image

Spionagecampagne tegen Mac-gebruikers intensiveert

donderdag 14 februari 2013, 10:44 door Redactie, 5 reacties

De afgelopen maanden is het aantal gerichte aanvallen tegen Mac-gebruikers toegenomen, zo waarschuwen Kaspersky Lab en AlienVault Labs. De cyberspionagecampagne, zoals de aanvallen worden genoemd, zijn vooral gericht tegen organisaties en individuen die zich voor de Oeigoeren sterk maken. Een Turks volk uit de Chinese autonome regio Sinkiang (Xinjiang).

Ook Tibetaanse organisaties waren in het verleden doelwit van de aanvallers. Die sturen hun slachtoffers een e-mail met een Word-document als bijlage. Het Word-document bevat een exploit dat misbruik van een beveiligingslek in Office voor Mac maakt. Dit lek, CVE-2009-0563, werd echter al in 2009 door Microsoft gepatcht.

In het geval gebruikers de update niet hebben geïnstalleerd en het bestand openen, wordt er een backdoor geïnstalleerd waarmee de aanvallers volledige toegang tot de computer hebben. Om het slachtoffer niets te laten vermoeden wordt er een tweede 'vals' document geopend.

Bescherming
"Hoewel we een aantal van deze aanvallen in 2012 waarnamen, hebben we een behoorlijke piek in het aantal aanvallen in januari en februari van dit jaar waargenomen, wat erop wijst dat de aanvallers op het moment zeer actief zijn", zegt Costin Raiu van Kaspersky Lab.

Raiu adviseert Mac-gebruikers om naar de laatste versie van Microsoft Office te updaten. Daarnaast doen individuen en organisaties die zich tegen gerichte aanvallen willen beschermen er verstandig aan om een Gmail-account en Google Chrome te gebruiken, aldus de analist. Gmail zou namelijk aanvullende beveiligingsmaatregelen tegen gerichte aanvallen implementeren.

Reacties (5)
14-02-2013, 11:29 door Anoniem
Adviseert organisaties een Gmail account te gaan gebruiken?
Lekker advies....
14-02-2013, 12:11 door Mysterio
Waarom zou je überhaupt MS Office op je MAC willen hebben!?
14-02-2013, 23:05 door Anoniem
Klinkt grappig; Mac onveilig door Microsoft......

'T zal weer eens niet zo zijn ;-)
18-02-2013, 19:46 door Anoniem
Ach, ben zelf Apple-gebruiker maar dat uit de hoogte-gedoe over Windows en Office hoeft echt niet elke keer… Feit is dat ook Mac's steeds meer in de kijker van virusmakers komen zoals Windows Mac voor ging. Waarom we Office op de Mac zouden willen hebben is omdat Word gewoon een professionelere tekstverwerker is dan Pages. Daarom bijvoorbeeld… en ik ben zeker niet anti-Pages.
28-02-2013, 12:14 door Anoniem
Eens met de vorige reactie. Arrogant en onterecht, al dat neerkijken op Microsoft & Co. Ik ben zelf ook een hartstochtelijk (zakelijk) Apple-gebruiker, maar Pages en bijvoorbeeld Numbers zijn huis-tuin-en-keuken-software althans ongeschikt (te beperkt) voor professionele bedrijfsvoering. Verder loopt de gemiddelde Apple-gebruiker (mede door de marketing van Apple) qua veiligheidsbewustzijn ver achter op de gemiddelde Microsoft-gebruiker, Apple en de meeste van haar gebruikers denken ten onrechte geen extra software nodig te hebben voor cyberveiligheid en -hygiëne. Het blijken van hun ongelijk is helaas slechts een kwestie van tijd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.