image

UWV en verzekeraars vragen regelmatig om medisch dossier

maandag 8 september 2014, 10:04 door Redactie, 7 reacties

Officiële instanties zoals gemeenten, letselschadebureaus, verzekeraars en het UWV blijken regelmatig om een medisch dossier te vragen, waarmee ze het medisch beroepsgeheim omzeilen. Dat stellen de Patiëntenfederatie NPCF en artsenfederatie KNMG aan de hand van eigen onderzoek (PDF).

De NPCF vroeg 9000 mensen of ze weleens op verzoek van een officiële instantie (een deel van) hun medisch dossier bij een zorgverlener moesten opvragen en hoe dat verliep. Van de 9000 mensen hebben 1447 mensen (16%) dit weleens moeten doen. De meeste deelnemers van de groep die hun dossier moesten opvragen (50%) moest dit doen voor het UWV. Bijna een kwart (24%) voor de gemeente en 19% voor de arbodienst.

Bij bijna de helft van de mensen (48% van de groep van 1447 mensen) vroeg de officiële instantie om een kopie van een deel van het dossier. Bijvoorbeeld over een bepaalde aandoening, actuele gegevens, ongeval gerelateerd, specialist gerelateerd, medicijngebruik of over bepaalde uitslagen.

Bij bijna een derde (32%) vroeg de officiële instantie om een kopie van het hele dossier. 20% van de mensen weet niet wat er precies is gevraagd. De meeste mensen vroegen (een deel van) hun medische dossier op bij de specialist (65%) of huisarts (48%). 10% bij de fysiotherapeut, 8% bij de psychiater en 8% bij de psycholoog.

Angst

Volgens de NPCF en KNMG voelen mensen de druk om hun medisch dossier op te vragen en werken ze mee uit angst om geen uitkering of verzekering te krijgen. "Instanties moeten gerichte schriftelijke vragen stellen aan een arts, met toestemming van de patiënt. Ze moeten dit niet omzeilen door de patiënt bij de arts een kopie van zijn hele dossier te laten opvragen", zegt KNMG-voorzitter Rutger Jan van der Gaag.

Volgens Van der Gaag is wat een patiënt met een arts bespreekt vertrouwelijk. "Dan past het om alleen informatie op te vragen die écht nodig is om een aanvraag van bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een uitkering wegens letselschade te beoordelen." NPCF en KNMG zijn inmiddels met diverse instanties in gesprek over handhaving van de regels om inbreuk op de privacy van patiënten te voorkomen.

Met de overheveling van zorg naar de gemeenten kan dit probleem nog wel eens drastisch toenemen, een gevaar waar de artsenfederatie het kabinet al eerder voor waarschuwde, zegt Van der Gaag. "We vinden het belangrijk dat de VNG en de overheid afspraken maken over gerichte inzage in het medisch dossier. Veel gemeenten zijn zich nog onvoldoende bewust over wat zij wel en niet aan medische gegevens mogen vragen van burgers. En dat geldt evengoed voor uitkeringsinstanties, letselschadebureaus en verzekeraars."

Reacties (7)
08-09-2014, 11:06 door Anoniem
Die instanties balen natuurlijk dat dat landelijke patienten dossier er maar niet wil komen.
Dan konden ze dit soort info gewoon lezen zonder dat lastige opvragen bij de betrokkene...
08-09-2014, 11:49 door Whimpysinger
"Veel gemeenten zijn zich nog onvoldoende bewust over wat zij wel en niet aan medische gegevens mogen vragen van burgers. En dat geldt evengoed voor uitkeringsinstanties, letselschadebureaus en verzekeraars."

... en helaas ook voor de burgers! Die lopen bovendien gerede kans om op unfaire wijze onder druk te worden gezet door hun uitkeringsinstantie, zeker wanneer je afgaat op de vrijzinnige omgang van zeer veel gemeenten met de "participatie van uitkeringsgerechtigden" (een ambtelijk eufemisme voor verplichting tot dwangarbeid en afbraak van werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden), die in feite neerkomt op zinledig treiterbeleid.

Zie onderstaande link naar de site van de actiegroep "Doorbraak" voor navrante voorbeelden. Zelf neem ik Doorbraak niet in alle opzichten serieus -- hun standpunt over Zwarte Piet, bijvoorbeeld, vind ik ronduit bespottelijk -- maar over de rauwe praktijk van participatiemaatregelen hebben ze veel zinvolle informatie.
http://www.doorbraak.eu/category/themas/dwangarbeid
08-09-2014, 13:14 door Anoniem
Leuk toch dat de politiek slechts op politiek opportune momenten de mond vol heeft van "privacy waarborgen", maar als je dan in de praktijk gaat kijken wat ervan terechtkomt, blijkt hun privacy niet de onze.
08-09-2014, 16:47 door Anoniem
Dat is ook de reden waarom ik het EPD niet wil,en er geen toestemming voor heb gegeven.
08-09-2014, 17:25 door spatieman
wat bovenstaande zegt...
FUCK de overheid met hun EPD plannen.
08-09-2014, 19:16 door Anoniem
Kom kom niet zo moeilijk doen. De goe-gemeenschap in NL is nog breid om mee te betalen. Dat is elders anders. Solidariteit vraagt aan beide zijden offers
08-09-2014, 20:22 door Anoniem
Tja, je bent er afhankelijk van, je kan niet tegen torenhoge kosten het juridisch gevecht aan als men verkeerd wil, dus wat doe je...? En vervolgens kan het [URL=https://en.wikipedia.org/wiki/Cherry_picking_%28fallacy%29]cherry picken[/URL] met het vooropgezette doel te bezuinigen beginnen.

Zelf prijs ik mezelf gelukkig de dans nog steeds te ontspringen om afhankelijk te zijn van deze 'geweldige' goe-gemeenschap,
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.