image

Hackerspaces laten zien wat 'echte hackers' zijn

zaterdag 2 februari 2013, 17:14 door Redactie, 2 reacties

Op 30 maart organiseren de verschillende Nederlandse hackerspaces een open dag om te laten zien wat 'echte hackers' zijn en wat ze doen. Nederland telt momenteel twaalf hackerspaces: open werkplaatsen waar wordt geprogrammeerd, gesoldeerd, geknutseld en gediscussieerd. Ook worden er vaak lezingen en workshops gehouden.

De open dag is vooral bedoeld om het grote publiek met hackers en hacking kennis te laten maken. Zo worden termen als ethisch hacken, knuffelhackers en vrije kennis uitgelegd. Ook kunnen bezoekers producten maken met 3D printers, lasersnijders gebruiken, workshops solderen en elektronica voor beginners volgen en lockpicking proberen. Vorig jaar kwamen er 300 mensen op de open dag af.

Reacties (2)
03-02-2013, 11:12 door Anoniem
Nou, security.nl, volg dit goede voorbeeld. Bijvoorbeeld door niet langer bij alles waar een luchtje aan zit en waar toevallig computers iets mee te maken hebben dan maar "hackers" de schuld te geven. Computercriminelen zijn computercriminelen, en computersecurityspecialisten zijn computersecurityspecialisten. Beiden zijn geen "hackers", zelfs niet "ethische" of zwart- danwel witgehoedde. Ja, het is populair, maar nee, het is geen goed idee. Om vele redenen niet. Laten we netjes duidelijk zijn en het onderscheid maken.

Dat dit soms lastig is, bijvoorbeeld als niet bekend wie of zelfs maar hoeveel mensen ergens achter zitten, kan met enige schrijfcreativiteit worden verholpen. Je moet alleen willen. Vergelijk maar eens niet-computer-gerelateerde berichtgeving waar hetzelfde probleem rijst. In plaats van onbekende "inbrekers" de schuld te geven kun je ook gewoon rapporteren dat er ingebroken is. Dat kan bij computervredebreuk natuurlijk ook.

Waarom jullie dit zouden moeten doen? Omdat als we de boel echt willen verbeteren, dan moeten we ophouden voortdurend een grote boeman "hacker" de schuld te geven; in plaats daarvan hebben we echte uitvinders en vernieuwers nodig en die dragen toevallig dezelfde naam. Als dat te moeilijk is, ah, dan kun je net zo goed gelijk de hele tent opdoeken want goed komen gaat het nooit. Dus vraag jezelf: Wil je onderdeel zijn van het probleem of liever meewerken aan een oplossing?
04-02-2013, 18:53 door Anoniem
Beste anoniem 11:12

u heeft gelijk, alleen willen deze spacers ook bekendheid te genereren, en weten ze zelf niet eens wat hacker of hackers zijn. ook zij willen mee doen, maar weten niet eens waar ze 't over hebben. 't Woord hacker of hackers trekt publiek en dat is dus precies wat ze willen. Bekend staan als "hacker spaces" terwijl hackers niet gebruik maken van publieke kennis, dus de massa's die erop af komen worden misleid.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.