image

Google verbetert genereren van wachtwoorden in Chrome

maandag 8 september 2014, 10:23 door Redactie, 5 reacties

Google heeft in een zeer vroege testversie van Chrome een feature opgepoetst die wachtwoorden voor websites en webdiensten kan genereren. De Chrome Password Generation feature bestaat al een aantal jaren in Chromium, de opensource browser waarop Google Chrome is gebaseerd.

Nu heeft Google de feature van een nieuwe gebruikersinterface voorzien, zo meldt Chrome-evangelist Francois Beaufort via Google Plus. De feature zorgt ervoor dat zodra gebruikers bij een registratiepagina een wachtwoord moeten invoeren, er een overlay verschijnt die een sterk en uitspreekbaar wachtwoord suggereert dat vervolgens bij de overige Chrome-wachtwoord kan worden opgeslagen.

De optie is vooralsnog alleen beschikbaar in het Canary-kanaal van Chrome, waar zeer vroege testversies worden aangeboden. Of en wanneer de feature in de uiteindelijke versie van Chrome verschijnt, die de meeste mensen gebruiken, is onbekend. Wie de testversie gebruikt of wil gebruiken moet opletten als er al een andere wachtwoordmanager op de computer is geïnstalleerd die wachtwoorden kan generen, zoals LastPass, aangezien dit voor problemen kan zorgen.

Reacties (5)
08-09-2014, 11:22 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 08-09-2014, 11:22
[Verwijderd]
08-09-2014, 12:25 door Anoniem
Door Picasa3: Er is bij Chrome toegevoegd (de laatste versies) dat je niet zomaar je opgeslagen wachtwoorden (webformulieren) kunt bekijken via het menu instellingen. Daarvoor moet je eerst je eigen systeenwachtwoord invoeren. Dan pas krijg je het ww te zien. Weet iemand soms of je daarom kunt spreken van een betere beveiliging? Reacties zijn welkom.
De meeste wachtwoordmanagers van browsers slaan zonder master wachtwoord de wachtwoorden gewoon in plaintext op.
Chrome gebruikt je Windows account wachtwoord, je kan met een password tool van Nirsoft http://www.nirsoft.net/utils/chromepass.html kijken of die je wachtwoorden kan achterhalen.
Ik beveel zelf een wachtwoordmanager als KeePass aan, die gebruikt sterke encryptie, er zijn verschillende methodes om te database te beveiligen(Master PW/Keyfile/Windows PW of combi) en heeft handige features zoals Autotype.
08-09-2014, 14:31 door Briolet
Door Picasa3: Er is bij Chrome toegevoegd (de laatste versies) dat je niet zomaar je opgeslagen wachtwoorden (webformulieren) kunt bekijken via het menu instellingen.

Dat is waarschijnlijk alleen voor de Windows versie van Chrome. Bij de Mac versie zijn de wachtwoorden al beschermd zolang als ik me herinner. Op de Mac gebruikt Chrome de Systeem sleutelhanger om wachtwoorden te beheren en doet het niet zelf.
08-09-2014, 16:20 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 08-09-2014, 16:21
[Verwijderd]
08-09-2014, 20:19 door Briolet - Bijgewerkt: 09-09-2014, 09:05
@Picasa3: heel strict genomen is het niet het systeemwachtwoord, maar het sleutelhangerwachtwoord. Alleen per default begint de sleutelhanger met het inlogwachtwoord van het account. Tevens blijft de sleutelhanger per default open zolang je ingelogd bent.

Je kunt in de sleutelhanger-settings, de sleutelhanger een eigen wachtwoord geven die afwijkt van het account wachtwoord. Verder kun je condities opgeven waarbij de sleutelhanger weer vanzelf op slot gaat zodat je het hoofdwachtwoord opnieuw moet invullen als een applicatie bij een wachtwoord wil. Je kunt ook meerdere sleutelhangers met verschillende wachtwoorden maken. b.v. een aparte sleutelhanger voor webpaginas. Alleen jammer dat vrijwel niemand echt gebruik maakt van de mogelijkheid die dit sleutelhanger programma op de mac biedt.

Persoonlijk ben ik blij met programma's, zoals Chrome, die op OSX niet zelf wachtwoorden gaan beheren, maar dit uitbesteden aan het systeem. Daarom verwacht is niet dat Chrome de in het artikel genoemde aanpassingen op de Mac zal invoeren. Dat zou dubbelop zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.