was mijn zoon geen 107 euro armer geworden.

Overigens: de bank zal nooit de NAW gegevens van iemand doorgeven. Gebeurt dat wel, dan zijn ze tegen hun eigen richtlijnen in bezig. Leun daar dus maar niet op. Overigens, de mail die ik van de ING kreeg n.a.v. mijn bericht zag er als volgt uit:


Geachte heer, mevrouw,

Wij hebben uw melding van oplichting ontvangen. Vervelend dat u hiermee wordt geconfronteerd. Wij nemen uw melding in behandeling wanneer wij van u een proces verbaal van de aangifte hebben ontvangen en de persoon naar wie u het geld heeft overgemaakt bij ING bankiert. Heeft u de aangifte meegestuurd en bankiert de persoon naar wie u geld heeft overgemaakt bij ING dan hoeft u verder niets te doen naar aanleiding van deze mail.

Wat gebeurt er nu met uw melding?
U mag ervan uitgaan dat wij als ING de criminele activiteiten proberen tegen te gaan en ook toekomstige slachtoffers willen voorkomen. Na één melding van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting of wanneer wij ook signalen van internetoplichting van andere personen hebben ontvangen starten wij een onderzoek. Als uit ons onderzoek blijkt dat er sprake is van oplichting, dan zullen wij de rekening blokkeren.

Geen persoonlijke terugkoppeling
Vanwege privacy-wetgeving mogen wij u geen informatie geven over de vervolgstappen die wij nemen en de uitkomst van ons onderzoek. Helaas kunnen wij u daarom niet op de hoogte houden van een onderzoek.

Bankiert de tegenpartij niet bij ING?
Als degene waar u geld naar heeft overgemaakt geen ING klant is, adviseren wij u om bij de betreffende bank de oplichting te melden. Via ibannl.org kunt u achterhalen bij welke bank degene naar wie u het geld heeft overgemaakt bankiert.

Uw geld mogen wij niet terugboeken
Omdat wij de betaling op uw verzoek hebben uitgevoerd, mogen wij het bedrag helaas niet terugboeken. De ING mag alleen een overschrijving terugboeken als er zonder uw toestemming een overboekingsopdracht is gegeven. Dit staat in artikel 78 van de Voorwaarden Betaalrekening.

Wat kunt u nog meer doen?
Als het Openbaar Ministerie de verdachte vervolgt, kunt u zich voegen in het strafproces (dit wil zeggen dat u zich als benadeelde aansluit bij de aanklacht van het Openbaar Ministerie) om mogelijk op die manier uw geld terug te krijgen. Is dit niet het geval dan kunt u zich via een civiele procedure mogelijk verhalen op degene naar wie u het geld heeft overgemaakt. Meer informatie kunt u ook vinden op de internetsite van het Juridisch Loket of neem contact op met uw rechtsbijstandsverzekeraar.

Tips om voortaan veiliger zaken te doen
Wist u dat u voordat u een betaling doet, u via het Landelijk meldpunt Internetoplichting kunt controleren of de verkoper bekend is bij de politie? Op ing.nl/veilig bankieren vindt u meer tips om voortaan veiliger te kopen via internet.

Meer informatie?
Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze e-mail? ING helpt u graag en wij zijn bereikbaar op 0900 0933 (10 cent per minuut). U kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Met vriendelijke groet,

Klant Monitoring
ING Bank N.V.
03-08-2014, 14:36 door Anoniem
@overcome: bel JE EIGEN bank.

Die horen na een paar verzoeken gewoon het adres te geven bij een foute overboeking.
Die hoor je dan netjes aan de politie te overhandigen. Of je rechtsbijstand.

Bel dus niet de bank van de oplichter. Daar vang je bot (zie je ING voorbeeld mail).

Nb. Je eigen bank kan wel geld rekenen voor deze service.

P.s opgeletopinternet.nl kan ik nog aanraden.
03-08-2014, 14:49 door Anoniem
Die lui gebruiken veelal de bankrekeningen van junkies tegen vergoeding, die pakken ze zelden.
Als er al een keer 1 gepakt word door stoere alberto stegeman enzo dan is het inderdaad meestal zo`n triest figuurtje.
03-08-2014, 21:25 door Anoniem
Door Anoniem: @overcome: bel JE EIGEN bank.

