image

Ransomware verspreidt zich via 'adresboek' van slachtoffers

donderdag 28 augustus 2014, 11:31 door Redactie, 1 reacties

Een nieuwe vorm van ransomware die het vooral op Russisch sprekende internetgebruikers heeft voorzien blijkt zich te verspreiden via het 'adresboek' van slachtoffers. De aanval begint met een e-mail die zegt dat er een aantal veranderingen in een recent gesloten overeenkomst zijn gemaakt.

De e-mail heeft als bijlage een ZIP-bestand met meer informatie. De bijlage bevat in werkelijkheid een downloader in Javascript die verschillende BTC-bestanden downloadt en één ervan uitvoert. Vervolgens laat de ransomware een document met de zogenaamde overeenkomst zien, maar stelt dat het document in een nieuwere Word-versie is gemaakt en daarom niet goed kan worden weergegeven.

In de achtergrond worden echter allerlei documenten en bestanden versleuteld. Vervolgens laat de ransomware een tekstbestand achter waarin staat dat de gebruiker 140 euro moet betalen om zijn versleutelde bestanden terug te krijgen, zo meldt anti-virusbedrijf Avast.

De ransomware is dan nog niet klaar, aangezien in de browser opgeslagen gebruikersnamen en wachtwoorden worden gestolen. Met deze gestolen data wordt geprobeerd bij verschillende e-mailproviders in te loggen. Is het inloggen succesvol, dan downloadt de malware de laatste 100 e-mails en filtert vervolgens de afzenders. Hierna worden aparte e-mails gemaakt en via het gecompromitteerde e-mailaccount naar deze e-mailadressen gestuurd. Een verspreidingsmethode die volgens Avast zelden voorkomt.

Reacties (1)
28-08-2014, 21:14 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.