image

1,4 miljoen Nederlanders aangemeld voor Burgernet

donderdag 4 september 2014, 11:36 door Redactie, 13 reacties

1,4 miljoen Nederlanders hebben zich inmiddels aangemeld voor Burgernet, het samenwerkingsinitiatief tussen politie, gemeente en burgers dat de veiligheid in wijken moet vergroten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven in de gemeente.

De politie stuurt mensen die meedoen met Burgernet binnen een bepaalde cirkel een spraakbericht of sms. Zij worden bijvoorbeeld gevraagd uit te kijken naar een verdacht of vermist persoon of voertuig. Inmiddels wordt Burgernet in 400 gemeenten ondersteund. Hierdoor is een vrijwel landelijk dekkend netwerk ontstaan voor de toepassing van Burgernet.

"Hoe meer mensen aan Burgernetacties deelnemen, hoe groter de kans dat de politie snel een verdachte of vermist persoon kan opsporen. Op dit moment wordt al één op de tien Burgernetacties opgelost dankzij tips van deelnemers", zegt Hubert Bruls, voorzitter van de Raad van Toezicht Burgernet en burgemeester van Nijmegen.

Om de effectiviteit en het gebruiksgemak van Burgernet verder te vergroten is er nu ook een Burgernetapp ontwikkeld. Deze geeft een bericht wanneer er een Burgernetactie in de omgeving wordt gestart. Zo kunnen smartphonegebruikers altijd en overal meehelpen bij het opsporen van verdachte of vermiste. De app is beschikbaar voor iOs en Android.

Reacties (13)
04-09-2014, 12:42 door Preddie
Dat is nog geen 10 procent van de Nederlandse (geregistreerde bevolking). Niet echt een succes te noemen dus .....
04-09-2014, 12:46 door Anoniem
Door Predjuh: Dat is nog geen 10 procent van de Nederlandse (geregistreerde bevolking). Niet echt een succes te noemen dus .....
Enge gedachte, berichtje op je telefoon. Persoon X is ongewenst; manhunt! Alsof agent smith door de straten waant.
04-09-2014, 13:18 door Anoniem
1,4 miljoen .... totale bevolking is nu ongeveer 16,8 miljoen ->

Heeeyyyy opa Ivo en zijn slaafje Freddie hebben in 1 klap 15,4 miljoen verdachte personen gevonden
04-09-2014, 13:30 door Anoniem
"Enge gedachte, berichtje op je telefoon. Persoon X is ongewenst; manhunt! Alsof agent smith door de straten waant."

Niet een erg enge gedachte indien Persoon X een overvaller of inbreker is die op zo'n manier mogelijk kan worden aangehouden.

Mensen worden immers niet voor niets gezocht. Zou jij het bezwaarlijk vinden indien een inbreker, die net spullen heeft gestolen uit je huis, aangehouden wordt met behulp van burgers in de omgeving ?

Bel jij zelf de politie indien jij een inbreker zou zien, die probeert het huis van een van je buren binnen te komen ?
04-09-2014, 13:42 door Anoniem
Door Predjuh: Dat is nog geen 10 procent van de Nederlandse (geregistreerde bevolking). Niet echt een succes te noemen dus .....
Het is maar hoe je het bekijkt. Dat getal is nu al vijf keer beter dan de STASI*. En dan wellicht niet pro-actief aan het verklikken, maar wel draadloos en op afroep beschikbaar. Ik denk dat opa ivo o. en fredje t. er maar wat blij mee zijn.


* Ook ~17mln inwoners, iets meer dan een kwart miljoen officiële en onofficiële medewerkers.
04-09-2014, 13:42 door Anoniem
Burgernetapp...? O een Burgernet app. Ik las eerst een Burgernet tap.

Wel een goed idee want er lopen hier mensen rond met een telefoon met Burgernet via SMS en dan komen er ineens
berichtjes binnen dat er in de wijk waar ze wonen iets aan de hand is. Daar heb je op het werk niks aan.
04-09-2014, 15:50 door Anoniem

Niet een erg enge gedachte indien Persoon X een overvaller of inbreker is die op zo'n manier mogelijk kan worden aangehouden.

