image

Apple: iCloud-accounts gehackt via gerichte aanval

dinsdag 2 september 2014, 23:22 door Redactie, 4 reacties

De aanvallers die op de iCloud-accounts van verschillende Hollywoodsterren en andere beroemdheden wisten in te breken en daar allerlei naaktfoto's buitmaakten hebben geen lek in Apple's clouddienst gebruikt, zo heeft het bedrijf na twee dagen van betrekkelijke stilte in een verklaring laten weten.

Na een onderzoek van meer dan 40 uur stelt Apple vast dat het om een zeer gerichte aanval op gebruikersnamen, wachtwoorden en beveiligingsvragen gaat. "Een werkwijze die op internet inmiddels maar al te gewoon is geworden", aldus de verklaring. Bij geen enkele van de gehackte accounts zou er een kwetsbaarheid in iCloud of Find my iPhone zijn gebruikt.

Daarmee ontkracht Apple eerdere geruchten dat een kwetsbaarheid in de API van Find my iPhone het mogelijk maakte om de wachtwoorden via een brute force-aanval te achterhalen. Apple zou inmiddels met opsporingsdiensten samenwerken om de verantwoordelijke criminelen te kunnen identificeren. Daarnaast krijgen gebruikers het advies om altijd sterke wachtwoorden te gebruiken en twee factor-authenticatie in te schakelen, aangezien deze maatregelen volgens Apple de aanvallen hadden kunnen voorkomen.

Reacties (4)
03-09-2014, 09:05 door fluffyb53
Twee factor-authenticatie langs GSM gateway is hier in ( België) nog altijd niet actief.
03-09-2014, 10:08 door Anoniem
Het blijft lastig. Wie is er verantwoordelijk voor.
Data opslag kan je zien als een kast. Deze kast kan je op slot doen of op een veilige plek neer zetten. Veilige plek is bv een losse HDD die je thuis bewaard. Maar als je de kast ergens anders neer zet moet je er een slotje opzetten. Is het een eenvoudige kast met een eenvoudig slotje of een brandkast met een goed slot? Als iemand even in de kast wil kijken moet hij de kast open maken. Dit kan door een ontwerpfout te zoeken bv een scharnier los maken de code van het cijfer slot gokken of lock-picking. En wat is je eigen verantwoordelijkheid? Banken hebben kluisjes die je kan huren, maar omdat de bank niet weet wat jij in het kluisje hebt vergoeden ze een vast bedrag bij inbraak.
Nu terug naar de cloud. Cloud klinkt heel hip en modern maar is het verstandig? Je kan er van uit gaan dat je data daar veilig staat. Maar clouds zijn in te zien. Vaak kan de eigenaar van de cloud de inhoud bekijken en soms gebruiken. Verder kan er worden ingebroken. Dit kan door een ontwerpfout te gebruiken (het scharniertje los maken) of met lock-picking of het cijfer slot gokken.
De gene die de inbraak pleegt is natuurlijk fout. Maar degene die de data beheerd en de eigenaar van de data zijn ook verantwoordelijk het niet te makkelijk te maken. Hier heeft de beheerder van de cloud dus zeker wel verantwoordelijkheid. Heeft de beheerder toezicht gehouden? Dat er op bepaalde accounts in korte tijd veelvuldig foutief wordt ingelogd (waarschijnlijk van de zelfde plek, je IP maskeren lukt vaak wel IP elke inlog poging veranderen is al lastiger). Ook de eigenaar van de data heeft zijn verantwoordelijkheid. Blijkbaar hebben ze een slot gekozen die met lock-picking open te krijgen is.
Moraal. Heb je data waar van je liever niet hebt dat andere mensen het zien vraag je dan af waar je dat bewaard. Bewaar je het thuis achter slot en grendel of vertrouw je iemand anders maar heb je eigenlijk geen idee hoe veilig dit is.
Wat je ook kiest zorg in ieder geval dat je een sleutel hebt die niet eenvoudig te lock-pikken is. De inbreker is fout de cloud eigenaar is misschien aansprakelijk maar het zijn jou naakt foto's die iedereen kan zien.
Dat Apple de verantwoordelijkheid afschuift is natuurlijk er onverstandig. Zeg dat je systeem goed is maar neem wel extra maat regelen want blijkbaar zijn de inbrekers slimmer (geworden).
03-09-2014, 11:48 door Anoniem
Geen gaten en toch hadden de hoedjes vrij toegang. Professioneel hoor.
03-09-2014, 12:08 door Mysterio
Door fluffyb53: Twee factor-authenticatie langs GSM gateway is hier in ( België) nog altijd niet actief.
Had je helaas ook niet geholpen in dit geval.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.