Die horen na een paar verzoeken gewoon het adres te geven bij een foute overboeking.
Die hoor je dan netjes aan de politie te overhandigen. Of je rechtsbijstand.

Bel dus niet de bank van de oplichter. Daar vang je bot (zie je ING voorbeeld mail).

Dat idee van "zeg gewoon tegen je bank dat je per ongeluk geld op een verkeerde rekening hebt overgemaakt en vraag
ze om de begunstigde het terug te laten boeken en anders zijn naam te geven" dat is op zich wel spitsvondig, maar
het is OOK bedrog. Je hebt niet per ongeluk wat overgemaakt, je hebt geld op de juiste rekening overgemaakt alleen
kreeg je toen niks geleverd. Dat is een andere situatie. Je kunt wel hopen dat de bank erin trapt, maar voor hetzelfde
geld gaan ze jou aanklagen.
04-08-2014, 07:40 door Anoniem
Door Anoniem: @overcome: bel JE EIGEN bank.

Die horen na een paar verzoeken gewoon het adres te geven bij een foute overboeking.
Die hoor je dan netjes aan de politie te overhandigen. Of je rechtsbijstand.

Bel dus niet de bank van de oplichter. Daar vang je bot (zie je ING voorbeeld mail).

Nb. Je eigen bank kan wel geld rekenen voor deze service.

P.s opgeletopinternet.nl kan ik nog aanraden.
Wat een onzin reactie, er is geen enkele bank die de NAW gegevens heeft van rekeninghouders van een andere bank. Het heeft dus geen enkele zin om hierom te verzoeken. Mensen leren het ook nooit he? Marktplaats waarschuwt niet voor niets en toch gebruiken de mensen hun gezonde verstand niet. Typisch Nederlands om voor een dubbeltje op de 1e rang te willen gaan zitten. Nederlanders zijn gewillige slachtoffers van oplichters, kijk maar naar die camper zaak, daar zijn er ook veel ingetrapt. En alleen maar omdat het zo goedkoop was. Tja, er geldt nog steeds, als het te goed is om waar te zijn dan is het ook niet waar. Kortom, aangifte doen en de politie hun werk laten doen. Dat kost tijd, maar dan had ie maar beter op moeten letten. Dat geld is ie sowieso kwijt want als ze die gast al pakken zal deze waarschijnlijk geen nagel hebben om zijn gat te krabben.
04-08-2014, 08:49 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: @overcome: bel JE EIGEN bank.

Die horen na een paar verzoeken gewoon het adres te geven bij een foute overboeking.
Die hoor je dan netjes aan de politie te overhandigen. Of je rechtsbijstand.

Bel dus niet de bank van de oplichter. Daar vang je bot (zie je ING voorbeeld mail).

Dat idee van "zeg gewoon tegen je bank dat je per ongeluk geld op een verkeerde rekening hebt overgemaakt en vraag
ze om de begunstigde het terug te laten boeken en anders zijn naam te geven" dat is op zich wel spitsvondig, maar
het is OOK bedrog. Je hebt niet per ongeluk wat overgemaakt, je hebt geld op de juiste rekening overgemaakt alleen
kreeg je toen niks geleverd. Dat is een andere situatie. Je kunt wel hopen dat de bank erin trapt, maar voor hetzelfde
geld gaan ze jou aanklagen.
Waarom zouden ze jou aanklagen? Je bericht slaat echt nergens op :)
04-08-2014, 09:44 door golem

Waarom zouden ze jou aanklagen? Je bericht slaat echt nergens op :)

Het staat toch in zijn bericht :
dat is op zich wel spitsvondig, maar het is OOK bedrog. <<---
04-08-2014, 09:53 door Anoniem
"Het enige wat je mag is aangifte doen. En wellicht om de andere dag bellen om te vragen hoe het er voorstaat."

