image

Verdachte van grote digitale bankoverval in Duitsland opgepakt

maandag 18 augustus 2014, 10:34 door Redactie, 6 reacties
Laatst bijgewerkt: 18-08-2014, 12:23

De Duitse autoriteiten hebben vorig jaar december een Turkse man opgepakt die verdacht wordt van één van de grootste digitale bankovervallen ooit, zo is nu bekend geworden. De man zou het meesterbrein zijn achter een bankroof waarbij begin vorig jaar 30 miljoen euro van een bank in Oman werd gestolen.

De aanval op de bank begon met de hack van een creditcardverwerker die transacties verwerkte voor debitcards die door de bank waren uitgegeven. Debitcards worden onder andere door bedrijven gebruikt voor het betalen van personeel en kunnen van tevoren worden opgeladen met een bepaald bedrag. Nadat de aanvallers toegang tot het netwerk hadden gekregen, werd de opnamelimiet van de kaarten verwijderd. Ook wisten ze allerlei informatie over de betaalkaarten te achnterhalen.

De verkregen informatie werd vervolgens naar verschillende personen in 23 landen verstuurd, die daarmee zogeheten 'white plastics' konden maken. Met deze namaakpassen bemachtigden de door de organisatie uitgezochte pinners op 19 februari 2013 in een periode van 24 uur zo'n 30 miljoen euro. In de nacht van de bankroof wist de Duitse politie te Düsseldorf twee verdachten aan te houden, een 57-jarige Nederlandse en haar 36-jarige zoon.

De twee Nederlanders zouden echter uit angst voor de kopstukken van de organisatie nooit hebben verteld wie hun opdrachtgevers waren. De Turkse verdachte liep echter tegen de lamp toen hij zijn e-mail op het wifi-netwerk van een hotel las, wat door de Amerikaanse geheime diensten werd opgemerkt, zo meldt Der Spiegel. De Amerikanen waarschuwden de Duitse autoriteiten, waardoor de verdachte 41 minuten later in zijn hotelkamer kon worden opgepakt. Zowel Turkije als de Verenigde Staten hebben om de uitlevering van de man gevraagd.

Reacties (6)
18-08-2014, 11:25 door Anoniem
{De Turkse verdachte liep echter tegen de lamp toen hij zijn e-mail op een onbeveiligd wifi-netwerk van een hotel las, wat door de Amerikaanse geheime diensten werd opgemerkt,}

Hoe komt de amerikaanse geheime dienst aan deze informatie.
18-08-2014, 11:33 door Anoniem
De Turkse verdachte liep echter tegen de lamp toen hij zijn e-mail op een onbeveiligd wifi-netwerk van een hotel las, wat door de Amerikaanse geheime diensten werd opgemerkt, zo meldt Der Spiegel.

Was hij al een verdachte en werd hij dus gevolgd of was dit weer een staaltje illegaal tappen van de Amerikanen?

Peter
18-08-2014, 11:39 door Anoniem
US luistert de open-wifi van het Jumeirah-Hotel in der Frankfurter Innenstadt af.

O.a. dus.

Gaat dat rechtsgeldig werken?
Stel ik verblijf in hotel-X in Nijmegen en de NL politie krijgt een tip van een US geheime dienst.
Heeft dat invloed op de vervolging?

@Arnoud?
18-08-2014, 12:06 door RichieB
De Turkse verdachte liep echter tegen de lamp toen hij zijn e-mail op een onbeveiligd wifi-netwerk van een hotel las, wat door de Amerikaanse geheime diensten werd opgemerkt, zo meldt Der Spiegel.
In het artikel van Der Spiegel staat helemaal niet dat het om een onbeveiligd wifi-netwerk ging. Dat lijkt me in dit geval ook niet relevant. De kans is groot dat de E-mail server van de verdachte in de gaten werd gehouden, en er een belletje ging rinkelen als kon worden achterhaald vanaf waar hij zijn E-mail aan het lezen was. In dit geval vanuit een hotel in Frankfurt dus.
18-08-2014, 13:45 door Anoniem
"US luistert de open-wifi van het Jumeirah-Hotel in der Frankfurter Innenstadt af."

Vreemde conclusie. Ze zullen eerder in de gaten hebben gehouden vanaf welke IP's deze man zijn webmail benaderde.

"Was hij al een verdachte en werd hij dus gevolgd of was dit weer een staaltje illegaal tappen van de Amerikanen?"

Vreemde vraag. Indien hij geen verdachte was, hoe had men dan moeten uitvinden dat het ging om een gezocht persoon, en op basis waarvan had men dan de politie moeten inschakelen ? Indien iemand nergens van wordt verdacht, dan het je geen grond voor arrestatie en uitlevering.

"Hoe komt de amerikaanse geheime dienst aan deze informatie."

Hoe komt de Nederlandse politie aan informatie over verdachte personen, om hun lokatie te bepalen t.b.v. een arrestatie ? Ook onder meer door bijvoorbeeld het afluisteren van telefoons en email verkeer ?

"Gaat dat rechtsgeldig werken? Stel ik verblijf in hotel-X in Nijmegen en de NL politie krijgt een tip van een US geheime dienst. Heeft dat invloed op de vervolging?"

Waarom zou dat niet rechtsgeldig zijn, en waarom zou het invloed moeten hebben op de vervolging ? Moeten criminelen strafvermindering krijgen, omdat men opsporing hun privacy wordt aangetast ofzo ?
18-08-2014, 13:46 door Anoniem
Goed gedaan !
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.