image

'Nederland zeer interessant voor cybercriminelen'

vrijdag 1 februari 2013, 10:00 door Redactie, 1 reacties

Nederland en Duitsland zijn zeer interessante landen voor cybercriminelen, zo blijkt uit de verspreiding van de beruchte Citadel-malware. De malware was vorig jaar verantwoordelijk voor de uitbraak van het Dorifelvirus bij verschillende overheidsinstanties en gemeenten. Onlangs werd de auteur van Citadel verbannen van een groot online forum dat malware en diensten aan cybercriminelen verkoopt.

"Sommigen in de beveiligingsindustrie voorspellen dat dit de ondergang van de Citadel-malware is; dit kan zeer goed het geval zijn", merkt anti-virusbedrijf McAfee op. Op het moment zou Citadel nog altijd zeer actief zijn, aldus de virusbestrijder in een nieuw rapport.

Poëzie
De meeste Citadel-infecties bevinden zich in Europa, waarbij vooral Nederland en Duitsland in trek bij cybercriminelen zijn, laat McAfee weten. Ook in andere Europese landen maakt de malware nog altijd slachtoffers. Tientallen van deze aanvallen zijn toe te schrijven aan de 'poëziegroep'.

Deze groep gebruikt teksten van Shakespeare in de malware, uniek voor een bepaalde Citadel-variant. De Poëzie-variant werd bij Poolse overheidsinstanties en commerciële entiteiten in Zweden en Denemarken aangetroffen en gebruikt voor het plegen van financiële fraude, onder andere via Automated Transfer Systemen (ATS).

Reacties (1)
01-02-2013, 13:43 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.