image

Europese DDoS-oefening groot succes

vrijdag 1 februari 2013, 10:59 door Redactie, 5 reacties

De grootschalige DDoS-simulatie waar vorig jaar 25 Europese landen aan deelnamen was een groot succes, aldus het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA). Aan Cyber Europe 2012 deden 571 personen en 339 organisaties mee. Het oefeningsscenario draaide om grootschalige cyberincidenten in Europa.

Alle deelnemende landen waren door deze incidenten getroffen. Fictieve tegenstanders voerden gezamenlijk een massale cyberaanval tegen Europa uit, vooral door middel van DDoS-aanvallen (Distributed Denial of Service) op publieke elektronische diensten. Het ging hierbij om e-overheid en financiële diensten.

Deelnemers ontvingen via e-mail informatie over het scenario en moesten door middel van standaardprocedures samenwerken en de situatie beoordelen, om vervolgens maatregelen af te spreken. Dat leidde tot duizenden e-mails, zoals onderstaand overzicht laat zien.

Conclusie
Wat betreft de resultaten van de operatie, die ENISA in dit rapport bespreekt, zijn er vooral positieve geluiden. "De oefening heeft de Europese gemeenschap die zich bezighoudt met het beheer van cyberincidenten sterker gemaakt." Daarnaast is ook het vertrouwen tussen de deelnemende landen toegenomen.

"Cyber Europe 2012 heeft geholpen onderling vertrouwen tussen landen te scheppen, hetgeen van groot belang is om tijdens werkelijke cybercrises tijdig succesvolle beheersmaatregelen te kunnen nemen. De oefening heeft nieuwe en bestaande relaties bevorderd." Als het aan ENISA ligt volgen er dan ook nog meer oefeningen.

Reacties (5)
01-02-2013, 11:01 door Anoniem
Iemand enig idee hoe zo'n DDoS-simulatie wordt uitgevoerd?
01-02-2013, 12:22 door Anoniem
bij een flinke ddos werkt ook de mail niet meer want de lijn wordt dichtgetrokken......??
01-02-2013, 13:38 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-02-2013, 00:21 door _____
Oefenen met een DDOS...en dan een mooi verhaal als resultaat...blabla!
02-02-2013, 02:27 door Anoniem
Door AnonymousSecurity: Tja zo moeilijk is dat niet tegen te gaan een DDOS aanval...tjezus.


Kabel uittrekken? =)
Een grote ddos (100k+ machines) hou je niet zo snel tegen hoor. Zelfs met een rate limit op je firewall duurt het even voordat alle ip's worden geblocklist. En ondertussen slibt je internetlijn dicht.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.