Hoezo is dat het enige wat je mag doen ? Met een beetje creativiteit kan je wel meer maatregelen nemen. Al is het bijvoorbeeld het inschakelen van programma's als Opgelicht, om te kijken of zij aktie willen ondernemen. De kans is ook aanwezig dat je niet de eerste bent die hier melding van doet.
04-08-2014, 09:57 door Mysterio
Check http://www.marktplaats.nl/i/help/faq.dot?articleNumber=000005046

en/of http://www.trosradar.nl/consumentenhulp/hulp-bij/detail/article/stappenplan-opgelicht-op-marktplaatsnl

Samengevat: Altijd aangifte doen en Marktplaats inlichten.

Lees ook eens: http://www.om.nl/actueel/terugkijken/@152024/oktober

De Politie kan geen prioriteit geven aan losse meldingen van oplichting omdat het zelden hoge bedragen betref en zelden georganiseerde misdaad is. Lullig voor je wanneer het je overkomt, maar tenzij er meerdere meldingen binnenkomen die leiden naar dezelfde persoon is de kans zeer klein dat het ooit opgelost wordt.

Ik ben zelf altijd zeer voorzichtig op Marktplaats en vergelijkbare sites. Het liefst haal ik op wat ik wil kopen en reken contant af. Niet omdat me ooit iets naars is overkomen op dit gebied, het gebeurd gewoon iets te vaak in mijn omgeving.

Veel van de bovenstaande creatieve oplossingen kosten je waarschijnlijk meer tijd en moeite dan je lief is en levert alleen maar meer frustratie op. Banken zijn niet geneigd om mee te werken (gebonden aan wetgeving en zo)
04-08-2014, 13:26 door Anoniem
Door Ler0y JenKins: Goeiedag Security.nl leden,

Een kennis van mij is opgelicht via Marktplaats, verwachtte het juist bestelde item te ontvangen, kreeg in plaats daarvan een doos met een baksteen en aardappelen. Welke stappen kan deze kennis van mij het beste ondernemen om deze oplichter te pakken te krijgen?

Gegevens van de oplichter die aanwezig zijn:
- Telefoonnummer waarop de oplichter niet te bereiken is
- Marktplaats naam
- Marktplaats emailadres
- Rekeningnummer
We weten niet tot in hoeverre deze gegevens daadwerkelijk zijn gegevens zijn.

Doet de politie hier wat aan?

Ik hoop snel van jullie te horen.

Je kunt geld terug laten storten en de betreffende rekening waar het naar toe is gegaan blokkeren, zodat zij niets kunnen terugvorderen. Lees op de website van de banken en anders bel je de bank ( ING verleent direct medewerking met zoiets ) Ook als er met ideal betaald is!!
04-08-2014, 13:36 door Anoniem
Door Anoniem:

Je kunt geld terug laten storten en de betreffende rekening waar het naar toe is gegaan blokkeren, zodat zij niets kunnen terugvorderen

NEE dat kun je NIET.
Eenmaal overgemaakt blijft overgemaakt. Je kunt alleen bepaalde automatische incasso's terug laten storten, geen
opdrachten die je zelf gegeven hebt.
04-08-2014, 13:49 door Anoniem
"Je hebt niet per ongeluk wat overgemaakt, je hebt geld op de juiste rekening overgemaakt alleen kreeg je toen niks geleverd. Dat is een andere situatie. Je kunt wel hopen dat de bank erin trapt, maar voor hetzelfde geld gaan ze jou aanklagen."

De bank is geen benadeelde partij, dus waarvoor zouden ze je aanklagen ? Wel zullen ze het verzoek vrijwel afwijzen; voor een overboeking naar een verkeerde rekening moet je bij de ontvangende partij een verzoek indienen om het geld terug te krijgen.

Bedenk dat het geld op het moment dat het is overgeschreven eigendom is van de ontvangende partij, en niet van de bank. Het zou wel vreemd zijn indien de bank op het verzoek zou ingaan, en doodleuk geld af zou schrijven van rekening waar het op dat moment op zou staan.

Ook zou het fraude nogal in de hand werken; hoeveel mensen zouden immers ter kwader trouw gaan proberen na een aankoop het bedrag dat ze betaald hebben terug te krijgen. Ook op die manier moet je naar dit soort kwesties kijken; de koper kan zelf immers net zo goed te kwader trouw zijn.

