image

USB-stick voor veilig internetbankieren met Windows

vrijdag 25 januari 2013, 13:42 door Redactie, 14 reacties

Een Amerikaans bedrijf heeft een USB-stick gelanceerd waarmee Windows-gebruikers op veilige wijze kunnen internetbankieren en online shoppen. De Defender DualTrust van Kanguru verandert volgens het bedrijf "elke Windows pc in een veilige en beveiligde omgeving". Het doet dit door een virtuele Linux-omgeving te starten, die van het geinstalleerde Windows besturingssysteem is geïsoleerd.

Daarnaast wordt er voor elk gebruik een nieuwe sessie gestart, waardoor er geen sporen van eerdere sessies achterblijven. Wel is het mogelijk voor gebruikers om bestanden op de USB-stick op te slaan, en zouden gedownloade bestanden automatisch worden versleuteld met AES-encryptie. Verder is de USB-stick van een proefversie van de BitDefender virusscanner voorzien.

Een andere aardige eigenschap is de aanwezigheid van een fysieke schakelaar om de USB-stick schrijfbaar of 'read-only' te maken. De Defender DualTrust is 8GB groot en kost 100 dollar.

Reacties (14)
25-01-2013, 14:02 door Erik van Straten
Prachtig initatief, maar dusdanig ongebruiksvriendelijk dat bijna niemand het gaat gebruiken.
25-01-2013, 14:19 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-01-2013, 14:52 door Anoniem
Prachtig, maar een beetje te laat. Wie bankiert er nu nog op de pc? Voornamelijk tablet en smartphone is het nu. Laten ze daar eens een oplossing voor bedenken.
25-01-2013, 15:50 door Anoniem
Gelukkig zijn die Tablet en Smartphone tot op heden nog redelijk ongevoelig voor man in the browser aanvallen of ander soortige praktijken. Sterker nog: op dit moment is een goed advies om alleen nog maar te bankieren met een tablet of smartphone natuurlijk wel in een vertrouwde draadloze omgeving.
25-01-2013, 16:14 door Anoniem
@14:52: ik zie daar maar een beperkt gevaar in. Mensen die internetbankieren via een app op iOS zijn in mijn ogen veiliger dan zij die het op een Windows omgeving doen. Zeus, Carperb enz draaien geen van allen binnen iOS. Op Android is dat wellicht anders, maar dat mensen gaan bankieren op mobile devices is op zich geen slechte ontwikkeling.
25-01-2013, 17:22 door Anoniem
Telebankieren op iOS devices is momenteel idd relatief veiliger dan op Windows PCs. Maar zo gauw het aantal telebankierders vanaf iOS zodanig groeit dat het een interessante doelgroep wordt voor de bad guys zullen er ook voor iOS banking trojan achtige apps opduiken die langs de strenge app screening van Apple glippen. Echter met het huidige groeitempo van het Android marktaandeel is het nog niet interessant om zoveel moeite te doen voor iOS.
25-01-2013, 19:59 door Anoniem
Aangezien er elke week wel browser updates verschijnen lijkt me dit helemaal geen goede oplossing. Tenzij dit bedrijf natuurlijk dit natuurlijk kan bijbenen qua updates.
26-01-2013, 10:43 door wammus
Een prima initiatief want, alhoewel de vorige posters wellicht tot de jongeren behoren, ken ik in mijn omgeving veel 60-plussers die enkel een Windows PC hebben en door het wegtrekken van de banken uit de straat genoodzaakt zijn om via deze PC te werken.
Deze lui hebben geen smartfoon noch een tablet en qua veiligheid is het maar povertjes gesteld op hun baksje.

