image

IE vergroot marktaandeel ten koste van Chrome

vrijdag 1 februari 2013, 10:25 door Redactie, 5 reacties

Het marktaandeel van Internet Explorer is bijna weer op het niveau van begin 2011, zo blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Net Applications. Microsofts browser kreeg er in januari 0,37% bij en komt daarmee uit op 55,14%, het hoogste niveau sinds mei 2011. Ook Firefox zag het aandeel met 0,1% stijgen naar net geen 20%. Grote verliezer in januari was Google Chrome

De browser moest 0,56% inleveren en daalde van 18,04% naar 17,48%. Chrome zag het aandeel weer verder slinken. Acht maanden geleden ging Chrome volgens Net Applications richting de 20%, maar sindsdien verloor de browser ruim 2%.

Een andere interessante ontwikkeling is dat het aandeel van Opera sinds augustus 2012 onafgebroken groeit. Inmiddels zou 1,75% van alle internetgebruikers met Opera surfen. Het hoogste percentage in meer dan een jaar tijd.

Cijfers
Zoals altijd verschillen de cijfers van Net Applications met die van StatCounter. Bij de statistieken van StatCounter is Chrome de onbetwiste nummer één met een aandeel van 36,5%, terwijl IE het met een tweede plek moet doen. Microsofts browser is met 30,7% op afstand nummer twee.

Toch lijkt de daling van IE volgens StatCounter te stabiliseren. Dat geldt niet voor Firefox dat weer terrein moest inleveren en nu op 21,4% uitkomt. In mei 2012 was Mozilla's browser nog goed voor 25,6%. De enige browser die al meer dan een jaar lang een continue groei laat zien is Apple Safari. De browser kwam in januari op een marktaandeel van 8,3% uit.

Reacties (5)
01-02-2013, 12:51 door Anoniem
zolang je websites hebt die je alleen maar goed via MSIE kunt bekijken zijn stats per definitie onbetrouwbaar.
het is in mijn optiek heel goed mogelijk dat alle klanten van net applications MSIE sites hebben waardoor klanten altijd surfen met Chrome, Firefox of Opera overschakelen op MSIE (of de browser-ID aanpassen) om die site goed te kunnen bekijken. hence, stats zijn niet representatief.
01-02-2013, 17:26 door vimes
Dit verbaast mij niets. Chrome is een enorme geheugenslurper geworden in het afgelopen jaar, en de enige meerwaarde die ze nog hebben is de ingebouwde vertaaloptie.

=edit: typo=
02-02-2013, 12:46 door Anoniem
Wij feliciteren MS-IE alweer opnieuw :) - Keep going strong. No matter what they say....

RjSeeker .c.c Et Tim Luo.
04-02-2013, 10:15 door Above
Per tab slurpt Chrome inderdaad geheugen op. 8 x Chrome.exe in taakbeheer met een geheugen van 468,5 MB totaal in gebruik. Als je wat tabs sluit dan blijven ze open staan in taakbeheer totdat je Chrome volledig afsluit.
05-02-2013, 11:09 door Anoniem
Ja, Net Applications houden er al jaren een rare methode op na hoe zij de statistieken berekenen.

Ze zijn nog minder betrouwbaar dan de Statcounter cijfers. En de Statcounter cijfers zijn op basis van pageeviews. Dus als mensen die veel van hun webbrowser gebruik maken kiezen voor een andere browser heeft dat een groottere impact.

Net Applications doet het op basis van website bezoeken dat is wel beter, maar ze manipuleren hun eigen cijfers door het aan te passen aan de hoeveelheid bewoners per land (dus niet eens het aantal mensen met een browser). In China hebben veel mensen nog steeds IE op XP. Dus natuurlijk heeft IE dan een zeer groot aandeel.

Het is dus heel moeilijk bepalen wat er echt aan de hand is op basis van cijfers van deze 2 partijen. Zoals je ook kunt zien uit de getallen, liggen ze mijlen ver uit elkaar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.