--
Rabobank: Te veel, verkeerd of dubbel overgeboekt

Heeft u via bankgiro of acceptgiro te veel overgemaakt, een bedrag dubbel betaald of overgeboekt naar een verkeerd rekeningnummer? Dergelijke betalingen kunt u niet intrekken. De ontvanger zal het bedrag moeten terugboeken.
--
04-08-2014, 13:54 door Anoniem
"Je kunt geld terug laten storten en de betreffende rekening waar het naar toe is gegaan blokkeren, zodat zij niets kunnen terugvorderen. Lees op de website van de banken en anders bel je de bank ( ING verleent direct medewerking met zoiets ) Ook als er met ideal betaald is!!"

Je kunt het geld *niet* laten terugstorten, ook niet bij de ING, zolang het niet gaat om een automatische incasso. Je kan hen enkel vragen om te bemiddelen bij een foute overschrijving - de ontvanger is nog steeds degene die het bedrag moet terugbetalen.

---
ING - Hoe boek ik een eenmalige overschrijving terug?

Het is helaas *niet* mogelijk om een correct uitgevoerde eenmalige overschrijving terug te boeken. Degene die uw overschrijving heeft ontvangen, moet zelf dit bedrag terugstorten op uw rekening. Als u zeker weet dat uw overschrijving niet naar het goede rekeningnummer is gegaan en u heeft het bedrag niet terug ontvangen, dan kunt u de ING eventueel inschakelen als bemiddelaar. U moet hiervoor het volgende doen:

Ga na naar welk rekeningnummer het geld is overgemaakt

Schrijf een brief aan de Klantenservice waarin u uitlegt wat er precies is gebeurd

Voeg een kopie van het afschrift of een afdruk uit Mijn ING bij met daarop de overschrijving,
Stuur dit naar (zonder postzegel):
ING Bank N.V.
Afdeling Klantenservice
Antwoordnummer 2
6800 PB Arnhem

De ING zal contact opnemen met degene die uw overschrijving heeft ontvangen en hem/haar verzoeken het geld terug te schrijven naar uw rekening. De ING kan deze persoon helaas niet dwingen het bedrag terug te geven.
---

"Lees op de website van de banken"

Misschien moet je je eigen advies eens opvolgen zodat je kan lezen hoe het echt in zijn werk gaat ;)
04-08-2014, 14:02 door Anoniem
Ik begrijp niett dat er mensen zijn die denken dat de bank NAW gegevens verstrekt, dit is wettelijk niet mogelijk.
Gewoon aangifte doen, en een tip boek niet meer over dan 50 euro dan ben je maar 50 euro kwijt moet je meer betalen haal het dan gewoon op ben je ook niets kwijt.
04-08-2014, 14:51 door Overcome
Er heersen nogal wat onduidelijkheden aangaande betalingen en storneringen zo te zien. Banken die NAW gegevens van klanten aan wildvreemden gaan verstrekken (en dat door banken die die klantgegevens niet eens hebben, zoals Anoniem om 07:40 al aangaf... het moet niet gekker worden), zelf geinitieerde overboekingen die je kunt laten storneren, banken die direct medewerking verlenen aan het blokkeren van rekeningen, de eigen bank die iets zou kunnen ondernemen (ik had al met mijn eigen bank gebeld en die verwezen met netjes door naar de bank van de oplichter; dat is namelijk de bank die iets kan doen) etc. Hoe dan ook, de tip van Mysterio is denk ik hoe je dit soort dingen dient aan te pakken. Je gaat langs bij de persoon die iets verkoopt (samen met iemand anders voor het geval dat), inspecteert of alles naar wens is/werkt en betaalt cash, ook wanneer mensen lang actief zijn op Marktplaats en ook wanneer iets niet te mooi is om waar te zijn (zoals bij mijn zoon). De risico's zijn dan te overzien. Vervelend wanneer iemand aan de andere kant van het land woont en het bedrag niet de moeite loont om op en neer te rijden/reizen. Verder zoeken en wachten op de volgende mogelijkheid die zich aanbiedt.
04-08-2014, 17:16 door Eerde - Bijgewerkt: 04-08-2014, 17:18
Humor toch altijd met banken & geld overmaken.
Storneren van een gewone overschrijving kan echt niet, denk eens... mooie boel zou dat worden want dan zou de koper, na levering het bedrag terug kunnen trekken. Wie zijn dan de grootste groep oplichters ? ;)

Inventief om een geloofwaardig verhaal van verkeerd overgeschreven te houden, die €107 (in dit geval) dan ook na een dag of 5 naar het goede bankrekeningnummer van een vriend overmaken, die het je contant teruggeeft.