Mensen worden immers niet voor niets gezocht. Zou jij het bezwaarlijk vinden indien een inbreker, die net spullen heeft gestolen uit je huis, aangehouden wordt met behulp van burgers in de omgeving ?

Bel jij zelf de politie indien jij een inbreker zou zien, die probeert het huis van een van je buren binnen te komen ?
Wél een enge gedachte. Het doel heiligt niet de middelen.

Wie zegt mij dat mensen immers niet voor niets worden gezocht? In tegenstelling tot u vertrouw ik onze overheid niet; http://www.pzc.nl/regio/bevelanden/loos-alarm-om-gestolen-auto-yerseke-1.4213948 volgende keer is het in een ernstiger zaak en dan gaan de tokkie renegades helemaal los.

Of ik het bezwaarlijk vind of een inbreker gepakt wordt met medewerking van burgers is compleet wat anders dan waar ik tegen ageer. U stelt immers dat de inbreker schuldig is. Ik stel dat men helemaal niet weet of iemand wel of niet schuldig is, en dat maar iedereen dat maar automatisch aanneemt omdat die persoon een berichtje op je telefoon krijgt van een "autoriteit" (van twijfelachtig allooi).

Of ikzelf de politie bel wanneer er wordt ingebroken is compleet irrelevant. Maar misschien zou ik -tegen beter weten in- wel bellen.
04-09-2014, 17:23 door johanw
Inbrekers? Ik heb al gehoord van mensen die er mee stopten omdat ze geen behoefte hadden om uit te kijken naar uit te zetten ontsnapte asielzoekers die niks anders misdaan hadden dan in Nederland te zijn. Of, ook voorgekomen, een oma die een rolletje snoep in een buurtwinkel gejat zou hebben. Daar gaat de politie maar fijn zelf achteraan.
04-09-2014, 18:14 door Anoniem
Laatste keer dat er bij mij ingebroken werd, nee, een-na-laatste keer, belde ik de politie op.

>> 112....
< klik, tuut tuut tuut
>> 112....
< klik, tuut, tuut tuut, klik
>> 0800tuig....
< hallo?
> Ja, hallo, ik wil graag een inbraak melden.
< wanneer is het gebeurd?
> Het is nu aan de gang, ik zie een poolse mercedes met aanhanger in mijn tuin staan en ze zijn spullen aan het inladen
> .........
> .........
> hallo ?
> Als jullie nu komen (politiebureau is 3 straten verderop) kunnen jullie ze nog pakken.
> ........
> .........
> hallo?
< U kunt over twee weken aangifte komen doen op het bureau.

Net op dat moment springt een van de katten op de vensterbank en met een geweldige grappige 'mreow' en hoge staart laat ie alle lamellen van de 1ste verdieping (drive-in woning) wapperen en de mercedes stuift er vandoor.

Nee, als daarvoor burgernet ingeregeld is, dan mogen ze die stalker-app gewoon houden.
Is waarschijnlijk ook gewoon geschreven voor apple en vervolgens verkloot door niet de native api's te gebruiken van Android.
05-09-2014, 08:23 door Anoniem
Hoe werkt die app precies? Geeft hij voortdurend de GPS/mast locatie door aan een server?
05-09-2014, 10:19 door johanw
Door Anoniem: Hoe werkt die app precies? Geeft hij voortdurend de GPS/mast locatie door aan een server?
GPS locatie is niet nodig, dat zou je accu heel snel leegtrekken. De geschatte locatie aan de hand van de telefoonmasten is hiervoor voldoende. Ze kunnen je natuurlijk wel fijn volgen als ze willen met deze app, hij vraagt wel toegang tot je GPS.
06-09-2014, 07:26 door Anoniem
Enge gedachte. Immer, de Roverheid berooft mij jaarlijks van veel meer dan de 'rovers' de afgelopen 20 jaar gedaan hebben.

Wanneer komt er een app tegen de Roverheid??
06-09-2014, 19:19 door Anoniem
De NL'se overheid is - voor haar burgers - niet te vertrouwen; de geschiedenis leert het (Google). Sterker nog, de NL'se overheid heeft nog nooit iets substantieel bijgedragen aan het welzijn van de NL'se bevolking anders dan zoethouders. Maja, die media, hè. En wat de mense willen geloven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.