image

"NSA heeft eigen zoekmachine voor metadata"

dinsdag 26 augustus 2014, 11:59 door Redactie, 0 reacties

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA zou zelf ontwikkelde zoekmachine hebben voor het doorzoeken en delen van metadata met andere Amerikaanse overheidsdiensten, zoals de FBI en DEA. Dat meldt The Intercept aan de hand van documenten van klokkenluider Edward Snowden.

De zoekmachine heeft ICREACH en kan 850 miljard gegevens over telefoongesprekken, e-mails, faxen, sms-berichten, mobiele telefoonlocaties en online chatgesprekken doorzoeken. De zoekmachine, die in de gelekte documenten door de NSA een mijlpaal in de geschiedenis van Amerikaanse overheidssurveillance wordt genoemd, is toegankelijk voor meer dan 1.000 analisten bij 23 Amerikaanse overheidsdiensten die inlichtingenwerk verrichten.

ICREACH was ontworpen om het grootste systeem te zijn voor het delen van geheime surveillancegegevens in de VS en zou elke dag twee tot vijf miljard nieuwe gegevens aan kunnen. De verzamelde informatie, die voornamelijk via de surveillance van buitenlandse communicatie afkomstig is, bestaat uit meer dan 30 verschillende soorten metadata. Juridische experts zijn geschrokken over de omvang van de zoekmachine en zijn bang dat die voor binnenlandse onderzoeken worden gebruikt die niet terrorisme-gerelateerd zijn.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.