Ik vraag mij verder af of je in zulke gevallen er een automatische overschrijving van kan maken ? Die zeg je later op via je internetbankieren omgeving. Het voordeel is dat men automatische overschrijvingen wél kan laten storneren. Stelliger dat kan je ook zelf via je internetbankieren omgeving ;)

Banken zouden een bedrag, na politieaangifte, moeten blokkeren op de rekening van de ontvanger. Men zal niet snel 'valse' aangifte doen want daar staan forse straffen op. Zo voorkom je ook dat er achteraf, na een veroordeling het geen gevalletje 'van een kale kip kan je niet plukken' wordt !
Banken moeten maar eens mee gaan werken aan (internet)oplichting oplossen. IPV hun salarissen najagen en derivaten verkopen aan argeloze woningbouwcorporaties...
04-08-2014, 20:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:

Je kunt geld terug laten storten en de betreffende rekening waar het naar toe is gegaan blokkeren, zodat zij niets kunnen terugvorderen

NEE dat kun je NIET.
Eenmaal overgemaakt blijft overgemaakt. Je kunt alleen bepaalde automatische incasso's terug laten storten, geen
opdrachten die je zelf gegeven hebt.

JA, dat kan WEL! Ik heb het zelf al een paar keer laten doen, en bij ING kun je dat zelfs online met MIJNING.
05-08-2014, 00:39 door Eerde
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:

Je kunt geld terug laten storten en de betreffende rekening waar het naar toe is gegaan blokkeren, zodat zij niets kunnen terugvorderen

NEE dat kun je NIET.
Eenmaal overgemaakt blijft overgemaakt. Je kunt alleen bepaalde automatische incasso's terug laten storten, geen
opdrachten die je zelf gegeven hebt.

JA, dat kan WEL! Ik heb het zelf al een paar keer laten doen, en bij ING kun je dat zelfs online met MIJNING.

Natuurlijk kan dat NIET !!!
Dan zou iedereen naar de ING gaan, lekker betalen, spullen binnenkrijgen en terugboeken (storneren), hahaha :)
05-08-2014, 10:10 door Anoniem
Door Anoniem: Ik begrijp niett dat er mensen zijn die denken dat de bank NAW gegevens verstrekt, dit is wettelijk niet mogelijk.

Er is wel een situatie waarin men dat doet, en dat is als je per ongeluk op een verkeerde rekening (veel) geld hebt
overgemaakt en de ontvanger reageert niet op de brieven van de bank waarin verzocht wordt dat geld terug te storten.
Pas als daar een bepaalde tijd niet op gereageerd is dan kun je uiteindelijk de gegevens van de ontvanger krijgen, en die
gebruiken voor een gerechtelijk proces tegen die persoon wegens het niet teruggeven van een onverschuldigde betaling.