Ik heb bij enkele Linux geïnstalleerd in dual boot, maar de overgang van hun vertrouwde XP omgeving naar bv. KDE of Unity is toch nog een stap te ver. Daarom is zo'n stickje toch nog altijd beter en voor net geen 100 USD is het ding stukken goedkoper dan een 10.1 inch tablet. Een smartfoon voor hen is ook geen optie daar het kleine scherm onleesbaar is voor sommigen.
26-01-2013, 11:13 door Anoniem
Voor de geavanceerde gebruiker is Android (vermoed dat IOS hetzelfde geldt maar daar heb ik geen ervaring mee) minder veilig dan een desktop OS.

De browsers op Android zijn allemaal dermate uitgekleed dat je bijvoorbeeld niet de bestemming van een link kunt bekijken voordat je hem opent. En in de mailprogramma's wordt ook veel informatie zoals mail headers niet getoond. Daarom denk ik dat Android gevoeliger is voor phishing aanvallen.
26-01-2013, 12:08 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-01-2013, 14:30 door Skizmo
Door Anoniem: Gelukkig zijn die Tablet en Smartphone tot op heden nog redelijk ongevoelig voor man in the browser aanvallen of ander soortige praktijken. Sterker nog: op dit moment is een goed advies om alleen nog maar te bankieren met een tablet of smartphone natuurlijk wel in een vertrouwde draadloze omgeving.
ben je niet goed wijs ofzo ? De virus markt voor telefoons is veel groter dan die voor windows. je telefoon gebruiken om te telebankieren is het domste dat je kunt doen.
26-01-2013, 20:22 door spatieman
de US en veilige usb sticks.
das als de software voor EPD ,
26-01-2013, 23:14 door cyberpunk
De Defender DualTrust is 8GB groot en kost 100 dollar.

Voor dat geld koop ik (bijna) 2 SanDisk USB-sticks van 64GB (USB 3.0) en zet ik er zelf wel een of andere Linux distributie op...
27-01-2013, 04:07 door Anoniem
"De virus markt voor telefoons is veel groter dan die voor windows. je telefoon gebruiken om te telebankieren is het domste dat je kunt doen."

Nog wel, en op termijn hopelijk ook niet.

Uitgaande van anders denken:

Wanneer het verschil tussen telefoon, tablet, laptop en desktop kleiner wordt, of zoals je wil meer op elkaar gaan lijken, is het misschien een goed idee alle apparaten met eenzelfde veiligheidsbesef te benaderen.

Waarom je wel druk maken over de veiligheid van je 'pc' / laptop en niet over je 'smart'phone en tablet?

Immers; de markt laat zien dat gebruikers meer en meer kiezen voor de handzame apparaten om te internetten, te mailen etc. etc.
Wat me verwondert is dat met name met smartphones gebruikers dol zijn op handige app's, maar overwegend (aanname en wat ik om me heen hoor en zie) niet de moeite nemen op zijn minst eens voor gebruik de voorkeurinstellingen door te nemen, laat staan zich te verdiepen in de veiligheid van het betreffende apparaat.

'Opmerkelijk' is dan ook (of is dat het bewijs van veronderstelde?) dat een medium als security.nl niet vol staat met berichten en vragen daarover; onderwerpen en reacties genoeg aangaande desktops.

De markt (!) is die van de 'handzame apparaten' (geef het één van de vele namen),
kijk eens naar de omzetcijfers van dat ene (ook best) populaire merk met een ooit voorzienend Ceo.

Anders gezegd, is het niet tijd om eens 'anders te gaan denken' ? (gaat niet over merken)
Dus de (oude desktop) kennis eens toe te passen op 'the little ones' die een ieder ongetwijfeld dagelijks gebruikt?
Ik zou niet wachten op initiatief van Dual (geen multi) Trust (nodig maar toch ook een pont missend van containerschip formaat), en de kennis heb je / is er waarschijnlijk al of zal hier hopelijk meer en meer te vinden zijn.

Nu nog 'even' erin verdiepen en beginnen:
bijvoorbeeld bij de basis; preferences, firewall? , Port blocking on the smartphone ?

Vul maar aan,
ben benieuwd
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.