image

Onderzoeker waarschuwt voor Facebook Messenger

donderdag 11 september 2014, 16:34 door Redactie, 8 reacties

Onderzoeker Jonathan Zdziarski waarschuwt gebruikers van de Facebook Messenger app om het chatprogramma te verwijderen, omdat het weet wanneer de gebruiker slaapt, wakker is en thuis is. "Verwijder het dus alsjeblieft", aldus de onderzoeker via een waarschuwing op Twitter.

Bij het analyseren van Facebook Messenger liep Zdziarski tegen verdachte code aan. "Messenger lijkt meer spyware-achtige code te bevatten dan ik in producten heb gezien die specifiek voor zakelijke surveillance waren bedoeld." Het lijkt er ook op dat zowel Facebook als Google mogelijk de locatie van Messenger-gebruikers ontvangen, aangezien het lijkt dat Messenger contact maakt met Google Maps.

Verder waarschuwt de onderzoeker dat als Messenger alleen op het toestel staat en niet wordt gebruikt het mogelijk al gegevens naar Facebook kan sturen. "Ik weet zeker dat als doorsnee ontwikkelaars sommige van de APIs gebruiken die Facebook gebruikt hun app geweigerd zou worden." Na een aantal uren naar het chatprogramma te hebben gekeken stelt Zdziarski dat hij een aantal dingen heeft gevonden die hem niet lekker zitten.

"Als je er geen problemen mee hebt, blijf het dan vooral gebruiken." De onderzoeker heeft ook nog een boodschap voor gebruikers die boos zijn over de informatie die Messenger allemaal verzamelt. "Vergeet niet, je bent zelf akkoord gegaan met de gebruikersovereenkomst, sukkels."

Geruchten

Onlangs kwam Facebook nog met een speciale pagina om geruchten over Messenger te ontzenuwen. Op internet gingen berichten rond dat de app altijd de camera en microfoon van de smartphone gebruikt om te zien en te horen wat gebruikers aan het doen zijn, maar volgens Facebook klopt dit niet. Facebook besloot recentelijk om de chatfunctie uit de Facebook app te halen en hier een aparte app van te maken. Het roept gebruikers nu op om ook deze Messenger app te installeren.

Reacties (8)
11-09-2014, 16:43 door Anoniem
ik heb zelf geen facebook laat staan de app op me mobiel maar weet dat meerdere apps dit soort geintjes uithalen ik heb me toestel geroot en iedere app moet nu bij mij toestemming vragen bepaalde functies te gebruik van me mobiel toen viel me op dat de app van paypal tijdens het opstarten van de app vraag of hij toegang mag tot mijn camera? dus dit staat steevast op weigeren maar dit merkte ik bij meer apps dat ze in de achtergrond veel vreemde dingen wilde die ze geheel niet nodig hadden.

dus kijk van dit bericht zeker niet op !
11-09-2014, 16:58 door Profeet
Het lijkt er ook op dat zowel Facebook als Google mogelijk de locatie van Messenger-gebruikers ontvangen, aangezien het lijkt dat Messenger contact maakt met Google Maps.

Is dat niet gewoon Google Location Services. Waarbij ze via gevonden wifi accesspoints(MAC) de locatie ophalen. Volgens mij gaat een groot deel van geolocatie nu zo.
11-09-2014, 18:16 door Anoniem
Met mijn BlackBerry Z10.
Kan ik naar wens alle machtigingen van app veranderen.
Toegang tot of weigeren zoals:
Locatie, Agenda, Gedeelde bestanden, Telefoon acties, contactpersonen, e-mailberichten en pin berichten, testberichten, apparaatidentificatiegegevens, contactgegevens, microfoon en camera.
12-09-2014, 08:03 door spatieman
GPS uit, en locatie voorziening uit,. problem solved.
en als die onderzoeker zo mega alu hoed heeft, moet die zijn internet ook maar weg doen.
en zijn telefoon schredden, de ingebakken tracking chip, verplicht sinds 9/11 weet toch waar je bent.
12-09-2014, 09:36 door Anoniem
Weiger de app maar eens het recht je contacten uit te lezen, zet usb debugging aan en start je android monitoring tool eens.
Kijk maar naar de errors die voorbij vliegen voor dat specifieke PID :)

Mensen roepen hier schakel dit en dat uit, maar houdt iemand hier wel rekening met het feit dat het device bv de wifi kan activeren zelfs wanneer deze is gedisabled? Kijk maar eens goed naar wat Google Maps je bv vraagt als je wifi uit hebt geschakeld.

Enige oplossing voor dit soort ongein is die native wrap app waarmee je facebook als webpagina gaat laden.
12-09-2014, 10:01 door Anoniem
Facebook Messenger maakt gebruik van GPS om te bepalen waarvandaan je een berichtje verstuurd. Dit kun je via de instellingen van je telefoon aanpassen, zodat je per applicatie kunt bepalen of er wel of geen gebruik gemaakt mag worden van GPS. Als je op GPRS/3G/4G zit en WiFi uitschakelt werkt geolocatie via de access points ook niet. Hooguit kan er dan nog een schatting gemaakt worden van je locatie op basis van je IP-adres. Tenzij applicaties zich niets aantrekken van de instellingen in het systeem en rechtstreeks de hardware gaan benaderen.
12-09-2014, 10:49 door Anoniem
Facebook heeft het wel slim gespeeld door te zorgen dat je geen facebook berichten meer kan lezen zonder de klote Messenger app.

Maar alle problemen in dit artikel zijn geen issue omdat ik CyanogenMod draai en alle locatie permissies voor Facebook (normale app + Messenger) geblokkeerd heb.
15-09-2014, 19:18 door Anoniem
Dan maar overstappen naar iOS?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.