image

Onderzoekers ontwikkelen betere CAPTCHA-variant

dinsdag 19 augustus 2014, 17:29 door Redactie, 10 reacties

Veel mensen hebben een hekel aan het oplossen van de CAPTCHA-puzzels die bij het aanmaken van online accounts of het plaatsen van berichten op websites moeten worden ingevuld, maar onderzoekers hebben mogelijk een oplossing gevonden die de CAPTCHA een stuk aantrekkelijker moet maken.

CAPTCHA's worden gebruikt om mensen van computers te onderscheiden en moeten voorkomen dat spammers grote hoeveelheden accounts aanmaken. Naast de irritatie bij gebruikers komt het ook voor dat er aanvallen worden ontwikkeld waarmee de CAPTCHA-beveiliging kan worden omzeild.

Een team van onderzoekers van de University of Alabama heeft een oplossing bedacht die de beveiliging moet aanscherpen en tegelijkertijd de irritatie bij gebruikers moet wegnemen. De CAPTCHA is namelijk veranderd in een "Dynamische Cognitieve Game" (DCG). Gebruikers moeten hierbij een soort spelletje spelen, zoals het parkeren van een boot of het voeren van dieren. De spelletjes zijn op te lossen door het uitvoeren van eenvoudige cognitieve taken.

Aanval

Bij traditionele CATPCHA's is het lastig voor computers om de vervormde karakters en puzzels op te lossen. Een getraind iemand kan dit echter in een paar seconden doen. Criminelen betalen daarom tegenwoordig mensen die voor een paar cent CAPTCHA's oplossen, zodat de criminelen met de opgeloste CAPTCHA's bijvoorbeeld accounts kunnen aanmaken. Dit wordt ook wel een "CAPTCHA relay-aanval" genoemd. De meeste CAPTCHA's zijn kwetsbaar voor deze aanval.

Dit zou in veel mindere mate voor DCG-CAPTCHA's gelden, die mogelijk de eerste CAPTCHA's zijn die dit soort aanvallen kunnen detecteren. Bij de DCG-CAPTCHA bewegen de objecten namelijk in het beeld. Tegen de tijd dat de persoon die cybercriminelen betalen om de CAPTCHA op te lossen en vervolgens de oplossing door te sturen, is het object van de CAPTCHA al weer verplaatst. Daardoor zijn de eerder opgeloste CAPTCHA's niet meer geldig en zullen de verkeerde "drag-and-drop" acties door de server herkend kunnen worden.

Uit onderzoek van de onderzoekers blijkt verder dat DCG-CAPTCHA's een stuk gebruiksvriendelijker en speelser zijn dan de normale tekstgebaseerde CAPTCHA's. De onderzoekers zijn nu bezig om de DCG-CAPTCHA's zo te ontwikkelen dat geautomatiseerde en half-geautomatiseerde aanvallen worden bemoeilijkt, zonder dat dit ten koste van de bruikbaarheid gaat.

Image

Reacties (10)
19-08-2014, 17:37 door Anoniem
Kijk daar heb dus echt geen zin in. Ik geef liever bloed voor een dna test.
19-08-2014, 18:32 door QaQa79
Wat een fiasco is het soms om te registeren met sommige captcha's. Het komt regelmatig voor dat je een paar keer moet verversen om een leesbare captcha te pakken.
19-08-2014, 18:43 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 19-08-2014, 18:44
[Verwijderd]
20-08-2014, 00:22 door Anoniem
Geweldig plan, bewegende capchta's!

Ik heb nog een beter plan, waarom geen fruitmachine?
Net zo vaak op 'refresh' drukken tot er Bar Bar Bar staat :p
20-08-2014, 09:34 door xclude
Het is nog afgekeken ook, het russische bedrijf Keycaptcha doet het kunstje al sinds 2010 https://www.keycaptcha.com/ slimme jongens daar in Alabama, dat noemt zich onderzoekers. :P
20-08-2014, 10:16 door Anoniem
en zo zie je maar dat er een balans moet zijn.
20-08-2014, 10:25 door Anoniem
Zowiezo hebben mensen het niet begrepen... Een CAPTCHA moet onmogelijk (cq moeilijk) zijn voor bots, NIET voor mensen.... En volgens mij hebben juist die laatste het meeste last ervan, ergo fail.

(dus niet kleurblind kleuren combinaties gebruiken of zodanig gewarpte letters dat zelfs een mens er niet meer van kan maken.)
20-08-2014, 10:32 door Anoniem
Blijf toch liever bij de Death Metal captcha's waar je echt verstand van zaken moet hebben => http://global3.memecdn.com/death-metal-captcha_o_2576957.jpg
20-08-2014, 17:45 door Anoniem
Door xclude: Het is nog afgekeken ook, het russische bedrijf Keycaptcha doet het kunstje al sinds 2010 https://www.keycaptcha.com/ slimme jongens daar in Alabama, dat noemt zich onderzoekers. :P
De enige overeenkomst is dat er ook met plaatjes slepen ipv tekst intypen gewerkt wordt, dat is in principe niets nieuws inderdaad, de toegevoegde waarde van dit systeem is dat de elementen die je moet verslepen in beweging zijn, en dus niet lukraak de drag en drop handelingen van iemand overgenomen kunnen worden
21-08-2014, 11:27 door Anoniem
Hoe simpel en afdoende wil je hem hebben, http://www.zocorsweb.nl/index.php/contact-topmenu ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.