image

Juridische vraag: mag je softwarelicenties doorverkopen?

dinsdag 19 augustus 2014, 13:44 door Arnoud Engelfriet, 5 reacties

ICT-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl. Deze week op Security.NL een speciale editie van de Juridische vraag, waarin elke werkdag één vraag kort wordt beantwoord. Vandaag de vierde vraag van deze special. De eerdere vragen zijn via de Achtergrondsectie te bekijken.

Vraag: Ik heb vijf jaar geleden softwarelicenties gekocht en wil deze aan een concullega overdragen omdat ik mijn bedrijf stop. De leverancier weigert mee te werken omdat hij zijn eigen licentie moet kopen. Maar klopt dat wel?

Antwoord: Het Hof van Justitie heeft bepaald dat een licentie op standaardsoftware die tegen een eenmalige vergoeding en zonder tijdsbeperking is verkregen, een 'koop' is. Bij een koop mag je doorverkopen ongeacht wat in de licentie staat en ongeacht wat de leverancier zegt. Dit is bij boeken niet anders dan bij software dus. Alleen heb je bij boeken zelden een registratie- of activatieprocedure. Dat is nog een open vraag: hoe ver mag de leverancier daarin gaan?

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (5)
19-08-2014, 14:11 door Anoniem
De heer Engelfriet heeft gelijk,hij is tenminste niet voor niets jurist.
Ik denk namelijk , als gewoon iemand die commentaar geeft dat je software gewoon als tweede hands mag verkopen, aan iemand die er interesse in heeft.
Het enige wat dan niet mag is er kopieen van maken en die verkopen,wel mag je van gekochte software een kopie als backup maken van het origineel,voor eigen geberuik.
Het origineel mag je dan veilig opbergen.
Van die kopie mag je dan gewoon de software installeren op jouw systeem.
19-08-2014, 14:38 door Anoniem
Het lijkt mij, dateen bepaling van het Hof van Justitie op een dusdanig niveau zit, dat je een leverancier hieraan kunt houden. Het kan alleen een probleem zijn, wanneer de leverancier zich niet in Nederland bevind. Wanneer de aankoop dan rechtstreeks is gebeurd, zou het zomaar kunnen, dat dit gebeurd is onder het recht van zijn land. Wanneer je het hebt gekocht via een Nederlandse reseller, zul je bij die reseller te rade moeten gaan, aangezien zijn verkoop onder nederlands recht is. Hoe hij het dan met zijn leverancier regelt is vervolgens zijn probleem, lijkt me.
19-08-2014, 23:10 door Briolet
Maar wat als er bij de registratie een gratis helpdesk inbegrepen is?

De ontwikkelaar is er bij de prijs van uitgegaan dat hij alles maar 1x hoeft uit te leggen en niet bij elke doorverkoop van de licentie opnieuw. Geeft doorverkoop dan ook recht op aanvullende dienstverleningen als dat bij de licentie inbegrepen is?
20-08-2014, 08:23 door Anoniem
Als de licenties verkocht zijn voor een bepaald aantal gebruikers heb je wel een probleem. Sommige licenties bevatten ook de bepaling dat de leverancier ter plekke kan gaan kijken om te zien of er niet meer gebruikers zijn.

Leveranciers zoals Trend Micro vragen gerust voor alle werknemers een licentie aan te schaffen, ook al installeer je het maar voor een klein van de gebruikers. De argumentatie is dat het hele bedrijf beschermd wordt. Dat is natuurlijk niet acceptabel.

Er is ook een probleem met het aantal gelijktijdige gebruikers. Als je bijvoorbeeld een server hebt die 10 gebruikers ondersteunt, maar er kunnen misschien wel 100 unieke gebruikers zijn.

Verder zijn er nog bepalingen met betrekking tot het aantal processoren e.d.
20-08-2014, 11:04 door Anoniem
ik zie niet in hoe 'bepaald aantal gebruikers' een probleem is bij doorverkoop, of aantal processoren, etc. Zo lang de ontvanger maar aan dezelfde voorwaarden voldoet, lijkt me zo.

Natuurlijk moet je als koper sowieso wegblijven van dat soort uitmelkconstructies ;)

Maar vraag aan Arnout: stel je verkoopt je windows versie door, deinstalleert hem (natuurlijk), en de koper installeert hem; windows detecteert dat de omgeving is veranderd en weigert nog te werken. Wat dan? (windows begint al te miepen als je hardware zoals je moederbord vervangt)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.