image

'MacBook Air ideaal voor forensisch onderzoekers'

donderdag 21 februari 2013, 10:31 door Redactie, 3 reacties

Forensisch onderzoekers die licht willen reizen en toch Windows-tools zoals enCase en FTK willen gebruiken kunnen ook een MacBook Air overwegen. Dat stelt forensisch onderzoeker Kevin Long van het Verizon Risk Team. Een aantal forensisch onderzoekers van het bedrijf wilden met een zo'n klein mogelijke 'footprint' reizen, zeker vanwege de controles op vliegvelden.

Verizon startte daarom een onderzoek of de MacBook Air, en dan met naam de Boot Camp mogelijkheden om Windows te gebruiken, een geschikte forensische laptop zou zijn. In het verleden liepen de onderzoekers tegen problemen aan met Apple's ExpressCard implementatie en apparaten die hier in Boot Camp gebruik van maakten.

Boot Camp
Rond 2009 was de ExpressCard volgens Long de beste manier om eSATA-apparaten via een Mac-laptop te benaderen, maar dat gold niet voor Windows. Door de toevoeging van Thunderbolt in de nieuwste generatie MacBook Air wilde de forensisch onderzoeker kijken of de machine probleemloos met de standaard gebruikte forensische software en apparaten kon werken.

En dat blijkt nu ook in Boot Camp het geval te zijn. Forensische programma's en tools zoals EnCase 6.19, FTK 4.0.2, Seagate GoFlex Thunderbolt, Addonics CipherChain, Tableau write blockers en LaCie Thunderbolt/eSATA hub bleken probleemloos te werken.

Ruimte
Long vindt met name de LaCie Thunderbolt hub interessant, omdat die vrij klein is, maar toch twee eSATA-verbindingen naar exterene apparaten mogelijk maakt. Tijdens een test werden er twee Ciphertex Ranger encrypted RAID arrays aangesloten, waardoor de Air over 20 terabyte opslag beschikte. "Dat zou genoeg voor een aantal forensische images moeten zijn." Wel zorgen twee arrays voor een iets grotere footprint.

Inmiddels gebruiken de forensisch onderzoekers van Verizon de MacBook Air en de eerste resultaten zouden goed zijn. "Het lijkt erop dat we een goede forensische oplossing voor het moment hebben gevonden", besluit Long.

Reacties (3)
21-02-2013, 10:54 door Anoniem
Klinkt leuk, alleen is het versleutelen van de Windows partitie, naast de OSX partitie een enorme KL**klus. Het zou moeten kunnen met PGP full disk encryption, maar ik vraag het me af.. Koop gewoon meteen een Macbook Retina met 16GB, zodat je alles kunt virtualiseren binnen de OSX omgeving. FTK en Encase draaien daar heel soepel in. Het mooie is dat je dan ook naadloos kunt werken met de UNIX commandline van je OSX, maar ook in een andere Linux VM.
21-02-2013, 11:41 door Anoniem
Ik snap het punt van dit artikel niet helemaal. Je kunt toch op een kleine laptop van elk merk dit soort software installeren? De Macbook Air is danwel dun, maar niet de kleinste. En vervolgens gaat het artikel over problemen met een paar schijven aansluiten. Dit kun je toch bereiken met iets als een raspberry pi als het alleen daarom gaat..?
21-02-2013, 16:43 door Anoniem
Het punt is hier dat er een Thunderbolt port op een Macbook zit, en niet op welk andere willekeurige Windows laptop. En zeker niet op een Raspberry PI. :-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.