image

Einde Windows XP zorgt voor kleinere daling pc-verkoop

donderdag 28 augustus 2014, 11:46 door Redactie, 0 reacties

Bestedingen van bedrijven en het einde van Windows XP zorgen dit jaar voor een kleinere daling van de pc-verkoop dan eerder werd aangenomen, zo stelt marktvorser IDC. In eerste instantie zou de daling dit jaar naar verwachting 6% bedragen, maar dat is nu naar 3,7% bijgesteld.

In de "volwassen regio's" zal de pc-verkoop zelfs met 5,6% toenemen, het hoogste percentage sinds 2010. De voornaamste aanjager zijn nog steeds de zakelijke bestedingen in de volwassen markten, maar volgens IDC zijn er ook andere variabelen actief, zoals het einde van Windows XP, de afgenomen concurrentie door tablets en de groei van het aantal verkochte Chromebooks. Dit zorgt ervoor dat de vooruitzichten positiever zijn geworden.

De marktvorser waarschuwt dat het vervangen van Windows XP-gebaseerde systemen wel in de toekomst zal afnemen, aangezien het aantal XP-systemen zal slinken. "Programma's om pc-prijzen te laten dalen, zoals Windows 8.1 met Bing, hebben de pc-verkoop in bepaalde segmenten geholpen", zegt analist Jay Chou. Hij waarschuwt dat de vooruitzichten voor de lange termijn zwak zijn, aangezien gebruikers de pc steeds vaker als één van meerdere computerapparaten zien.

"Directe concurrentie van tablets is aan het afnemen", zegt IDC-vicepresident Loren Loverde. "De cyclus om pc's te vervangen is langer geworden doordat gebruikers alternatieve computerplatformen en plekken hebben om geld uit te geven. De lancering van Windows 9 Threshold in 2015 kan de vraag aanjagen, hoewel de impact lastig te bepalen zal zijn totdat de voordelen voor consumenten en zakelijke gebruikers in functionaliteit en integratie met specifieke apparaten duidelijker is."

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.