image

'Apple laat verwijderde iPhone sms'jes staan'

maandag 28 januari 2013, 10:06 door Redactie, 7 reacties

Verwijderde sms-berichten op de Apple iPhone zijn door een ontwerpfout nog steeds terug te vinden, zo beweert de Nederlandse iOS-deskundige Wouter van Rooij. In het geheugen van de telefoon blijft het bericht opgeslagen, ook na het verwijderen hiervan in de berichten-applicatie. "Dit geldt zowel voor verstuurde als ontvangen berichten", aldus Van Rooij.

"Ondanks het verwijderen van alle foto’s, apps, sms'jes, e-mailaccounts enzovoorts is het voor de koper nog steeds mogelijk om te snuffelen
door de smsjes van de vorige gebruiker. Al denkt de vorige eigenaar ze allemaal netjes verwijderd te hebben, ze blijven opgeslagen in het opslaggeheugen."

Ontwerpfout
Op de vraag waarom dit gebeurt kan de onderzoeker van de Mobile Security Company geen antwoord geven. Van Rooij heeft geen bewijs kunnen vinden dat deze opgeslagen sms-berichten naar Apple of een andere partij worden doorgestuurd.

"Het lijkt er op dat er geen enkele functie is om deze verwijderde berichten te bewaren en mijn vermoeden is dan ook dat dit een door Apple onopgemerkte designfout is."

Reacties (7)
28-01-2013, 10:35 door SPlid
Handig voor de overheid ;-)
28-01-2013, 10:37 door Anoniem
Is dat niet overeenkomstig het verwijderen van bestanden in windows?
28-01-2013, 11:19 door Anoniem
In vrijwel alle bestandssystemen, databases en dergelijke houdt het "verwijderen" van een item niet in dat het wordt weggepoetst, maar alleen dat er een bitje "verwijderd" wordt gezet en/of dat de verwijzing in een of andere index weg wordt gehaald.
Het item zelf blijft meestal gewoon bewaard, op zijn minst tot de ruimte voor iets anders gebruikt kan worden.

Dit zou ik niet direct een "designfout" willen noemen. Je zou hooguit een extra design feature kunnen opvoeren wat verwijderde informatie beter weghaalt. Dat zal uiteraard uitwerking hebben op de performance en/of levensduur bij normaal gebruik, dus niet iedereen zal dat willen.
28-01-2013, 12:36 door RichieB
Euh, als je een factory reset doet krijgt het iOS bestandssysteem een nieuwe AES sleutel. Een knappe jongen die dan nog oude berichtjes uit je telefoon weet te halen.
28-01-2013, 14:31 door Whacko
als je simpelweg alles verwijdert voor je de telefoon verkoopt, logisch. Je moet inderdaad een system restore doen. Dan is ie ECHT leeg. Is een beetje als je pc door verkopen zonder een format te doen.
28-01-2013, 16:10 door Anoniem
Inderdaad; Wouter hypt iets te hard; zoals RichieB en collega Anoniem daarboven al zegt: zo werken vrijwel bestandssystemen & databases.
28-01-2013, 22:26 door Anoniem
Ervan uitgaande dat een standaard smartphone gebruiker net zoveel security awareness heeft als een standaard computergebruiker kan dit wel degelijk een probleem zijn. Om te zeggen dat er gehypt wordt gaat mijns insziens dan ook wat te ver en zou dit wel degelijk voor problemen kunnen zorgen. Zeker gezien het feit dat een oplossing vrij voor de hand ligt. Er is een verschil tussen een secure wipe, gewone wipe en totaal geen wipe.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.