Echter wat daarboven ergens gesuggereerd was, is om tegen de bank deze leugen op de houden om op die manier aan
de gegevens te komen. Ik denk dat de bank daar niet zo gemakkelijk in trapt, dit is niet een aanklikhandeling in de
internetbankieren omgeving, maar je moet een brief schrijven aan de bank, en voor ze die laatste stap zetten moet je
wellicht nog met meer bewijs en argumenten komen. Het zou me niks verbazen als men aangifte doet als blijkt dat je
dit middel frauduleus gebruikt.
05-08-2014, 11:47 door Vandy - Bijgewerkt: 05-08-2014, 11:47
Door Anoniem: Het zou me niks verbazen als men aangifte doet als blijkt dat je dit middel frauduleus gebruikt.
Laat me dat even herformuleren: het zou me verbazen als de bank géén aangifte doet als blijkt dat je dit middel frauduleus gebruikt.
05-08-2014, 13:42 door Anoniem
Het merendeel heeft hier gelijk: eenmaal overgemaakt = overgemaakt. Je mag dan op je blote knietjes gaan bedelen om je geld. De bank helpt je echt niet bij oplichting, politie ook niet. Je kunt je hier ook niet voor verzekeren. Af en toe pakt men een veelpleger maar daarmee heb je als gedupeerde geen fluit aan, je krijgt je geld toch niet terug.
06-08-2014, 14:57 door Anoniem
Door Overcome: Resultaat: 107 euro armer en geen verdere afhandeling. Geen idee waarom ze geen verdere actie hebben ondernomen, want met een bankrekeningnummer kom je toch een aardig eind lijkt me. De kosten die ze moeten maken zullen wellicht te hoog zijn voor de opbrengsten. Van een kale kip kun je immers niet plukken.
Eigenlijk kan dit niet. Om verschillende redenen niet. Bijvoorbeeld omdat het structureel misbruik (gewoon vaak voor kleine bedragen oplichten) in de hand werkt. Het is onrecht maar de overheid gaat zitten bedenken of het wel duur genoeg onrecht is om wat aan te doen. Nou, publiceer dat bedrag dan maar. Dan weten we gelijk hoe we er voorstaan met z'n allen.

Maar ook omdat iedereen door bank en overheid als potentieel-terrorist wordt aangemerkt en daarvoor zich vanalles moet laten welgevallen, inclusief kleurenscans van je paspoort en zonder geen rekening meneer helaas pindakaas rot maar op. Al die maatregelen leveren moeten we wel voor betalen (geld, doorberekende kosten, moeite, privacy, noem maar op), maar daar krijgen we niets voor terug. Dat is een redelijk ernstige breuk van het sociale contract.

En, gezien het aantal terroristen in de wereld en het aantal mensen dat zich al dat gehannes maar moet laten welgevallen... blijkt er iets grondig mis te zijn in die kosten/batenanalyse van de overheid.
06-08-2014, 17:03 door Anoniem
@ Vandaag, 14:57 door Anoniem

Je moet je bedenken dat een overheid graag een boeman aanwijst aan de bevolking, om die op het hart te kunnen drukken
dat het echt heel belangrijk dat wij allemaal slaafs aan het lijntje lopen, "want anders komt de grote boeman en die maakt
ons allemaal dood". Midden/eind van de vorige eeuw waren dat "de Russen". Die zouden atoombommen naar ons toe
gaan sturen als wij niet zelf heel veel atoombommen neer zouden zetten. Alles was mogelijk als verdediging tegen die
Russen, ook het in stand houden van een veiligheidsdienst met allerlei bevoegdheden, want ja je moest toch spionnen
in de gaten kunnen houden dus dan ook de eigen bevolking. Je weet maar niet. Toen daar helemaal niks van waar bleek te
zijn was er even een probleem, maar "gelukkig" loste zich dit vanzelf op want toen kwamen de terroristen.
Op zich niks om je druk over te maken, maar er volgde een overreactie die zijn weerga niet had, niet om de terroristen
zelf maar om het nemen van maatregelen tegen de bevolking te legitimeren.
Nu wordt alles wat wij op internet doen in de gaten gehouden want wellicht is er ergens een terrorist. Maar ook altijd handig
dat je dan meteen andere subversieve figuren kunt oppakken.

Wieweet loopt he conflict met Rusland nog wel zo ver op dat Rusland weer de vijand wordt, en dan kunnen ze die
terroristen weer negeren en de maatregelen instand houden vanwege de Russen. Dat zou wel slim zijn want het nare van
het gebruik van "de terroristen" is dat hun werkmethode juist zo effectief is door de reactie erop. Het is juist het doel van
de terrorist om de samenleving te ontwrichten niet door de actie zelf, maar door de overheid te bewegen een overreactie
uit te voeren die de samenleving ontwricht. Je moet dan ook wel een erg naieve politicus zijn om dat dan ook inderdaad
te doen, ipv te zeggen "zo laten wij ons niet pakken". Het feit dat ze toch reageren is een extra indicatie dat het niet
gaat om de terroristen maar om een ander belang, waarin de terroristen alleen maar handig van pas komen.
16-10-2014, 19:18 door Denny
[Verwijderd door moderator]
17-10-2014, 13:33 door VriendP
Door Ler0y JenKins: Goeiedag Security.nl leden,

