image

Snowden en Manning ereleden van Duitse hackerclub CCC

maandag 25 augustus 2014, 17:05 door Redactie, 0 reacties

De Duitse hackerclub CCC heeft klokkenluiders Edward Snowden en Chelsea Manning benoemd tot ereleden en zal het Europese advocatenteam van Snowden met 36.000 euro ondersteunen. Dat heeft de Chaos Computer Club (CCC) tijdens de algemene vergadering besloten.

De CCC zet zich al jaren in voor burgerrechten en tegen surveillance. De onthullingen van Snowden hebben voor een groot debat over surveillance in zowel Duitsland als de hele wereld gezorgd. Volgens de Duitse advocaat van Snowden vereist de ondersteuning van de klokkenluider doorzettingsvermogen en zal de donatie daarbij helpen.

Daarbij wijst de CCC ook naar de eigen hacker-ethiek dat openbare data moeten worden gebruikt terwijl persoonlijke gegevens moeten worden beschermd. "Edward Snowden had de moed om zich aan deze principes te committeren", aldus de CCC. Die stelt dat de moedige acties van Chelsea Manning dezelfde basis hebben.

De voormalige soldate van het Amerikaanse leger werd vorig jaar tot een gevangenisstraf van 35 jaar veroordeeld wegens het lekken van vertrouwelijke documenten aan klokkenluidersite WikiLeaks. Volgens de CCC is het een eer dat beide klokkenluiders hun erelidmaatschap hebben geaccepteerd. De Chaos Computer Club is één van de oudste en grootste hackerverenigingen ter wereld.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.