Een kennis van mij is opgelicht via Marktplaats, verwachtte het juist bestelde item te ontvangen, kreeg in plaats daarvan een doos met een baksteen en aardappelen. Welke stappen kan deze kennis van mij het beste ondernemen om deze oplichter te pakken te krijgen?

Gegevens van de oplichter die aanwezig zijn:
- Telefoonnummer waarop de oplichter niet te bereiken is
- Marktplaats naam
- Marktplaats emailadres
- Rekeningnummer
We weten niet tot in hoeverre deze gegevens daadwerkelijk zijn gegevens zijn.

Doet de politie hier wat aan?

Ik hoop snel van jullie te horen.

Geachte Leroy,

De volgende keer dat uw "kennis" iets koopt op marktplaats, zou die "kennis" van u er goed aan doen om te kijken naar de staat van dienst van de verkoper (hoe lang is die al actief op Marktplaats? Wat voor advertenties biedt verkoper nog meer aan? Gaat het om een risicoproduct zoals een auto of concertkaartje?) en vervolgens persoonlijk zaken te doen met die verkoper. Dus geen bankbetaling doen en dan hopen dat alles vanzelf goed komt, maar er naartoe rijden of ergens afspreken en de deal zelf sluiten. Controleren of hetgeen u koopt ook echt is wat u meende te willen kopen en of het artikel voldoet aan de eisen die u eraan stelt.

Als u dat allemaal gedaan hebt en u wordt alsnog opgelicht, doe aangifte en stop met zaken doen op Marktplaats. U bent ongeschikt.
17-10-2014, 16:33 door Anoniem
Niet allemaal direct zo slecht denken over iemand .
Het kan ook heel goed zijn dat er per ongeluk een verwisseling heeft plaatsgevonden met de pakketjes .
Plaats eerst eens een nieuwe advertentie op marktplaats want het kan heel goed zijn dat er iemand een baksteen en wat aardappelen heeft besteld en nu zit te huilen met een heel verkeert ander item .
18-10-2014, 12:25 door Anoniem
Door xclude: aangiftes bij politie e.d.hoef je niet op te rekenen, die hebben het te druk met onbelangrijkere zaken zoals automobilisten pesten en uit het raam kijken. Heb je de NAW gegevens eenmaal ga dan met een stel vrienden verhaal halen, de kans dat je dan nog iets van je geld terug ziet is dan vele malen groter dan wanneer je in dit land de hulp van de overheid inroept.

ONEENS . Beide doen ! Ookal of juist omdat de politie geen/te weinig actie onderneemt, beinvloedt je daarmee statistieken die van belang zijn in ( politieke ) debatten en - hopelijk gauw - het instellen van een Parlemantaire Enquete over mogelijk 0,2- 0,4 % oplossing van misdrijven in dit rechteloze , onveilige land !!! Ik geloof namelijk dat geen hond gelooft in dat fantastische percentage van ergens tussen 1 en 2 % .
18-10-2014, 12:33 door Anoniem
Door Anoniem: Niet allemaal direct zo slecht denken over iemand .
Het kan ook heel goed zijn dat er per ongeluk een verwisseling heeft plaatsgevonden met de pakketjes .
Plaats eerst eens een nieuwe advertentie op marktplaats want het kan heel goed zijn dat er iemand een baksteen en wat aardappelen heeft besteld en nu zit te huilen met een heel verkeert ander item .

GODALLEMACHTIG ! WAT ZAL DIE ZWARE VRACHT DE AFZENDER WEL NIET HEBBEN GEKOST ?
20-10-2014, 09:48 door Anoniem
Je kan altijd aangifte doen. Maar ik kan uit eigen ervaring zeggen dat de politie er helemaal niks aan doet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.